Ştiri

Ştiri

Cupa Cetăţii – ediţia a patra

Sâmbătă, 15. decembrie 2012 de la ora 10.00 în Sala Polivalentă “Radu Voina” din Sighișoara, se va desfășura Concursul internațional de lupte libere „Cupa Cetății – Ediția a IV-a”, destinat echipelor de tineret și cadeți. Competiţia este organizată de Clubul Sportiv Spartacus în parteneriat cu Municipiul Sighişoara cu sprijinul unor sponsori locali.

Citește tot articolul »

Colindători sighişoreni în Italia

Grupul Coral „Nicolae Bogdan” a fost înfiinţat de regretatul profesor de muzică al cărui nume îl poartă de la dispariţia acestuia. Este un cor care o puternică tradiţie în viaţa culturală a municipiului Sighişoara. De la înfiinţare, acest grup coral a avut o bogată activitate concertistică atât în ţară, dar şi în străinitate, când a avut posibilitatea să facă deplasare.

Citește tot articolul »

Întâlnire HERITPROT la Sighişoara 17-20 octombrie 2012

Scopul acestui proiect internaţional la care participă mai multe centre istorice cu valoare mondială este înfiinţarea unei reţele tematice care să faciliteze dezvoltarea unor politici locale şi regionale şi schimbul de bune practici în domeniul prevenirii apariţiei riscurilor naturale şi tehnologice, în special riscul de incendiu, în centrele istorice din întreaga Europă, declarate situri ale Patrimoniului Mondial.

Citește tot articolul »

Ziua dascălului german – Sighişoara 2012

Sâmbătă 13 octombrie a.c. Sighişoara va găzdui cea de-a 22 ediţie a Zilei dascălului transilvanean. Organizată de Comisia de educaţie a forumului transilvănean, manifestarea se bucură de prezenţa educatorilor şi formatorilor din majoritatea localităţilor din Transilvania unde funcţionează unităţi de învăţământ cu predare în limba germană Mediaş, Sibiu, Bistriţa, Deva, Sebeş, Braşov, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi desigur Sighişoara oraşul gazdă.

Citește tot articolul »

Campania de lansare "Despre oameni si melci"

În luna august, dl. Ştefan Bradea, manager proiecte Transilvania Film - responsabilă cu campania de lansare "Despre oameni şi melci" s-a adresat primarului municipiului Sighişoara în vederea sprijinirii organizării unei serii de proiecţii la Sighişoara în cursul lunii septembrie.

Citește tot articolul »

„PRO ISTORIA FEST” Sighişoara 2012

În spiritul deschiderii manifestate şi a preocupării constante pentru o viaţă culturală bogată în decursul anilor am sprijinit desfăşurarea unor manifestări culturale ale căror proiecte au fost prezentate municipalităţii de diferite ONG - uri interesate în organizarea de evenimente în municipiul nostru. Acest lucru a avut ca rezultat mărirea numărului de manifestări culturale desfăşurate în Sighişoara cu rezultate semnificative în ceea ce priveşte promovarea oraşului.

Citește tot articolul »

Nunta de Aur a sighişorenilor 2012

Primarul Municipiului Sighişoara - Ioan Dorin Dăneşan - invită sighişorenii care au împlinit sau care vor împlini în cursul acestui an, 50 de ani de căsătorie, să participe la tradiţionala sărbătoare „Nunta de aur a sighişorenilor”. Ca în fiecare an, aceasta va avea loc cu ocazia Zilei de 1 octombrie - Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.

Citește tot articolul »

Festivalul Academia Sighişoara – ediţia 2012

Un român plecat în lume devenit violonist celebru - Alexandru Gavrilovici - şi o familie de bucureşteni (cu rădăcini sighişorene) - Luminiţa şi Valentin Tcacenco - toţi cu nostalgia farmecului Sighişoarei, întâlnindu-se în toamna anului 1992 şi depănând amintiri din vremuri trecute s-au gândit că stă în puterea lor de a da o dimensiune muzicală oraşului de care-şi aminteau cu plăcere că i se spunea “Perla Transilvaniei”... Astfel s-a născut ideea unor cursuri de vară la Sighişoara la care Alexandru Gavrilovici - profesor de vioară la Academia Yehudi Menuhin din Gstaad, împreună alţi maeştri ai muzicii, să împărtăşească din talentul lor tinerilor în cadrul unic al Sighişoarei.

Citește tot articolul »

Şi a fost ediţia a douăzecea a Festivalului Sighişoara Medievală

În acest sfârşit de săptămână, Cetatea Sighişoarei a fost un spaţiu deschis pentru cei iubesc medievalul, cei care au vrut să se bucure de spectacolele medievale de teatru, dans, muzică, animaţie din program. Ca de fiecare dată, programul festivalului a cuprins și expoziții - în Muzeul de Istorie, Turnul Fierarilor şi Galeria de Artă Contemporană - dar și conferințe susținute sub auspiciile Academiei Române în Sala festivă a Primăriei.

Citește tot articolul »

Premiul Europei 2012 pentru Sighişoara

Din 1990, când ţările din Europa Centrală şi de Est au aderat la CE, succesul ceremoniilor de decernare ilustrează importanţa pe care o are Premiul Europei în acele ţări. La 45 de ani de la înfiinţarea lui, Premiul Europei, cu cele patru distincţii (în ordine ascendentă a importanţei: Diploma Europeană, Drapelul de Onoare, Placheta de Onoare şi Premiul Europei) nu şi-a pierdut din relevanţă, reprezentând o modalitate importantă de îmbunătăţire a relaţiilor dintre toţi cetăţenii Europei şi de promovare a idealurilor europene.

Citește tot articolul »

Tabăra Naţională de Creaţie la Sighişoara

Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş şi Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România organizează la Sighişoara în perioada 8-15 iulie 2012, ediţia a doua a Tabărei Naţionale de Creaţie “Instantanee medievale”.

Citește tot articolul »
,

Universitatea de Vară „UNIversitatea în SOcietate – UNISO 2012”

Manifestarea este organizată de Asociaţia pentru Transfer de Cunoştinţe din România – ATCR, Autoritatea Naţională pentru Calificări – ANC, şi Conservatorul Naţional pentru Arte şi Meserii – Le Cnam, cu sprijinul Municipiului Sighişoara, al Universităţii din Versailles „Saint-Quentin en Yvelines”, al Universităţii din Piteşti, al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, al Asociaţiei managerilor şi inginerilor economişti din România – AMIER şi al Institutului Tehnologic din Dublin.

Citește tot articolul »

Târgul Meşteşugarilor 2012

Sighişoara şi-a câştigat renumele unui oraş în care de-a lungul întregului an au loc evenimente culturale de anvergură din cele mai diverse. Festivalurile sighişorene s-au constituit în repere ale vacanţelor pentru sute de mii de turişti români şi străini care an de an revin aici pentru a gusta din farmecul locului.

Citește tot articolul »

Expoziţie de fotografie

Municipiul Sighişoara şi Asociaţia Artiştilor Plastici „Alma Mater Castrum Sex” organizează în perioada 30 iunie – 15 iulie 2012, o expoziţie colectivă de fotografie în Turnul Fierarilor. Vor expune Niculae Ardelean, Gheorghe Donciu şi Dan Todea.

Citește tot articolul »
,

Rezultate alegeri locale 2012

Numărul total al alegătorilor prevăzuţi în listele electorale din circumscripţia electorală: 29.998 Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în listele electorale din circumscripţia electorală: 13.644

Citește tot articolul »

Invitaţie workshop

Vă facem cunoscut faptul că, în data de 21 iunie 2012, începând cu ora 11.00, în Sala festivă a Municipiului Sighişoara, Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii din România în colaborare cu Cobaty România, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşi şi Siveco România S.A. organizează un workshop informativ al proiectului european „Formare profesională şi creşterea angajaţilor şi întreprinzătorilor din sectorul producţiei de materiale de construcţii prin promovarea utilizării noilor tehnologii”.

Citește tot articolul »

Sighişorean la un secol de viaţă

Aşa cum cuplurile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie participă an de an de 1 octombrie la Nunta de aur a sighişorenilor un alt obicei statornicit în ultima perioadă în Sighişoara este ca cetăţenii care împlinesc venerabila vârstă de 100 de ani să primească fie omagiat de municipalitate. Azi, 6 iunie, domnul Ioan Căutişanu, a fost felicitat de primarul municipiului care i-a făcut o vizita surpriză cu un tort, oferit de Cofetăria „Tedora”, o şampanie şi un buchet de flori.

Citește tot articolul »

5 iunie - Ziua Mediului

Ziua Mondială a Mediului (Ecologiei) - 5 Iunie - instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei "Ecologia Umană" de la Stockholm reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP). Începând de atunci, ziua de 5 iunie constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile nonguvernamentale, intreprinzători, industriaşi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.

Citește tot articolul »

1 iunie Ziua Internaţională a Copilului

În prima zi de vară Sighişoara îşi sărbătoreşte din nou pe cei mai tineri şi frumoşi cetăţeni ai săi. Municipalitatea s-a îngrijit ca şi în acest an acest eveniment tradiţional să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, spre bucuria celor mici şi mândria celor mari. Programul aceste zile de sărbătoare va cuprinde:

Citește tot articolul »

1 iunie - Ziua Internaţională a Copilului

În prima zi de vară Sighişoara îşi sărbătoreşte din nou pe cei mai tineri şi frumoşi cetăţeni ai săi. Municipalitatea s-a îngrijit ca şi în acest an acest eveniment tradiţional să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, spre bucuria celor mici şi mândria celor mari.

Citește tot articolul »

Noaptea Muzeelor la Sighişoara

Municipiul Sighişoara şi Muzeul de Istorie Sighişoara cu sprijinul unităţilor de învăţământ sighişorene au organizat în noaptea de 19/20 mai 2012 Noaptea Muzeelor. Tema ediţiei din acest an a fost „Noapte de poveste”.

Citește tot articolul »
,

Noaptea Muzeelor la Sighişoara

Astfel, în noaptea de 19 mai., vizitatorii Cettăţii Sighişoarei au fost surprinşi să descopere personaje şi scene de viaţă mai puţin obişnuite. Ca la fiecare ediţie, Noaptea Muzeelor a început cu parada participanţilor pe traseul Parcul Central – Biserica Mănăstirii – Muzeul de Istorie, iar apoi programul a continuat pe scena din Piaţa Muzeului cu momente artistice susţinute de Fanfara Sighişoara, Trupa Cameleon a Clubului Copiilor şi copii din grădiniţele şi şcolile sighişorene.

Citește tot articolul »
,

Noaptea Muzeelor la Sighişoara

O furtună ivită ca din senin a întrerupt desfăşurarea programului artistic spre dezamăgirea micilor artişti, a părinţilor acestora dar şi a turiştilor, deosebit de încântaţi de ceea ce apucaseră să vadă până atunci.

Citește tot articolul »

Calendar sighişorean de mai

23 mai 2012 ora 19,00 – Concert de pian Horia Mihail – în cadrul proiectului susţinut de Radio România Cultural “Pianul călător” – organizarea de concerte pe piane Steinway în oraşe aflate pe traseul lui Franz Liszt în România.

Citește tot articolul »

24 mai 2012 - Ziua Eroilor

In fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreste praznicul Inălţării Domnului. In Biserica Ortodoxă Română, sărbatoarea Inălţării Domnului este şi ziua dedicată pomenirii Eroilor neamului. Prin hotărârile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Inălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească. În această zi sunt pomeniţi Eroii Neamului iar clopotele tuturor bisericilor au bătut la ora 12 în cinstea celor morţi pentru credinţă, dreptate şi patrie.

Citește tot articolul »

31 mai 2012 – Defilarea absovenţilor

În joia ultimei săptămâni de școală pentru clasele a XII-a, absolvenții celor patru licee din Sighișoara defilează prin oraş pe un traseu care include Piața Cetății, Primăria, Liceul Teoretic ”J. Haltrich”, Piața Sigma, Semafor, Aristocrat, Colegiul Național ”Mircea Eliade”, MIU, AGRO, Parcul din Centrul oraşului. Cele câteva sute de absolvenţi vor intona Gaudeamus igitur! La fiecare oprire una dintre acestea fiind în mod tradiţional sediul Primăriei unde vor fi primiţi şi felicitaţi Primarul Ioan Dorin Dăneşan.

Citește tot articolul »

Zilele Culturii Germane la Sighişoara 2012

În perioada 31 mai-3 iunie a.c. va desfăşura evenimentul Zilele Culturii Germane la Sighişoara. Tema acestei ediţii, organizate ca de obicei de Filiala Sighişoara a Forumului Democrat German în parteneriat cu Municipiul Sighişoara este “Pe urmele sighişorenilor”

Citește tot articolul »

Gânduri pentru sighişoreni…

După cum ştiţi, sunt de peste 10 ani primarul Sighişoarei şi, fiind om al locului, m-am identificat mereu cu oraşul meu, motiv pentru care preocupările mele din această perioadă au fost întotdeauna legate de proiecte profesionale.

Citește tot articolul »

Noaptea Muzeelor la Sighişoara – ediţia 2012 - „Noapte de poveste”

Municipiul Sighişoara, Muzeul de Istorie Sighişoara şi unităţile de învăţământ sighişorene organizează evenimentul NOAPTEA MUZEELOR în noaptea de 19/20 mai 2012. Prima ediţie a Nopţii Muzeelor a avut loc în 14 mai 2005, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa. Ediţiile organizate în perioada 2008-2011 s-au dovedit a fi tot atâtea succese, datorită unei ample implicări a comunităţii locale şi a unui număr mare de vizitatori.

Citește tot articolul »

Lansare de carte la Primărie

Vineri, 18 mai a.c. ora 13,00 în Sala Mică a Municipiului Sighişoara va avea loc lansarea volumului Viaţa lui I.C. Brătianu a cunoscutului istoric şi publicist Ion Todea. Recenzia: prof. Gheorghe Gavrilă.

Citește tot articolul »
,

Mesajul Primarului municipiului Sighişoara cu ocazia de 9 mai

Ziua de 9 mai este o dată cu multiple semnificaţii - Ziua Independenţei României, sfârşitul celui de al II-lea război mondial şi Ziua Europei. În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schumann, prin care se propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.

Citește tot articolul »

Scrisoarea oficială de la Strasbourg

La sfârşitul săptămânii trecute, Primarul municipiului a primit oficial scrisoarea Preşedintelui Sub-comisiei Premiul Europei prin care i se comunica în mod oficial rezultatele ediţiei din acest an adresând felicitări municipalităţii şi întregii comunităţi pentru câştigarea trofeului, arătând faptul că alegerea Sighişoarei s-a făcut din numeroase aplicaţii depuse, acesta fiind un semn al înaltei aprecieri a eforturilor făcute.

Citește tot articolul »
,,

Noaptea Muzeelor la Sighişoara – ediţia 2012

Municipiul Sighişoara, Muzeul de Istorie Sighişoara şi unităţile de învăţământ sighişorene organizează evenimentul NOAPTEA MUZEELOR în noaptea de 19/20 mai 2012. Prima ediţie a Nopţii Muzeelor a avut loc în 14 mai 2005, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa. Ediţiile organizate în perioada 2008-2011 s-au dovedit a fi tot atâtea succese datorită unei ample implicări a comunităţii locale şi a unui număr mare de vizitatori. Tema ediţiei din acest an este ˝Noapte de poveste˝. Astfel, în noaptea de 19 mai a.c., vizitatorii nocturni care vor urca în Cetatea Sighişoarei vor fi surprinşi să descopere aici personaje şi scene de viaţă mai puţin obişnuite.

Citește tot articolul »

Recital de pian

În data de 2 mai 2012 (miercuri), ora 18,00 va avea loc un recital de pian în Sala Festivă a Primăriei Interpret: DINU-TOMA CONSTANTINESCU, stabilit în Franţa.

Citește tot articolul »

Dragi sighişoreni,

Sărbătoarea Învierii Domnului să vă aducă lumină şi bunăstare în case, să vă găsească sănătoşi şi cu încredere în puterea binelui. Să aveţi un Paşti fericit cu cei dragi împreună şi să ne bucurăm cu toţii de binecuvântarea marii sărbători, creştine, în pragul căreia, iată, ne aflăm... Paşte fericit! Kellemes Húsvéti Űnnepeket! Frohe Ostern!

Citește tot articolul »

Comunicat transmis de Romanian Global News vineri 30 martie a.c. preluat de Prompt Media

„Din cele 37 de oraşe din ţările membre ale Consiliului Europei care şi-au prezentat candidatura pentru obţinerea Premiului Europei în 2012, biroul Subcomisiei de resort din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a selectat o listă scurtă cuprinzând oraşele germane Altötting şi Wetzlar, oraşul Corciano din Italia, Poznan din Polonia şi Sighişoara din România Reunită în şedinţă plenară joi la Berlin, în Palatul Reichstag (sediul Parlamentului german) Subcomisia a vizionat filmele de prezentare ale celor cinci oraşe şi a decis ca acest an Premiul Europei să fie acordat deopotrivă oraşului Sighişoara din România şi oraşului Corciano din Italia. Decizia a fost adoptată în unanimitate. Parlamentarii europeni au subliniat în intervenţiile lor excelenta prezentare a oraşului candidat din România.”

Citește tot articolul »

Sighişoara la Ora Pământului

Municipiul Sighişoara, a derulat în cursul lunii martie, în colaborare cu WWF România, o campanie de informare şi conştientizare asupra importanţei protejării mediului. Pentru marcarea zilei de 31 martie, Ora Pământului, la Sighişoara au avut loc activităţi la care au fost invitaţi să participe toţi cei cărora le pasă de problemele de mediu cu care se confruntă omenirea şi care sunt dispuşi să contribuie la efortul global de soluţionare a acestora.

Citește tot articolul »

Festivalul “Sighişoara Medievală” nominalizat pentru categoria “CEL MAI BUN EVENIMENT AL ANULUI” în cadrul GALEI PREMIILOR DE EXCELENŢĂ

În cursul zilei de 30 martie 2012 ni s-a comunicat faptul că Festivalul “Sighişoara Medievală” a fost nominalizat pentru categoria “CEL MAI BUN EVENIMENT AL ANULUI” în cadrul GALEI PREMIILOR DE EXCELENŢĂ ceremonie ce va avea loc pe data de 24 aprilie, începând cu ora 18:00, în cadrul conferinţei Hotel Tourism & Leisure Investment Forum, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Citește tot articolul »

Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemelor Persoanelor Vârstnice Mureş

În conformitate cu prevederile art. 1 din HG nr. 499/2004, în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş funcţionează Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemelor Persoanelor Vârstnice Mureş, compus din reprezentanţi ai organizaţiilor de pensionari din Târgu-Mureş şi ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din domeniu.

Citește tot articolul »

Concerte de muzică clasică la Primărie

În spiritul preocupării pentru susţinerea iniţiativelor locale – culturale, educaţionale, sportive şi sociale – municipalitatea găzduieşte, şi în această perioadă, concerte de muzică clasică propuse de ONG- uri sighişorene, în Sala Festivă.

Citește tot articolul »

Turnul cu Ceas: Simbolul oraşului şi vector de educaţie non-formală

Muzeul de Istorie Sighişoara, instituţie de cultură aflată sub autoritatea municipalităţii, a dobândit în ultimii ani un rol bine determinat în viaţa culturală a oraşului. Astfel, beneficiind de sprijinul şi colaborarea Primăriei, muzeul şi-a asumat, pe lângă rolul de valorificare a istoriei şi patrimoniului local, care s-a concretizat nu numai într-un real câştig de imagine, dar şi într-o importantă resursă la bugetul local, şi acela de partener şi organizator de evenimente cu impact în rândul comunităţii, multe din ele cu vizibilitate care a depăşit graniţele ţării.

Citește tot articolul »

Vacanţă de Paşti la Roadeş pentru copii sighişoreni oferită de Peter Maffay prin Fundaţia Tabaluga

Cântăreţul german de origine română, care a făcut o vizită Primarului Sighişoarei în luna iulie a anului trecut dupăc are arevenit în toamnă pentru apune la punct detaliile legate de amenajarea prin Fundaţia Tabaluga a clădirii fostei şcoli din Cătunul Aurel Vlaicu ca tabără pentru copiii cu nevoi speciale, asemănător centrului de la Roadeş, satul natal al cunoscutului artist.

Citește tot articolul »

Calendar cultural sighişorean

În spiritul preocupării pentru susţinerea iniţiativelor locale – culturale, educaţionale, sportive şi sociale – municipalitatea a sprijinit Fundaţia cultural ştiinţifică Gaudeamus care s-a concretizat de-a lungul anilor atât prin găzduirea de concerte în Sala Festivă cât şi prin contribuţia la desfăşurarea de simpozioane şi concursuri ştiinţifice la sediul fundaţiei.

Citește tot articolul »

Sighişoara, în continuare fără reţea şcolară aprobată

Pentru cea de-a treia oară, consilierii locali sighişoreni au luat în discuţie, aprobarea structurii reţelei şcolare, care potrivit Legii nr1/2011 şi adresei nr. 1043/6 martie 2012 de la ISJ Mureş, „se face prin hotărîre de consiliu local fără de care MECTS nu poate aviza favorabil includerea în hotărîrea de guvern a structurii reţelei şcolare propusă pentru anul 2012-2013”. Din păcate şi această şedinţă, convocată special pentru tranşarea problemei care a constituit subiectului unor dezbateri aprinse timp de aproape două luni nu s-a soldat cu adoptarea unei hotărîri de consiliu.

Citește tot articolul »

Sighişoara, în continuare fără reţea şcolară aprobată

Pentru cea de-a treia oară, consilierii locali sighişoreni au luat în discuţie, aprobarea structurii reţelei şcolare, care potrivit Legii nr1/2011 şi adresei nr. 1043/6 martie 2012 de la ISJ Mureş, „se face prin hotărîre de consiliu local fără de care MECTS nu poate aviza favorabil includerea în hotărîrea de guvern a structurii reţelei şcolare propusă pentru anul 2012-2013”. Din păcate şi această şedinţă, convocată special pentru tranşarea problemei care a constituit subiectului unor dezbateri aprinse timp de aproape două luni nu s-a soldat cu adoptarea unei hotărîri de consiliu.

Citește tot articolul »

În atenţia agenţilor economici sighişoreni

Camera de Comerţ şi Industrie Mureş şi Primăria Tîrgu - Mureş organizează în perioada 29 martie - 1 aprilie a.c., în incinta şi împrejurimile Sălii Polivalente din Tîrgu-Mureş, cea de-a doua ediţie a Târgului Internaţional de bunuri de larg consum "Expo-Mureş"

Citește tot articolul »

Sighişoara sărbătoreşte din nou Ora Pământului

Earth Hour reprezintă o oportunitate de a comunica şi alte acţiuni benefice pentru mediul înconjurător, în care ne implicăm constant, nu doar de Earth Hour. Pe 31 martie 2012, între orele 20:30 – 21:30, oameni, companii şi comunităţi din întreaga lume vor stinge luminile timp de o oră, transmiţând astfel un mesaj global despre nevoia de a fi responsabili faţă de mediul înconjurător şi de a ne implica în construirea unui viitor sustenabil.

Citește tot articolul »

Gânduri la început de Primăvară

“Martie, luna în care sărbătorim în fiecare an frumuseţea vieţii, este şi luna când verdele naturii renaşte şi dă culoare lumii care ne înconjoară. Fie ca primăvara aceasta să adauge vieţilor noastre zile de bucurie şi speranţă. Albul purităţii şi roşul fertilităţii să se îmbine în şnurul de care se anină mărţişorul, darul gingaş cu care primăvara ne intră în suflet în fiecare an.

Citește tot articolul »

Şedinţă extrordinară a Consiliului Local Municipal

În data de 5 martie a.c. Primarul Municipiului a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Sighişoara în vederea adoptării unei hotărîri privind structura reţelei şcolare a municipiului Sighişoara, care a constituit obiectul unei petiţii îndelung dezbătute în şedinţa ordinară din 23 februarie a.c.

Citește tot articolul »

Liceul “Joseph Haltrich” participă într-un proiect finanţat de Fundaţia Federală de Mediu din Germania

Fundaţia Federală de Mediu din Germania a aprobat finanţarea Proiectului „Descoperirea şi promovarea transnaţională a conceptului dezvoltării durabile prin intermediul mass-media: Educaţia pentru dezvoltare durabilă în cadrul unui program de cooperare între şcoli din România şi Germania prin organizarea de circuite educaţionale”.

Citește tot articolul »

Sighişoara, din nou în finala Premiului Europei!

După ce în anii anteriori Consiliul Europei a răsplătit activitatea desfăşurată de Municipiul Sighişoara în slujba ideilor europene, acordându-i Diploma de Onoare, Drapelul Consiliului Europei şi Placheta de Onoare, iar în 2011 Sighişoara s-a clasat a doua în competiţia pentru Premiul Europei – cea mai înaltă distincţie acordată unei comunităţi locale de acest înalt for european – iată că, din nou ne aflăm în finală unde Sighişoara a fost selectată alături de alte patru oraşe –Altötting şi Wetzlar din Germania, Corciano din din Italia şi Poznan din Polonia.

Citește tot articolul »

Concursuri de artă internaţionale

„Patrimoniul Mondial în viziunea tinerilor” ediţia 2012 - La începutul lunii februarie a sosit şi invitaţia oficială din partea Primarului oraşului Banska Stiavnika prin care municipalitatea a fost informată cu privire la detaliile organizatorice ale ediţie a optseprezecea a acestei competiţii care se va finaliza în 31 mai 2012 printr-o expoziţie itinerantă în cadrul căreia se va face jurizarea respectiv acordarea premiilor. „Dizabilitatea în ochii lumii” - Poetul cu dizabilitate Don Kichotka a transmis municipalităţii un anunţ cu privire la concursul internaţional ,,Dizabilitateaîn ochii lumii”. Concursul este destinat înţelegerii opiniilor, evaluărilor, sentimentelor persoanelor cu dizabilităţi, aşa cum se percep ele însele şi cum cred ele că sunt văzute de alte persoane – cine sunt eu pentru mine însumi şi pentru alţii.

Citește tot articolul »

Sighişoara în sprijinul sinistraţilor iernii

Unitatea Militară 01752 Sighişoara a organizat începând din data de 12 februarie a.c., în cadrul campaniei “În realitate eşti mai bun” derulată de Ministerul Apărării Naţionale şi Realitatea TV, două puncte de colectare de ajutoare pentru sinistraţi: unul la sediul unităţii militare din str. Nicolae Filipescu nr. 3A şi unul în Piaţa Octavian Goga.

Citește tot articolul »

„Săptămâna căsătoriei”

La iniţiativa Fundaţiei „Metro Ministries” cu sprijinul municipalităţii şi cu participarea Fundaţiei „Veritas”, în Sighişoara s-a desfăşurat în perioada 7 – 14 februarie 2012 a doua ediţie a „Săptămânii căsătoriei”, o sărbătoare internaţională dedicată relaţiei de căsătorie şi a cuplului căsătorit.

Citește tot articolul »

Biblioteca în comunitate

“Adulţii calcă hotărât pe urmele tinerilor. Tainele calculatorului descoperite vârstei a – III-a” La Biblioteca Municipală “Zaharia Boiu”, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Local se organizează un curs gratuit de iniţiere în utilizarea computerelor personale şi a aplicaţiilor Internet: poşta electronică, Yahoo Messenger şi Skype. La acest curs s-au înscris 50 de membri ai Sindicatului pensionarilor.

Citește tot articolul »

"Săptămâna casătoriei" la Sighişoara

La iniţiativa Fundaţiei "Metro Ministries", cu sprijinul municipalităţii şi cu participarea Fundaţiei "Veritas", în Sighişoara se va desfăşura în perioada 7-14 februarie 2012 a doua ediţie a "Săptămânii căsătoriei", o sărbătoare internaţională dedicată relaţiei de căsătorie şi a cuplului căsătorit.

Citește tot articolul »
,

Ziua Culturii Naţionale la Sighişoara

Municipiul Sighişoara, prin instituţiile de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Local – Muzeul de Istorie, Bibiloteca Municipală şi Casa de Cultură – şi în colaborare cu asociaţiile culturale şi instituţiile de învăţământ sighişorene organizează în perioada 13-16 ianuarie a.c. Zilele Culturii Naţionale:

Citește tot articolul »

Colindatori la Primărie

În această perioadă, care coincide cu ultimele zile de şcoală înaintea vacanţei de iarnă, copiii sunt aşteptaţi la sediul Municipiului Sighişoara pentru a colinda în Sala festivă, după următorul program:

Citește tot articolul »
,

Târgul de Crăciun 2011

Prin grija municipalităţii şi în colaborare cu Asociaţia Turistică Sighişoara, în Săptămâna Crăciunului Cetatea Sighişoara va răsuna de colinde şi de glasuri vesele de copii. În Piaţa Cetăţii s-a amenajat Orăşelul copiilor cu căsuţe în care se comercializează produse tradiţionale, iar în fiecare seară au loc spectacole în jurul bradului împodobit.

Citește tot articolul »

Vizite diplomatice la Sighişoara

Luni, 12 decembrie a.c. Sighişoara a fost vizitată de delegaţia Ambasadei Regatului Belgiei la Bucureşti, condusă de E.S. Dl. Philippe Beke, Ambasadorul Belgiei în România şi Republica Moldova. A fost vorba de o vizită de curtoazie, fiind prima dată când un diplomat belgian este oaspetele municipalităţii.

Citește tot articolul »

Campania Shoebox în Sighişoara

Municipiul Sighişoara s-a alăturat Campaniei Shoebox prin organizarea unui punct de colectare a cadourilor la Sala Mihai Eminescu care va fi dechis în data 17 decembrie a.c., între orele 09.00 şi 19.00. Campania Shoebox, ajunsă la cea de-a V-a ediţie, este o iniţiativă de ajutorare a copiilor orfani, proveniţi din familii dezorganizate sau prea sărace ca să le poată face viaţa mai uşoară.

Citește tot articolul »

Anotimpul sărbătorilor sub semnul creativitaţii copilăriei

După ce Muzeul de Istorie a angrenat elevii claselor primare în programul de educaţie muzeală „Magia sărbătorilor de toamnă-iarnă” – proiect finalizat de Ziua Sfântului Andrei - iată că, o altă instituiţie de cultură aflată sub cupola Primăriei oferă copiilor cadru de exprimare a creativităţii specifice vîrstei lor.

Citește tot articolul »

Artişti sighişoreni premiaţi în Slovacia

Sighişoara, membră a Organizaţiei Mondiale a Oraşelor de Patrimoniu – OVPM - de la includerea Cetăţii Medievale pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1999, a participat la ediţie 2011 a concursului internaţional de creaţie pentru copii.

Citește tot articolul »

Sărbătorile de iarnă văzute prin ochii copiilor

După ce Muzeul de Istorie a angrenat elevii claselor primare în programul de educaţie muzeală „Magia sărbătorilor de toamnă-iarnă” iată că, o altă instituiţie de cultură aflată sub cupola Primăriei, oferă copiilor cadru de exprimare a creativităţii specifice vîrstei lor. Astfel, marţi, 6 decembrie, ora 10,30 la Biblioteca Municipală elevii Colegiului Naţional Mircea Eliade, Liceul Teoretic „Joseph Haltrich” Gimnaziul de Stat Victor Jinga – prof. Dorin Stanciu - Gimnaziul de Stat Octavian Goga, Şcoala Generală Albeşti – prof. Dorian Feljer – şi Şcoala Şaeş – Renate Fritz , vor prezenta lucrările lor în care au zugrăvit, fiecare după propria imaginaţie, anotimpul sărbătorilor.

Citește tot articolul »

Campanie - Moş Crăciun vine cu daruri de la Poşta Română

Compania Naţională Poşta Română SA organizează în perioada 14 noiembrie - 16 decembrie 2011, campania "Moş Crăciun vine cu daruri de la Poşta Română" în cadrul oficiilor poştale urbane din ţară. Cei care doresc să se alăture campaniei C.N. Poşta Română au posibilitatea de a dona jucării şi jocuri educative copiilor care beneficiază de mijloace materiale reduse.

Citește tot articolul »

Lansarea anuarului Muzeului de Istorie Sighişoara – ediţia a patra

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, joi 1 decembrie 2011 în Sala Festivă a Primăriei a avut loc lansarea ediţiei a patra a Anuarului Muzeului de Istorie , ˝Alt-Schaessburg˝, Această prestigioasă publicaţie a apărut pentru prima dată în anul 2008 din iniţiativa colectivului Muzeului de Istorie, având drept scop punerea în valoare şi publicarea spre cunoştinţa comunităţii locale a rezultatelor cercetărilor specialiştilor muzeului în domeniul istoriei locale, în contextul istoriei Transilvaniei şi nu numai. Lucrarea se adresează studenţilor, istoricilor, profesorilor, elevilor, dar şi publicului larg, interesat de istorie.

Citește tot articolul »

Advent la Sighişoara

Adventul este perioada anului care precede sărbătoarea Crăciunului şi durează aproximativ patru săptămâni. Adventului este o perioadă de aşteptare plină de evlavie şi de bucurie. Adventul va fi, şi în acest an, o perioadă cu evenimente pastorale de o sensibilitate deosebită care ne pregătesc pentru sărbătoarea Crăciunului. La Târgul de Sfântul Nicolae, organizat în colaborare cu Municipiul Sighişoara, în Piaţa Cetăţii în data de 5 decembrie au participat ONG-uri, unităţi de învăţământ şi biserici care comercializează obiecte de artizanat, cadouri, dulciuri etc. Atmosfera de sărbătoare a fost creată şi susţinută de grupuri de copii, de vizita Moşului Nicolae, de poveştile pentru copii şi de programul artistic cu muzică de sezon.

Citește tot articolul »

La mulţi ani de Sfântul Andrei!

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, urez tuturor sighişorenilor care poartă numele celui dintâi chemat la apostolie multă sănătate, pace sufletească şi bucurie. La mulţi ani! Ioan Dorin Dăneşan Primarul municipiului Sighişoara

Citește tot articolul »

Cetățenii din Sighișoara învață să economisească energie în proiectul „Comunități Eficiente”

Municipiul Sighișoara, alături de alte patru orașe din România (Alba Iulia, Baia Mare, Aiud și Avrig), s-a înscris în proiectul ”Comunități eficiente” inițiat la noi în țară de către Agenția Locală a Energiei Alba - ALEA. ”Comunități eficiente” este un proiect cu foarte mare vizibilitate la nivel european, fiind de fapt continuarea unui proiect premiat la ”ManagEnergy Award 2010”, derulat de Inteligent Energy Europe. Ideea acestuia este economisirea energiei sub forma unui pariu între administrațiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceștia din urmă trebuie să își reducă consumurile de energie. Totodată, toate comunitățile din Europa înscrise în proiect vor concura între ele pentru cele mai bune rezultate în reducerea consumurilor.

Citește tot articolul »

1 Decembrie - Ziua Naţională a României

Acum 93 de ani la 1 Decembrie 1918 se împlinea visul de veacuri al tuturor românilor: România Mare. Şi cum istoria face întodeauna dreptate, această zi, scumpă tuturor românilor de pretutindeni este de 22 ani încoace Ziua Naţională a României. An de an, de 1 Decembrie, românii de pretutindeni aniversează Marea Unire. Cu această ocazie invităm toţi sighişorenii să participe la manifestările închinate acestei sărbători a românilor organizate de Municipiul Sighişoara care se vor desfăşura după următorul program:

Citește tot articolul »

Adunarea Generală a A.L.Z.I.A.R. la Sighişoara

În luna septembrie, Municipiul Sighisoara a devenit membru al Asociaţiei Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România A.L.Z.I.A.R. Joi, 10 noiembrie 2011, de la ora 9,00 în Sala Festivă a Municipiului Sighişoara va avea loc Adunarea Generală a asociaţiei, moment de bilanţ al activităţii şi confirmare de noi membrii.

Citește tot articolul »
,

Sighişoara parteneră a festivalului „Toamna Târnavelor”

În perioada 14-16 octombrie a.c., în comuna Mica, a avut loc prima ediţie a festivalului „Toamna Târnavelor”, sărbătoarea Vinului de pe Târnave, a Tradiţiilor Populare şi a Artei Meşteşugăreşti, manifestare organizată de Asociaţia Transilvană pentru Cultură Târgu-Mureş, în parteneriat cu comunităţile locale din zona Târnavei Mari şi a Târnavei Mici, printre care şi Sighişoara.

Citește tot articolul »

Deschiderea festivă a cursurilor Filialei Sighişoara a Universităţii Bucureşti

În cursul anului 2011, Rectorul Universităţii Bucureşti, prof. univ dr. Ioan Pânzaru, în numele Senatului UB, a propus primarului Sighişoarei o extensie a Universităţii Bucureşti. Propunerea Senatului Universităţii Bucureşti s-a referit, în esenţă, la crearea unui cadru pentru desfăşurarea la Sighişoara, în colaborare cu autorităţile locale, a progamelor de studii de licenţă şi master, înfiinţarea unui consorţiu inter-instutuţional privind promovarea Sighişoarei ca Centru European pentru Turism Academic, crearea unui Centru de Dezvoltare Regională Sustenabilă respectiv a unuia de formare şi dezvoltare profesională a cadrelor didactice dar şi a unei extensii a Centrului de Cercetare Doctorale şi Postdoctorale. De asemenea, s-a propus crearea unui „incubator de afaceri” al cărui obiectiv principal să fie crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării şi creşterii IMM- urilor în vederea dezvoltării economice locale.

Citește tot articolul »

Nunta de aur a sighişorenilor 2011

Urare pentru cele 35 de familii sărbătorite Cu adâncă plecăciune vă mulţumesc dumneavoastră, celor care aţi răspuns invitaţiei mele pornite din respect şi recunoştinţă. Am fost profund impresionat să răsfoiesc documentele pe care ni le-aţi adus pentru a putea pregăti cum se cuvine sărbătoarea din 30 septembrie: Nunta de aur a sighişorenilor. Consider că se cuvine ca toţi sighişorenii să afle numele celor 70 de concetăţeni care au slujit cu dragoste şi demnitate pe altarul familiei lor mai bine de o jumătate de veac. În numele meu, ca şi al întregii comunităţi, vă adresez, din suflet, urarea de multă sănătate şi viaţă îndelungată!

Citește tot articolul »

Săptămâna Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc: 26 septembrie – 2 octombrie 2011

Programul ediţiei a XIII-a a Săptămânii Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc a cuprins ceremonii în principalele localităţi mureşene în care au avut loc lupte care au dus la eliberarea Nordului Ardealului în urmă cu 67 de ani: Oarba de Mureş, Reghin, Târgu Mureş şi Sighişoara. Duminică, 2 octombrie, în toate bisericile din Sighişoara, ca şi în întregul judeţ, s-au oficiat slujbe de pomenire a Eroilor Primarul municipiul Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan, a invitat la ceremonia din data de 30 septembrie a.c., de la Cimitirul Eroilor Români „La Chip” consilieri locali, reprezentanţi ai unităţilor militare din Sighişoara, reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ, ai asociaţiilor şi fundaţiilor locale precum şi ai societăţilor comerciale sighişorene.

Citește tot articolul »

“Let’s Do It, Romania 2011” la Sighişoara

Implicându-se în organizarea locală a campaniei naţionale de curăţenie, Primăria municipiului Sighişoara a organizat un centru de coordonare a acestei acţiuni la sediul său din strada Muzeului nr. 7. De asemenea, municipalitatea a pus la dispoziţie două autovehicule pentru transportul sacilor rezultaţi.

Citește tot articolul »

Deschiderea anului universitar 2011-2012 la Filiala Sighişoara a Universităţii din Bucureşti

Înfiinţată prin Decretul nr. 765 din 4/16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi reclamându-se ca succesoare a structurilor de învăţământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din Bucureşti a contribuit şi contribuie în mod decisiv la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului, ştiinţei şi culturii româneşti. Universitatea din Bucureşti este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România. În cei 146 de ani de existenţă a ajuns să aibă un solid prestigiu naţional şi internaţional. Mulţi dintre absolvenţii Universităţii s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători la majoritatea marilor universităţi ale lumii, membrii ai Academiei Române şi ai unor academii din alte ţări, scriitori, politicieni, diplomaţi, înalţi prelaţi etc. În mod obişnuit, în ţară şi în străinătate, Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România.

Citește tot articolul »

Săptămâna Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc: 26 septembrie – 2 octombrie 2011

Primarul municipiul Sighişoara Ioan Dorin Dăneşan va fi prezent în data de 30 septembrie a.c., începând cu ora 13.00 , la Cimitirul Eroilor Români „La Chip”, unde va avea loc o ceremonie care se va desfăşura după următorul program: · Primirea oficialităţilor – Marşul de întâmpinare · Deschiderea festivităţii – Intonarea Imnului Naţional · Te – Deum, Sfinţirea Cărţilor de Aur a Eroilor şi Martirilor români · Alocuţiuni · Depunere de coroane

Citește tot articolul »

Nunta de Aur a sighişorenilor 2011

Primarul Municipiului Sighişoara - Ioan Dorin Dăneşan - invită sighişorenii care au împlinit sau care vor împlini în cursul acestui an, 50 de ani de căsătorie, să participe la tradiţionala sărbătoare „Nunta de aur a sighişorenilor”. Ca în fiecare an, aceasta va avea loc în preajma Zilei de 1 octombrie - Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, respectiv 30 septembrie a.c. Înscrierile se fac până în data de 23 septembrie 2011, la sediul Municipiului Sighişoara, str. Muzeului nr. 7, camera 12, unde se va depune şi o copie a certificatului de căsătorie şi copii după buletinele sau cărţile de identitate. Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0265.77.12.80 interior 183 sau 0265/779779.

Citește tot articolul »

“Let’s do it Romania 2011”

În vederea bunei desfăşurării a campaniei la Sighişoara, Primăria municipiului a organizat un centru de coordonare a acestei acţiuni la sediul său din strada Muzeului nr. 7. Aici se vor distribui voluntarilor înscrişi materialele necesare activităţii de colectare precum şi apă de băut. De asemenea, municipalitatea va pune la dispoziţie două autovehicule pentru transportul sacilor rezultaţi. Sperăm ca, în 24 septembrie 2011, sighişorenii să participe în număr cât mai mare la această acţiune civică cu scopul protejării mediului înconjurător.

Citește tot articolul »

Săptămâna Mobilităţii Europene

În perioada 16 – 22 septembrie 2011 se va derula la nivel european cea mai cunoscută campanie de imagine în vederea sensibilizării cetăţenilor în a folosi preponderent transportul public local. Această campanie poartă numele de Săptămâna Mobilităţii Europene. Pentru anul 2011, s-au înscris peste 1300 de oraşe din majoritatea ţărilor Europei precum şi oraşe din Taiwan sau Argentina care au fost acceptate în această campanie europeană, datorită interesului arătat. Tema propusă pentru anul 2011 este „Mobilitate alternativă”.

Citește tot articolul »

Congres FIJET 2011, Sighișoara promovată în presa internațională de turism

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET) organizează în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a 53-a ediție a Congresului Mondial FIJET. Această federaţie este nu numai cea mai veche, dar şi una dintre cele mai mari şi mai prestigioase organizaţii de jurnalişti şi scriitori de turism din lume. FIJET este afiliată la UNESCO şi la Organizația Mondială a Turismului. Scopul acestei federații este de a promova la nivel mondial turismul, pacea şi securitatea, prin schimbul de cultură, educaţie şi turism. Clubul Presei de Turism, Press Tour-FIJET, și-a asumat sarcina de a coordona din punct de vedere organizatoric evenimentul care se va desfășura pe parcursul a nouă zile, atât în București, cât și în celelalte locații din programul evenimentului, respectiv Nordul Moldovei, Sibiu, Bran, Sinaia și Delta Dunării.

Citește tot articolul »

World Harmony Run

Organizaţia Europeană Sporkesman Axel Gressenich împreună cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret organizează, în perioada 19-23 septembrie 2011, evenimentul internaţional „World Harmony Run” ce constă în organizarea unei alergări, ca o ştafetă cu torţe, în stil olimpic care se va desfăşura după următorul program: - 19 septembrie: Deschiderea „World Harmony Run”, în România, la Deva - 19 septembrie: Deva – Sibiu – 116 km - 20 septembrie: Sibiu-Braşov – 144 km - 21 septembrie: Braşov – Sighişoara – 129 km - 22 septembrie: Sighişoara – Târgu Mureş – 44 km - 23 septembrie: Ceremonia de închidere a alergării WHR în România - Târgu Mureş

Citește tot articolul »

Program de educaţie muzeală - "Jocul Păpuşilor din Turn"

TEMA: Figurinele ceasului din turn SCOPUL : dezvoltarea capacităţii de asociere a figurinelor cu fiecare zi a săptămânii pe care acestea o reprezintă, cât şi cu celelalte simboluri. dezvoltarea exprimării orale, înţelegerea corectă a semnificaţiilor figurinelor ceasului. stimularea creativităţii copiilor şi încurajarea exprimării libere a acestora prin: pictură, sculptură în lut, colaje, desen, costumaţie, replicarea mişcărilor figurinelor.

Citește tot articolul »

Săptămâna Mobilităţii Europene

În perioada 16 – 22 septembrie 2011 se va derula la nivel european cea mai cunoscută campanie de imagine în vederea sensibilizării cetăţenilor în a folosi preponderent transportul public local. Această campanie poartă numele de Săptămâna Mobilităţii Europene.

Citește tot articolul »
,

Săptămâna Mobilităţii Europene

Pentru anul 2011, s-au înscris peste 1300 de oraşe din majoritatea ţărilor Europei precum şi oraşe din Taiwan sau Argentina care au fost acceptate în această campanie europeană, datorită interesului arătat. Tema propusă pentru anul 2011 este „Mobilitate alternativă”.

Citește tot articolul »

Nunta de Aur a sighişorenilor 2011

Primarul Municipiului Sighişoara - Ioan Dorin Dăneşan - invită sighişorenii care au împlinit sau care vor împlini în cursul acestui an, 50 de ani de căsătorie, să participe la tradiţionala sărbătoare „Nunta de aur a sighişorenilor”. Ca în fiecare an, aceasta va avea loc în preajma Zilei de 1 octombrie - Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, respectiv 30 septembrie a.c.

Citește tot articolul »

Sighişoara festival după festival...

Aşa cum era de aşteptat, concertul de deschidere al ediţiei a optsprezecea a Festivalului de Muzică Academică a fost unul de excepţie. Timp de două ore sala a fost electrizată de vocea sopranei elveţiene Rachel Harnisch care a interpretat lieduri dee Schubert, Schuman, Alan Berg şi Strauss acompaniată magistral la pian de Jan Philip Schulze. Invitatul de onoare al Primarului municipiului Sighişoara a fost Excelența Sa Livio Hürzeler, Ambasadorul Elveției la București.

Citește tot articolul »

ASTRA sighişoreană la 140 de ani de la înfiinţare....

Simpozionul omagial găzduit sâmbătă de Primarul Sighişoarei, Ioan Dorin Dăneşan în Sala Mare a Primăriei, a constituit un moment emoţionant şi deopotrivă plin de semnificaţii care va rămâne mult timp în sufletul celor au avut inspiraţia de a răspunde invitaţiei preşedintelui Despărţământului ASTRA Sighişoara, dr. Stelian Larga. După cuvântul de bun venit al gazdei, care şi-a exprimat susţinerea vizavi de proiectele propuse de asociaţie, dl. dr. Larga Stelian a intrat în rolul de moderator şi a mulţumit pentru sprijin domnului Primar salutând prezenţa oaspetelul de onoare, dl. Lazăr Lădariu, preşedintele ASTRA Tg. Mureş, după care a dat semnalul începerii prelegerilor. Acestea, în număr de şapte s-au referit atât la istoricul Asociaţiunii Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA – prof Gh. Gavrilă, dr. Stelian Larga, prof.dr. Nicolae Teşculă – precum şi la ilustrarea unor personalităţi ale vremii – ing. Nicolae Băia, prof. Aurel Herţioga preot Vasile Silviu Muntean şi ing. Lucia Ţarălungă.

Citește tot articolul »

Recital de clavicord - Cipriana Smărăndescu

Muzeul de Istorie Sighişoara în colaborare cu Asociaţia Muzicală „Aliusmodum”, cu sprijinul Municipiului Sighişoara organizează, marţi, 2 august a.c. în Turnul Fierarilor un recital de clavicord susţinut de Cipriana Smărăndescu membru fondator şi director artistic al Asociaţiei muzicale „Aliusmodum”. Licenţiata în clavecin cum laudae la Vicenza (P. Marisaldi) si Bucuresti (O. Lefterescu) s-a perfectionat cu T. Koopman, A. Staier, P. Ayrton, P. Hantaï, urmand in paralel cursuri de orga la Vicenza. Castiga concursurile de clavecin de la Milano, Pesaro si Roma, participand la cele internazionale de la Leipzig (J.S. Bach) si Brugge.

Citește tot articolul »

Ziua Elveţiei sărbătorită la Sighişoara

La concertul de deschidere al Festivalului Academia Sighişoara, din 1 august va participa Excelența Sa Livio Hürzeler, Ambasadorul Elveției la București. Mai mult, Ambasada a inclus concertele din data de 1, 2 și 6 august 2011 în suita de evenimente dedicate celebrării a 100 de ani de relații diplomatice între România și Elveția (care au început în data de 11 mai 1911 prin numirea lui Nicolae Cantacuzino în funcția de Ministru Plenipotențiar de către Regele Carol). Prezenţa Excelenţei sale la Sighişoara de Ziua Elveţiei are o valoare simbolică, după 17 ani în care această zi a fost sărbătorită în deschiderea festivalului. Ca un gest de apreciere pentru apropierea Sighişoarei faţă de Elveţia, care pe lângă organizarea acestei manifestări româno-elveţiene a fost concretizată şi prin relaţiile cu oraşul Baden, Thun şi Schaffhausen, Ambasadorul Elveţiei va da o recepţie pentru sighişoreni, după concertul de gală din 1 august.

Citește tot articolul »

Festivalul Academia Sighişoara – ediţia 2011

Festivalul Internaţional de Muzică Academică are loc la Sighişoara din anul 1994 în prima decadă a lunii august, la iniţiativa unui violonist sighişorean la origine, stabilit în Elveţia, Alexandru Gavrilovici. Partenerii municipalităţii în acest proiect cultural de excepţie sunt Fundaţia Elan Bucureşti şi Asociaţia „Cultura VIVA Sighişoara”. Această manifestarea culturală de o înaltă ţinută artistică a adăugat o nouă dimensiune imaginii Sighişoarei ca centru cultural internaţional. Prin includerea secţiunii de Arte Vizuale în programul manifestării începând din anul 2009, la cea de-a XVI–a ediţie, evenimentul a primit titulatura de Academia Sighişoara – Sommer Akademie.

Citește tot articolul »

Concursul Naţional de Teatru Medieval

Marţi, 19 iulie 2011 - Ora 18,00 Deschiderea oficială Ora 20,15 Palatul Copiilor Piteşti - De ce nu are ursul coadă Ora 20,45 Palatul Copiilor Oradea - Sarea în bucate Ora 21,15 Clubul Copiilor Sighişoara – Sirin - În cătarea nimicului Ora 22,00 Palatul Copiilor Cluj-Napoca – Moara dracilor Ora 22,30 Liceul cu Program Sportiv Bistriţa - Fontana di trevi

Citește tot articolul »

Mesajul Primarului, domnul Ioan Dorin DĂNEŞAN, la cea de-a 140-a aniversare a înfiinţării Despărţământului sighişorean al Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român

Stimaţi oaspeţi, Doamnelor şi domnilor, Vă spun bun venit la Sighişoara, bun venit la Primărie! Este o onoare pentru mine să fiu gazda acestui eveniment care marchează cea de-a 140-a aniversare a înfiinţării Despărţământului sighişorean al Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.

Citește tot articolul »

Cântăreţul german de origine română Peter Maffay în vizită la Sighişoara

Peter Maffay, cântăreţ german de origine română şi figură incontestabilă a industriei muzicii germane, a înfiinţat în anul 2000 o fundaţie care derulează activităţi de ajutorare a copiilor defavorizaţi din toată lumea. Cu sediul pe insula spaniolă Mallorca, Centrul de ajutorare este o fermă, unde anual în jur de 300 de copii defavorizaţi, beneficiază de un program gratuit de vacanţă în cadrul căruia sunt ajutaţi să facă faţă problemelor pe care le au. Pentru angajamentul său social, Maffay a fost răsplătit cu Ordinul Crucea de Merit a Republicii Germane, cât şi World Charity Award, precum şi alte distincţii. El a coordonat şi proiecte muzicale interculturale în scop caritabil. Albumele „Begegnungen” („Întâlniri”) I şi II includ duete cu diferiţi artişti internaţionali, precum Cesaria Evora, Ruslana sau Shantel.

Citește tot articolul »

Vară culturală sighişoreană bogată

De câţiva ani, Calendarul cultural sighişorean are prevăzut pentru fiecare lună de vară câte un festival, care au devenit, în timp, repere ale vacanţelor a zeci de mii de turişti. Luna iunie a fost dedicată filmului românesc. Ecourile pozitive ale ediţiei a treia Sighişoara Film Festival - 23-26 iunie – o veritabilă gală a filmelor laureate la cele mai importante competiţii cinematografice ale anului trecut, au contribuit, o dată în plus, la promovarea imaginii Sighişoarei Manifestare emblematică pentru Sighişoara, Festivalul Sighişoara Medievală şi-a consolidat, prin succesul ediţiei 2010 statutul de cel mai eficient mijloc de promovare a imaginii Sighişoarei ca centru cultural de interes major. Peste 30.000 de turişti au invadat la sfârşit de iulie străduţele Cetăţii, care a redevenit o mare şi vie scenă, spaţiu de desfăşurare a spectacolelor cuprinse în program dar, şi a celor ad hoc cu artişti amatori foarte entuziaşti, inspiraţi de atmosfera creată prin decor şi sunet adecvate epocii.

Citește tot articolul »

Înscrieri la Universitatea Bucureşti – Filiala Sighişoara

În urma înfiinţării consorţiului instituţional prin parteneriatul inţiat de Primarul municipiului cu Universitatea Bucureşti, din anul universitar 2011-2012 vor funcţiona la Sighişoara două secţii, forma de învăţământ Zi. Programul de licenţă ISTORIE, coordonat de Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti Cifra de şcolarizare: 30 locuri la buget Cursuri: Arheologie Generală, Arheologie industrială, Arhitectura românească şi influenţele ei externe, Heraldică şi genealogie, în epoca modernă, Modernizarea Bucureştilor în secolele XIX-XX, Introducere în Istoria Antică universală, Istoria României, Istorie politică, Istoria imaginarului, Analiza mitului: mit, mitologie, gândire mitică, Desentehnic cu aplicaţii în arheologie (curs opţional), Introducere în Istoria Urbană (curs opţional). Posibilităţi de angajare: în domeniul cercetării ştiinţifice

Citește tot articolul »
,,,,,,,,,

Înscrieri la Universitatea Bucureşti – Filiala Sighişoara

bibliotecari. Studenţii care se specializează în acest domeniu pot contribui în mod decisiv la conservarea patrimoniului cultural meterial şi simbolic al municipiului Sighişoara. Admiterea pe bază de concurs de dosare: Punctajul pentru admitere = media de la bacalaureat + media la istorie în cei 4 ani de liceu + media în cei 4 ani de liceu la una din disciplinele: limba română, o limbă străină (studiată minim 2 ani), geografie, economie sau filosofie Taxă de înscriere: 150 lei Programul de licenţă GEOGRAFIA TURISMULUI, coordonat de Departamentul de Geografie Umană a facultăţii de Geografie.

Citește tot articolul »

Un concept modern de învăţământ universitar la Sighişoara

În spiritul deschiderii municipalităţii spre ridicarea nivelului calitativ al învăţământului sighişorean şi orientarea acestui spre perspectiva universitară, Primarul municipiului a agreat proiectul propus de Universitatea din Manheim şi Biserica Evanghelică, care are ca obiectiv dezvoltarea unei instituţii de învăţământ superior, cu predare în limba germană, în cadrul căreia să se aplice conceptul dual învăţământ, aplicat până în prezent doar într-o singură universitate din Germania.

Citește tot articolul »
,

Un concept modern de învăţământ universitar la Sighişoara

Pentru a aduce la cunoştinţa celor potenţial interesaţi: absolvenţi, profesori, angajatori, vineri 8 iulie a.c. a avut loc în Sala Festivă a Primăriei o prezentare a acestui proiect, cu sublinirea avantajelor presupuse de sistemul de învăţământ superior dual - Dual Hochschule. Proiectul a fost prezentat de prof. dr. Rainer Beedgen, decan al facultăţii din Mannheim şi prof. Horst Richard Jekel, preşedintele societăţii Carl Wolff.

Citește tot articolul »
,

Un concept modern de învăţământ universitar la Sighişoara

Auditoriul numeros de care s-a bucurat prezentarea acestui proiect a fost de natură să confirme alegerea Sighişoarei ca centru al implementării acestui proiect în România. Cei prezenţi:profesori, absolvenţi ai Liceului „Joseph Haltrich”, patroni/directori ai principalelor societăţi comerciale sighişorene, reprezentanţi ai ONG-urilor din zonă, consilieri locali şi-au manifestat interesul pentru tema propusă, punând întrebări pe marginea expunerilor.

Citește tot articolul »

Un deziderat care capătă contur: Sighişoara – Centru Universitar

În urma înfiinţării consorţiului instituţional prin parteneriatul inţiat de Primarul municipiului cu Universitatea Bucureşti, din anul universitar 2011-2012 vor funcţiona la Sighişoara două secţii, forma de învăţământ Zi. Programul de licenţă ISTORIE, coordonat de Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti – cifra de şcolarizare 30 locuri la buget Programul de licenţă GEOGRAFIA TURISMULUI , coordonat de Departamentul de Geografie Umană a facultăţii de Geografie. –cifra de şcolarizare 30 locuri la buget

Citește tot articolul »

Turul Ciclist al Sibiului trece prin Sighişoara

În perioada 6-10 iulie 2011 are loc prima ediţie a Turului Ciclist al Sibiului, cu cinci etape însumând 450 de kilometri. Turului Ciclist al Sibiului este ultima competiţie românească de şosea afiliată la Uniunea Ciclistă Internaţională de la Geneva, cu categoria internaţională 2.2. Competiţia este organizată de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu. Turul a fost gândit să se desfăşoare pe trasee care combină segmente de teren plat cu spectaculoase segmente montane şi sosiri în căţărare. Etapele au următoarele caracteristici: o etapă de contratimp pe echipe, o etapă dedicată sprinterilor, două etape de munte cu sosiri în căţărare, una la peste 2000 de metri, un contratimp individual de 4 km în centrul istoric al Sibiului, 9 vârfuri de categorie A, B, C şi Specială şi 8 sprinturi intermediare.Nu mai puţin de 25 de echipe au fost înscrise de organizatori în Turul Ciclist al Sibiului, care a atras atenţia prin diversitatea etapelor şi a reliefului, prin gradul de dificultate şi prin premiile puse în joc (26.000 euro şi 212 puncte UCI). Echipele cicliste participante provin din 13 ţări: Luxemburg, Italia, Bulgaria, Franţa, Grecia, Belgia, Ucraina, Serbia, România, Ungaria, Polonia, Germania şi Turcia.

Citește tot articolul »

Târgul Meşteşugarilor Sighişoara 2011

Municipiul Sighişoara şi Fundaţia Veritas, organizează în perioada 7-9 iulie 2011, în Piaţa Muzeului, Târgul Meşteşugarilor, manifestare ce reuneşte meşteri populari din toată ţara.Scopul acestui târg, aflat la cea de-a şaptea ediţie, este revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale prin transmiterea tehnicii de lucru publicului interesat, meşterii – în număr record în acest an, de peste 80 - demonstrându-şi abilităţile profesionale în cadrul atelierelor .

Citește tot articolul »

Campania Earth Hour (Ora Pamantului) 2011

Anul acesta, implicarea ţării noastre în campania globală Earth Hour a fost fără precedent. 53 de oraşe au participat la Earth Hour, în calitate de Oraş Oficial, municipiul Sighişoara fiind unul dintre aceste oraşe care s-au implicat cu succes în campanie.

Citește tot articolul »

Sighişoara Film Festival – 23-26 iunie 2011

A început numărătoarea inversă până la deschiderea oficială a celei de a treia ediţii Sighişoara Film Festival, în data de 23 iunie, ora 20,00! Festivalul premianţilor din cinematografia românească prezintă anul acesta 18 filme dintre care 8 filme de lung metraj, 7 filme de scurt metraj şi 3 documentare – toate laureate ale unuia sau mai multor festivaluri internaţionale.

Citește tot articolul »

Zoom artistic pe Cetatea Sighişoara

Sala de expoziţii din cadrul Centrului Cultural “Casa cu Cerb” din Sighişoara găzduieşte în aceste zile expoziţia de pictură a artistei Alina Vodă având tema Zoom pe Cetate. Vernisajul va avea loc vineri 17 iunie 2011 ora 18,00, prezentarea lucrărilor fiind făcută de binecunoscutul artist plastic sighişorean Zsolt Agoston.

Citește tot articolul »

Concert în Sala festivă a Municipiului Sighişoara

În data de 15 iunie a.c. ora 19,00, va avea loc un concert simfonic susţinut de Corul de elevi ai Şcolii „Waldorf” din Heilbron, în cadrul turneului acestui cor în România. Între această şcoală germană şi Liceul „Joseph Haltrich” există un parteneriat care se derulează de câţiva ani şi care constă în proiecte comune în scopul cunoaşterii reciproce.

Citește tot articolul »

Vizita delegaţiei oraşului Zamosc, Polonia

În perioada 9-12 iunie a.c. Sighişoara va avea ca oaspeţi o delegaţie a oraşului înfrăţit din Polonia, Zamosc. Delegaţia va fi condusă de Primarul acestei localităţi, dl. Marcin Zamoyski care se află pentru a treia oară în Sighişoara de la semnarea actului de înfrăţire. Colaborarea cu oraşul Zamosc se axează în special pe valorificarea resurselor culturale ale celor două oraşe prin proiecte care vizează caracteristicile comune.

Citește tot articolul »

Kids Sighişoara: succes pe toată linia la Campionatul european de dans de la Kaposvar, Ungaria

Sighişoara este un oraş care şi-a dovedit, în repetate rânduri, apartenenţa la cultura şi civilizaţia europeană iar schimburile culturale sunt un element definitoriu în exprimare acestei trăsături. Distincţiile europene obţinute de-a lungul timpului ca şi recenta clasare pe locul al doilea la Premiul Europei s-au datorat, în mare măsură, importanţei pe care municipalitatea a acordat-o schimburilor culturale cu localităţi din diverse părţi ale Europei care, nu o dată, a fost precursori ai unor relaţii de înfrăţire şi parteneriat oficiale.

Citește tot articolul »

Extensie a Universităţii Bucureşti la Sighişoara

Înfiinţată prin Decretul nr. 765 din 4/16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi reclamându-se ca succesoare a structurilor de învăţământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din Bucureşti a contribuit şi contribuie în mod decisiv la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului, ştiinţei şi culturii româneşti. Universitatea din Bucureşti este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România. În cei 146 de ani de existenţă a ajuns să aibă un solid prestigiu naţional şi internaţional. Mulţi dintre absolvenţii Universităţii s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători la majoritatea marilor universităţi ale lumii, membrii ai Academiei Române şi ai unor academii din alte ţări, scriitori, politicieni (parlamentari, miniştri, prim-miniştri, preşedinţi), diplomaţi, înalţi prelaţi etc. În mod obişnuit, în ţară şi în străinătate, Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România.

Citește tot articolul »

Campania de conştientizare „Sighişoreni pentru o cetate mai curată” - bilanţ

În perioada 2-5 iunie Municipiul Sighişoara, în colaborare cu unităţile de învăţământ şi organizaţiile non-guvernamentale, a desfăşurat o campanie de conştientizare faţă de importanţa conservării şi protejării mediului înconjurător, principalul punct al campaniei fiind acţiunea de curăţenie a zonei Cetăţii Sighişoara, sub titulatura „Sighişoreni pentru o cetate mai curată”.

Citește tot articolul »

La mulţi ani copiilor Sighişoarei!

Copilăria, este acea perioadă a vieţii în care omului îi cresc aripile cu ajutorul cărora se va ridica mai târziu, la vârsta maturităţii, deasupra minciunii, ipocriziei, laşităţii, adică deasupra a tot ceea ce cândva s-a împrăştiat în lume din cutia Pandorei...

Citește tot articolul »
,

La mulţi ani copiilor Sighişoarei!

Ochii nevinovaţi ai copiilor aduc speranţă şi lumină în cele mai grele momente ale vieţii... Glasurile lor înalţă imnuri bucuriei de a trăi şi de a iubi pe acest pământ... Părinţii îşi cresc copiii ca şi cum ei ar fi replici perfecte ale propriei imperfecţiuni... împlinirea propriilor neîmpliniri... „Cine nu a sădit un pom, nu a săpat o fântână şi nu a adus pe lume un copil a trăit degeaba pe acest pământ” spune o înţeleaptă vorbă românească.

Citește tot articolul »
,

La mulţi ani copiilor Sighişoarei!

Pentru toate acestea şi pentru încă multe altele, se cuvine să ne bucurăm cu toţii de prima zi a lunii iunie şi să-i sărbătorim pe toţi copii care s-au născut şi se vor naşte în această lume făcând-o mai curată, mai luminoasă, mai adevărată... LA MULŢI ANI! Ioan Dorin DĂNEŞAN, Primarul municipiului Sighişoara

Citește tot articolul »
,

2 – 5 iunie 2011 - Campania de conştientizare „Sighişoreni pentru o cetate mai curată”

Având în vedere că anul 2011 este Anul European al Voluntariatului, din dorinţa de a da un nou impuls de dezvoltare acestei mişcări, care pune în practică valorile europene de solidaritate, toleranţă şi cetăţenie activă şi de a recunoaşte activitatea celor 100 de milioane de europeni care se implică în activităţi de voluntariat, toţi cei care vor să se implice activ în desfăşurarea acestei acţiuni, sunt aşteptaţi în data de 2 iunie 2011, ora 8.30 la sediul Municipiului Sighişoara.

Citește tot articolul »

Vizita oficială din oraşului Dinkelsbuehl – Germania în cadrul Zilelor Culturii Germane la Sighişoara

În data de 3 iunie a.c. Primarul municipiului va primi vizita unei delegaţii din oraşul înfrăţit cu Sighişoara Dinkelsbuehl din Germania. Primarul general al acestei localităţi va fi însoţit de fostul Primar, membru fondator al Asociaţiei de prietenie Sighişoara – Dinkelsbuehl, constituită în urma semnării actului de înfrăţire dintre cele două localităţi, în anul 2005, precum şi de alţi membrii marcanţi ai acesteia acesteia. Cu acest prilej vor avea loc discuţii pe tema proiectelor de colaborare derulate în comun care vor fi aprfundate la proxima întâlnire de la Dinkelsbuehl la tradiţionala Sărbătoarea „Kinderzeche” din luna iulie.

Citește tot articolul »

COMUNICAT DE PRESĂ - Sighişoara Film Festival 23-26 iunie 2011

Sighişoara Film Festival, organizat de Fundaţia Română pentru Educaţie si Educatori, împreună cu Primăria oraşului Sighişoara, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, I.L. Caragiale, Bucureşti, anunţă cea de a treia ediţie, între 23-26 iunie, 2011. Evenimentul cinematografic reuneşte cele mai bune filme româneşti de lung metraj, documentare şi scurt metraje premiate internaţional pe parcursul anului 2010 şi prilejuieşte întâlniri între profesioniştii de marcă ai filmului românesc cu tinerii cineaşti.

Citește tot articolul »

„Servicii de proiectare pentru 3 sensuri giratorii pe raza Municipiului Sighisoara pe E60 – Faza SF (inlcusiv toate documentatiile pentru avize si acorduri)”

Proiectul - „Servicii de proiectare pentru 3 sensuri giratorii pe raza Municipiului Sighisoara pe E60 – Faza SF (inlcusiv toate documentatiile pentru avize si acorduri)” - se desfasoara pe raza orasului Sighisoara.Intersectiile ce urmeaza a fi amenajate cu sens giratoriu sunt urmatoarele: - Intersectia Str. 1 Decembrie 1918 cu Str. Consiliul Europei (E60) si Str.Gheorghe Lazar (Sens giratoriu Nr 1) - Intersectia Str. 1 Decembrie 1918 cu Str. Octavian Goga (Sens giratoriu Nr 2) - Intersectia Str. Cornesti (E60) cu Str. Zaharia Boiu (E60) si Str.Ecaternia Varga (Sens giratoriu Nr 3)

Citește tot articolul »

„INFORMEAZĂ-TE! TRĂIEŞTE LIBER!” PROIECT DESTINAT LICEENILOR DIN SIGHIŞOARA

Prevenirea criminalităţii reprezintă o dimensiune fundamentală a muncii de poliţie. Delincvenţa juvenilă este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, luând în considerare caracteristicile vârstei - teribilism şi dorinţa de a gusta noul la orice pas.

Citește tot articolul »

5 iunie -Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului (Ecologiei) - 5 Iunie - instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei "Ecologia Umană" de la Stockholm reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP).

Citește tot articolul »

Ziua Eroilor

Ca în fiecare an, Municipiul Sighişoara organizează în data de 2 iunie a.c. Ziua Eroilor şi Ziua Înălţării Domnului, la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” o ceremonie

Citește tot articolul »

Ziua Absolventului 2011

Viitorii absolvenţi şi-au încheiat seria serenadelor pentru profesori şi se pregătesc de ultima oră de dirigenţie. Tradiţionala defilare a elevilor de clasa a XII de liceu va avea loc în acest an mai repede decât în alţi ani, respectiv joi, 26 mai, începând cu ora 8,00.

Citește tot articolul »

Decernarea diplomelor atestat de limba germană

Marţi 17 mai la ora 15,00 va avea loc în sala festivă a Liceului Teoretic ”Joseph Haltrich” festivitatea de înmânare diplomelor- atestat elevilor care au promovat concursul ”Sprachdiplom” în cursul acestui an. Diplomele vor fi înmânate personal de domnul Hubert Gronen, consultant de specialitate pe zona Transilvania din partea Germaniei, în prezența conducerii liceului și a autorităților locale.

Citește tot articolul »

Maratonul Internaţional “Transilvania”

În data de 15 mai 2011, Federaţia Română de Atletism în colaborare cu Municipiul Mediaş şi Municipiul Sighişoara au organizat Maratonul Internaţional “Transilvania”. Maratonul, care s-a aflat la cea de-a 9-a ediţie de desfăşurare a întrunit an de an tot mai mulţi adepţi ai acestui sport fiind singurul traseu din Europa de Est, omologat la IAAF.

Citește tot articolul »

Chinezii ocolesc Bucureştiul şi se îndreaptă spre Sighişoara

Dacă ţările vecine: Ungaria, Polonia şi Bulgaria au prins deja trenul investiţiilor cu capital chinez, România se află abia la începutul relansării relaţiilor economice cu China. Aceasta a fost premisa de la care au pornit discuţiile la Masa rotundă “Dezvoltarea relaţiilor economice Româno-Chineze: Oportunităţi de afaceri şi investiţii în Municipiul Sighişoara” organizată vineri de Primăria Sighişoara în colaborare cu Camera de Comerţ Româno Chineză şi Casa Româno Chineză.

Citește tot articolul »

Noaptea Muzeelor la Sighişoara

Municipiul Sighişoara, Muzeul de Istorie Sighişoara şi unităţile de învăţământ sighişorene au organizat evenimentul NOAPTEA MUZEELOR în noaptea de 14/15 mai 2011. Prima ediţie a Nopţii Muzeelor a avut loc în 14 mai 2005, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa. În 2008, 2009 şi 2010 şi Muzeul de Istorie Sighişoara a organizat acest eveniment care s-a dovedit a fi un succes datorită unei ample implicări a comunităţii locale şi a unui număr mare de vizitatori.

Citește tot articolul »
,

Mesajul Primarului Municipiului Sighişoara – Noaptea Muzeului Vrăjit!

Această noapte albă ce stă să înceapă, marchează în mod tradiţional începutul sezonului turistic... E noaptea în care Muzeul de Istorie îşi deschide larg porţile pentru ca toţi cei care doresc să se bucure de priveliştea Cetăţii feeric luminată.... E noaptea în care, în peste 60 de locaţii din lume, iubitorii de istorie sărbătoresc pe cei care muncesc în aceste lăcaşuri de cultură....

Citește tot articolul »

Maratonul Internaţional “Transilvania”

În data de 15 mai 2011, Federaţia Română de Atletism în colaborare cu Municipiul Mediaş şi Municipiul Sighişoara organizează Maratonul Internaţional “Transilvania”. Maratonul, care se află la cea de-a 9-a ediţie de desfăşurare a întrunit an de an tot mai mulţi adepţi ai acestui sport fiind singurul traseu din Europa de Est, omologat la IAAF.

Citește tot articolul »

Dezvoltarea relaţiilor economice Româno – Chineze: Oportunităţi de afaceri şi investiţii în Municipiul Sighişoara

Pe linia preocupării constante a municipalității privind identificarea de posibilități concrete de dezvoltare economică a orașului, Primarul Sighișoarei, domnul Ioan Dorin Dăneșan, a inițat organizarea în Sighișoara a unei mese rotunde la care au fost invitați să participe reprezentanții principalelor societăți comerciale care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului.

Citește tot articolul »

9 MAI - Ziua Europei

Ziua de 9 mai este o dată cu multiple semnificaţii - Ziua Independenţei României, sfârşitul celui de al II-lea război mondial şi Ziua Europei. În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.

Citește tot articolul »

Sighişoara oraş european

În perioada 6 – 8 mai a.c. Municipiul Sighişoara va organiza evenimentul „Sighişoara – oraş european” pentru a marca festiv atât Ziua Europei cât şi Ziua Municipiului Sighişoara.

Citește tot articolul »

5 mai - Ziua Consiliului Europei

Consiliul Europei este o organizaţie internaţională cu caracter regional care a luat fiinţă la data de 5 mai 1949, fiind creată iniţial de un număr de 10 state membre fondatoare, acestea fiind: Belgia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Suedia.

Citește tot articolul »

Anunţ - „PROIECT VI DE REABILITARE DRUM, LOT E, CONTRACT 6R15 – PROIECTARE ŞI EXECUŢIE DN14 SIBIU-MEDIAŞ-SIGHIŞOARA”

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. are în derulare contractul de proiectare şi execuţie „PROIECT VI DE REABILITARE DRUM, LOT E, CONTRACT 6R15 – PROIECTARE ŞI EXECUŢIE DN14 SIBIU-MEDIAŞ-SIGHIŞOARA” Astfel în perioada 20.04.2011 – 20.05.2011 pe teritoriul administrativ al municipiului Sighişoara în vederea elaborării studiului geotehnic aferent obiectivului de investiţii, în conformitate cu legislaţia actuală se vor realiza investigaţii geotehnice (foraje cu prelevare de probe şi penetrări dinamice) pe traseul drumului reabilitat. Menţionăm faptul că pentru realizarea investigaţiilor vor fi afectaţi cca 20 mp (în locaţia respectivă) plus accesul până la locaţie.

Citește tot articolul »

PROGRAMUL DE RIDICARE A DEŞEURILOR VEGETALE

Ridicarea deşeurilor vegetale din gospodăriile populaţiei se face în zilele de sâmbătă ale fiecărei luni, după cum urmează: - prima sâmbătă a lunii- zona I - a doua sâmbătă a lunii- zona II - a treia sâmbătă a lunii- zona III - a patra sâmbătă a lunii- zona IV - a cincea sâmbătă a lunii(când este cazul)- liber

Citește tot articolul »

Comunicat de presă

MUNICIPIUL SIGHIŞOARA anunţă finalizarea Proiectului „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate de către Municipiul Sighişoara prin implementarea unui sistem informatic de registratură electronică şi gestiune documente”. Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 12 luni.

Citește tot articolul »

Sighişoara pe podiumul Premiului Europei!

Mulţumim sighişorenilor, cu care şi pentru care au derulate activitaţile care, şi cu această ocazie au fost recunoscute a fi deosebite. Sighisoara, Perla medievală a Romaniei - distincţie acordată de Comitetul elveţian de turism la Lugano in 2009 - se află pe podiumul Premiilor Consiliului Europei, în semn de apreciere a modului in care autorităţile locale au trezit şi menţinut în rândul cetăţenilor oraşului sentimentul de apartenenţă la Europa!

Citește tot articolul »

Perspective de colaborare europeană

La propunerea municipalităţii oraşului înfrăţit Kiskunfelegyhaza, Sighişoara a devenit partener într-o reţea europeană de proiecte în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni” care se derulează în perioada 2010-2012.

Citește tot articolul »

Biroul Impozite şi Taxe

Biroul Impozite şi Taxe reaminteşte contribuabililor persoane fizice şi juridice, că termenul de plată pentru impozitele şi taxele(clădiri, teren, auto şi taxa de circulaţie) datorate pentru anul 2011...

Citește tot articolul »

Luna curăţeniei de primăvară 19 martie-16 aprilie2011

Începând cu data de 19 martie a.c, Municipiul Sighişoara vine în sprijinul cetăţenilor care îşi curăţă grădinile şi curţile sau îşi amenajează spaţiile verzi aferente locuinţei, prin punerea la dispoziţie a mijloacelor pentru transportul deşeurilor vegetale rezultate din această activitate.

Citește tot articolul »

Anunţ public de solicitare acord de mediu

Municipiul Sighişoara, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Închiderea depozitului de deşeuri industriale” propus a fi amplasat în localitatea Sighişoara, str. Corneşti nr. 54, jud. Mureş.

Citește tot articolul »

În atenţia agenţilor economici

Vizarea autorizaţiilor de funcţionare pentru desfăşurarea de activităţi comerciale, eliberate de Municipiul Sighişoara, se face până în data de 31 martie 2011. Taxele de viză stabilite prin HCL nr. 91/2010 sunt ...

Citește tot articolul »

Schimbarea suntem noi! Fiecare eu, fiecare tu. Împreuna.

Municipiul Sighişoara susţine campania Ora Pământului 2011, astfel pe 26 Martie, între orele 20.30-21.30, vor fi stinse pentru o oră luminile exterioare sau interioare care nu sunt esenţiale funcţionării şi vor fi deconectate echipamentele electronice aflate în stand-by. În data 26 martie 2011, la ora 20,30, fiecare sighişorean va putea să-şi arate recunoştinţa şi preţuirea faţă de mediul în care trăieşte.

Citește tot articolul »

La mulţi ani!

La ceas de Primăvară binecuvântată, urez tuturor acelora care dau frumuseţe vieţii, fie că ne sunt soţii, mame, fiice sau iubite, să se bucure de lumină, dragoste şi sănătate şi să ne bucure cu prezenţa lor suavă şi dragă, în fiecare clipă a trecerii noastre pe acestă lume. Tuturor Domnişoarelor şi Doamnelor, La mulţi ani!”.

Citește tot articolul »

Sighişoara tinerilor

Municipalitatea sighişoreană se preocupă îndeaproape de formarea viitorilor cetăţeni ai Sighişoarei, motiv pentru care caută oportunităţi pentru implicarea acestora în proiecte care privesc viaţa urbei dar şi pregătirea acestora pentru a face faţă provocărilor. La sfârşitul acestei săptămâni sunt programate două evenimente care se circumscriu acestei preocupări.

Citește tot articolul »

Vizita Ambasadorului Indei la Sighișoara

Aflat într-un tur prin România, înainte de terminarea misunii sale în ţara noastră, Ambasadorul Indiei la București, dl. Debashish Chakravarti a poposit pentru două zile la Sighișoara unde a solicitat o întrevedere cu Primarul municipiului dl. Ioan Dorin Dăneșan.

Citește tot articolul »

Vizita Ambasadorului Indei la Sighișoara

Acest tur de forță al Ambasadorului Indiei - parcurs special cu mașina în scopul de a cunoaște la modul cel mai direct realitatea din teren - are drept obiectiv conturarea unei radiografii cât mai exacte care să fie înmânată viitorului Ambasador. ”În diplomație, când oamenii se schimbă proiectele continuă de acolo de unde au rămas pentru că numai așa putem realiza proiecte durabile benefice tuturor” a ținut să-l asigure Ambasadorul Indiei pe Primarul Sighișoarei la plecare.

Citește tot articolul »

Ora Pamantului 2011-mai mult decât o oră, mai mult decât simplul stins al luminilor

Earth Hour 2011: mai mult decât o oră, mai mult decât simplul stins al luminilor. Pe 26 martie, de la 20:30, aproape 50 de orașe din România vor stinge luminile pentru o oră, alăturându-se campaniei Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie. Pentru acest an, WWF, organizația care a inițiat conceptul Earth Hour și care coordonează campania de cinci ani de zile, estimează că sute de milioane de oameni din peste 5000 de orașe din întreaga lume vor stinge luminile în mod simbolic.Totodată, în 2011 Earth Hour intră într-o etapă nouă: Beyond the Hour.

Citește tot articolul »

Anunţ public - solicitare acord de mediu

Municipiul Sighişoara, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Închiderea depozitului de deşeuri industriale” propus a fi amplasat în localitatea Sighişoara, str. Corneşti nr. 54, jud. Mureş.

Citește tot articolul »

Târgul de Mărţişor

Luni, 28 februarie a.c., Municipiul Sighişoara organizează o nouă ediţie a Târgului de mărţişor la care sunt invitate să participe unităţile de învăţământ sighişorene. Parcul Central va fi şi în acest an locaţia în care şcolile, liceele, fundaţiile şi, nu în cele din urmă, Clubul Copiilor din Sighişoara, vor expune spre vânzare luni, 28 februarie a.c., începând cu ora 12,00 obiectele lucrate de copii cu gândul la Primăvara care, în cele din urmă va veni spre a aduce lumină şi prospeţime vieţii noastre fiecare zi.

Citește tot articolul »
,,

Veşti bune de la Consiliul Europei: Sighişoara este în etapa finală pentru „Premiul Europei”

Preşedintele Secţiunii „Premiile Europei” din cadrul Comisiei de mediu, agricultură şi probleme locale şi regionale din cadrul Consiliului Europei a transmis o scrisoare Primarului municipiului Sighişoara prin care îl informa asupra faptului că, în urma anlizării documentaţiei transmise la sfârşitul anului trecut, Sighişoara a fost selectată în etapa finală a competiţei „Premiul Europei”, cea mai înaltă distincţie acordată de forul european.

Citește tot articolul »

Ziua Culturii Naţionale

Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, data de 15 ianuarie va fi, începând cu 2011, Ziua Culturii Naţionale. Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale.

Citește tot articolul »

Impozite si taxe - in atentia contribuabililor

În atenţia contribuabililor persoane fizice şi juridice: Datorită faptului că în ultima perioadă biroul Impozite şi Taxe, din cadrul Municipiului Sighişoara se confruntă tot mai des cu situaţii în care contribuabili persoane fizice şi juridice săvârşesc contravenţii prin nedeclararea conform legii a bunurilor imobile sau mobile supuse impozitării sau taxării vă reamintim că:

Citește tot articolul »

Rotarienii sighisoreni: un nou proiect pentru comunitate

Deosebit de activ, în special în susţinerea de proiecte sociale, dar şi în domeniul cultural, Clubul Rotary Internaţional Sighişoara are satisfacţia de a finaliza prima etapă a unui nou proiect desfăşurat în colaborare cu clubul partener din Belgia, Rotary International Flemalle. Obiectivul acestui proiect a fost dotarea spitalelor din Sighişoara respectiv Târgu Mureş cu două aparate performante.

Citește tot articolul »

Luna curăţeniei de toamnă

Luna octombrie - Luna curăţeniei de toamnă Ca în fiecare toamnă, Primăria municipiului invită cetăţenii şi asociaţiile de proprietari să contribuie la buna desfăşurare a C U R Ă Ţ E N I E I DE T O A M N Ă

Citește tot articolul »

Let’s do it Sighişoara – România

Sâmbătă 25 septembrie a fost pe lângă o zi superbă de toamnă, un prilej pentru sighişoreni de a arăta că şi lor le pasă de mediul înconjurător... Acţiunea din Sighişoara s-a înscris în proiectul naţional Let’s do it Romania, respectiv Mureş şi a fost coordonată de d-na Gyongyi Secăşan, director la Gimnaziul de Stat Victor Jinga. Municipiul Sighişoara, prin Primarul Ioan Dorin Dăneşan, a fost parte în proiectul naţional prin protocolului încheiat cu Consiliul Judeţean Mureş, în baza aprobării Consiliului Local din luna iulie.

Citește tot articolul »

Săptămâna Mobilităţii Europene

Săptămâna Mobilităţii Europene (16 – 22 septembrie) este un eveniment iniţiat de Comisia Europeană în anul 2002, pentru promovarea mijloacelor de transport durabil în oraşe. În anul 1998 a fost demarată în Franţa iniţiativa "În oraşe fără maşini".

Citește tot articolul »

Ziua pamantului 2010

Aparuta in 1970, Ziua Pamantului simbolizeaza lupta impotriva poluarii si problemelor climaterice. Spre deosebire de mai noua si deja mai populara Ora a Pamantului, Ziua Pamantului (Earth Day in engleza) se sarbatoreste in fiecare an pe 22 aprilie si nu presupune o actiune simbolica precum stinsul luminii.

Citește tot articolul »

Ziua Solidarităţii Oraşelor din Patrimoniul Mondial

În data de 8 septembrie se sărbătoreşte Ziua Solidarităţii Oraşelor din Patrimoniul Mondial. Sighişoara este membră a Organizaţiei Mondiale a Oraşelor de Patrimoniu din anul 2000, după ce, cu un an înainte, Centrul Istoric Sighişoara a fost inclus pe lista monumentelor din patrimoniul UNESCO.

Citește tot articolul »

Nunta de Aur a sighişorenilor 2010

Primarul Municipiului Sighişoara, dl. Ioan Dorin Dăneşan, invită cetăţenii sighişoreni, care au împlinit deja sau care vor împlini în decursul acestui an 50 de ani de căsătorie, să participe la petrecerea „Nunta de Aur” care va avea loc în data de 1 octombrie a.c. cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.

Citește tot articolul »

MODIFICĂRI ALE CODULUI FISCAL

Aducem la cunoştinţa contribuabililor, persoane fizice şi juridice faptul că, începând cu data de 1 iulie 2010 Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost completată şi modificată prin OUG nr. 59/30.06.2010 publicată în MO nr. 442/30.06.2010, iar H.G. nr. 44/2004 privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal de HG nr. 791/2.08.2010, Titlul IX publicată în MO nr. 542/3.08.2010.

Citește tot articolul »

SISTAREA ALOCATIEI PENTRU COPILUL NOU NASCUT

Conform art. 15 alin (3) din legea nr. 118/30.06.2010 privind unele masuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, alocatia pentru copilul nou nascut (prima de nastere) nu se mai acorda decât pentru copiii nascuti pâna la data de 30 iunie 2010, iar ultima zi pentru depunerea cererilor este în data de 31 august 2010.

Citește tot articolul »

SANCŢIUNI PENTRU POLUAREA APELOR

Având în vedere constatările recente privind colmatarea văilor Şaeşului respectiv Câinelui cu deşeuri cu consecinţe grave asupra mediului şi siguranţei zonei, facem precizarea că, în conformitate cu art. 4 lit k  a aceleiaşi hotărâri,  este interzisă:

Citește tot articolul »

INDICATOARE ŞI MARCAJE NOI

În vederea fluidizării circulaţiei rutiere, a creşterii siguranţei în trafic atât pentru conducătorii auto, cât şi pentru pietoni, precum şi pentru creşterea numărului locurilor de parcare, Secţia Construcţii Spaţii Verzi a Municipiului Sighişoara execută lucrări de montare a indicatoarelor de circulaţie, conform planurilor aprobate de Poliţia Municipiului Sighişoara, în următoarele zone:

Citește tot articolul »

Expozitie temporara - 5 august - 19 septembrie

Municipiul Sighişoara, Muzeul de Istorie Sighişoara şi Institutul Multimedia Româno-Elveţian organizează în perioada 5 august – 19 septembrie 2010 expoziţia temporară „De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie a comunicării şi mai mult...” Vernisajul va avea loc în incinta Colecţiei de Arme a Muzeului de Istorie Sighişoara, miercuri 4 august 2010, ora 14,00.

Citește tot articolul »
,

Concert de clavicord - Marti, 3 august, ora 17,00

În acest început de august aflat sub semnul muzicii – tocmai a debutat în forţă cea de-a XVII-a ediţie a Academiei Muzicale de la Sighişoara – iată că, în această seară, începând cu ora 17,00 Turnul Fierarilor din Cetatea Medievală va găzdui un concert extraordinar susţinut de Cipriana Smărăndescu.

Citește tot articolul »

Dezbatere Publica - 19 august 2010

Conform prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Municipiul Sighişoara organizează la sediul său din Str. Muzeului, nr. 7, în data de 19 august 2010, ora 16.00, în Sala mare, dezbaterea publică pe tema PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND STABILIREA VOLUMULUI ŞI A UNOR CRITERII PENTRU VALORIFICAREA LEMNULUI DE FOC CĂTRE POPULAŢIE ÎN ANUL 2010 DIN FONDUL FORESTIER PROPRIETATEA MUNICIPIULUI SIGHIŞOARA.

Citește tot articolul »

Şedinţă extraordinară a CL Sighişoara

Luini, 19 iulie 2010 Primarul Municipiului a convocat în şedinţă extraordinară consilierii municipali pentru a dezbate Rectificarea bugetului local pe anul 2010. Pe ordinea de zi de au mai fost incluse o petiţie - petiţia nr. 14920/2010 privind închirierea a 16 loturi de teren în vederea comercializării tablourilor în sistem simeză - şi o adresă - adresa nr. 13964/2010 a S.C. Boss Company S.R.L. Sighişoara privind închirierea în scop comercial a terenurilor concesionate pentru parcări pe perioada festivalului medieval.

Citește tot articolul »

Accesul auto in cetate in perioada 23 - 25 iulie 2010

Pentru a evita blocarea străduţelor cetăţii cu autovehicule, care ar putea împiedica intervenţia promptă a instituţiilor abilitate în cazul unor posibile incidente, Municipiul Sighişoara informează riveranii Cetăţii Medievale Sighişoara şi toţi sighişorenii că, în perioada 23 – 25 iulie 2010, perioada de desfăşurare a Festivalului Sighişoara Medievală, accesul auto în perimetrul Cetăţii va fi interzis – cu excepţia riveranilor. Accesul autovehiculelor se va face pentru urcarea în Cetate pe strada Samuel Micu şi pentru ieşirea din Cetate pe strada Zidul Cetăţii.

Citește tot articolul »

Targul mestesugarilor 2010

Sighisoara si-a castigat in ultimii ani renumele unui oras in care de-a lungul intregului an se intampla evenimente culturale de anvergura din cele mai diverse. Festivalurile sighisorene s-au constituit in repere ale vacantelor pentru sute de mii de turisti romani si straini care an de an revin aici pentru a gusta din farmecul locului.

Citește tot articolul »

Ajutoare - sinistrati Moldova

Inundaţii şi alunecări de teren – probleme ale moldovenilor dar şi ale sighişorenilor

Municipiul Sighişoara  a demarat o campanie de strângere de ajutoare umanitare pentru persoanele afectate de inundaţiile din Moldova. În acest fel, municipalitatea sighişoreană vine, şi de această dată în sprijinul celor afectaţi de inundaţii. Sighişorenii care doresc să se alăture acestei campanii sunt aşteptaţi la cele şapte şcoli din Sighişoara, în fiecare zi începând cu ora 9,00.

Citește tot articolul »

Sighişoara Film Festival 2010

SFFEvenimentul a fost organizat de Fundaţia Română pentru Educaţie şi Educatori în parteneriat cu Municipiul Sighişoara cu sprijinul Asociaţiei  Turistice Sighişoara, Centrului  Naţional al Cinematografiei.
Pentru a doua ediţie, organizatorii şi-au propus  extinderea conceptului de gală a filmului premiat spre orizonturi europene, crearea unui cadru optim în care publicul roman şi turiştii pot compara viziuni artistice de înaltă clasă şi valoare cinematografică, formarea publicului pentru o experienţă artistică completă.

Citește tot articolul »

Important !!!

Având în vedere constatările recente privind colmatarea văilor Şaeşului respectiv Câinelui cu deşeuri cu consecinţe grave asupra mediului şi siguranţei zonei, facem precizarea că, în conformitate cu art. 4 lit k  a aceleiaşi hotărâri,  este interzisă:

Citește tot articolul »

26 iunie - Ziua Drapelului Naţional

"Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri [...] El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii noştri! ... Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României".

Citește tot articolul »

Etapa a doua de depunere a cererilor APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Mureş anunţă că în perioada 31 mai – 14 iunie 2010 se desfăşoară etapa a doua de depunere a cererilor în baza  HG  nr. 365/14.04.2010, pentru distribuirea sumei stabilită în anexa Reg. 1233/2009 al Comisiei, producătorilor de lapte şi produse lactate, grav afectaţi de criza din sectorul lactatelor, cu modificările şi completarile ulterioare.

Citește tot articolul »

În atenţia agenţilor economici care utilizează muzica în scop ambiental sau lucrativ

Municipiul Sighişoara aduce la cunoştinţa agenţilor economici faptul că, în conformitate cu pct. 3,4 şi 5 din Decizia ORDA 399/2006, orice societate care  este utilizator de muzică în scop ambiental sau lucrativ are obligaţia de a obţine, din partea Uniunii Producătorilor de Fonograme din România – directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor - licenţa neexclusivă de utilizare a repertoriului muzical acreditat, achitând o remuneraţie, indiferent de durata efectivă a utilizării şi indiferent de modalitatea realizării comunicării.

Citește tot articolul »

5 Iunie - Ziua Mediului

Ziua Mondială a Mediului (Ecologiei) - 5 Iunie - instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei "Ecologia Umană" de la Stockholm reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP).

Citește tot articolul »

Proiect - sistem informatic

Proiect  privind îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate de către Municipiul Sighişoara prin implementarea unui sistem informatic de registratură electronică şi gestiune documente

Citește tot articolul »

DP - 16.06.2010

Conform prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Municipiul Sighişoara organizează la sediul său din Str. Muzeului, nr. 7, în data de 16 iunie  2010, ora 16.00, în Sala mare, o dezbatere publică pe tema PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND APROBAREA REGULAMENTULUI DE  ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A PARCĂRILOR PUBLICE DE REŞEDINŢĂ AFLATE PE RAZA MUNICIPIULUI SIGHIŞOARA.

Citește tot articolul »

Maratonul International “Transilvania”

În data de 16 mai 2010, Federatia Româna de Atletism, Consiliul Judetean Mures, Consiliul Judetean Sibiu, în colaborare cu Municipiul Medias si Municipiul Sighisoara organizeaza Maratonul International “Transilvania” si alte competitii sportive de atletism.

Citește tot articolul »

Anunt umanitar

Bartha Zsolt, elev la Colegiul Naţional Mircea Eliade, în clasa IX. E a fost diagnosticat recent cu leucemie şi este internat la spitalul din Târgu Mureş. Are nevoie săptămânal de cel puţin patru donatori de sânge cu următorul profil: bărbat, cu vârsta cuprinsă între 18-45 ani, grupa sanguină BIII, RH+. Cine doreşte să-l ajute prin donare de sânge, să sune la numărul de telefon: 0740154689. Deoarece recoltarea de sânge se face doar la Tg-Mureş, cheltuielile de deplasare sunt suportate de familie.

Citește tot articolul »

Acordarea de subvenţii agricole

În atenţia cetăţenilor care depun cerere pentru acordarea de subvenţii agricole pentru anul 2010 sau au depus astfel de cereri în anul 2009
În vederea completării dosarului pentru atribuirea de subvenţii agricole este necesară depunerea la sediul APIA Sighişoara a unui certificat de încadrare în blocurile fizice a terenurilor pentru care s-a solicitat atribuirea de subvenţii.

Citește tot articolul »

Dezbatere publica - 19 mai 2010

Conform prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Municipiul Sighişoara organizează la sediul său din Str. Muzeului, nr. 7, în data de 19 mai 2010, ora 16.00, în Sala mare, o dezbatere publică pe tema PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND ÎNCADRAREA PE ZONE A TERENURILOR INTRAVILANE DE PE RAZA MUNICIPIULUI SIGHIŞOARA PENTRU CARE SE PLĂTEŞTE IMPOZIT şi a PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND APROBAREA IMPOZITELOR ŞI TAXELOR LOCALE PENTRU ANUL 2011.

Citește tot articolul »

DP - 19 mai 2010

DEZBATERE PUBLICĂ
pe tema

PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND ÎNCADRAREA PE ZONE A TERENURILOR INTRAVILANE DE PE RAZA MUNICIPIULUI SIGHIŞOARA PENTRU CARE SE PLĂTEŞTE IMPOZIT şi a PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND APROBAREA IMPOZITELOR ŞI TAXELOR LOCALE PENTRU ANUL 2011

Conform prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Municipiul Sighişoara organizează la sediul său din Str. Muzeului, nr. 7, în data de 19 mai 2010, ora 16.00, în Sala mare, o dezbatere publică pe tema PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND ÎNCADRAREA PE ZONE A TERENURILOR INTRAVILANE DE PE RAZA MUNICIPIULUI SIGHIŞOARA PENTRU CARE SE PLĂTEŞTE IMPOZIT şi a PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND APROBAREA IMPOZITELOR ŞI TAXELOR LOCALE PENTRU ANUL 2011.
Persoanele interesate, asociaţiile de afaceri, alte asociaţii legal constituite pot transmite  propuneri, sugestii sau opinii până la data 14 mai a.c. la Serviciul Relaţii Publice sau la tel/fax 0265-779 779, respectiv e-mail: primaria@sighisoara.org.ro.
Proiectul de hotărâre supus dezbaterii este afişat pe site-ul www.sighisoara.org.ro şi pe panoul de afişaj de la sediul Municipiului Sighişoara, putând fi consultat la Serviciul Relaţii Publice, camera 22.

Citește tot articolul »

Acordarea de finantari nerambursabile

„Municipiul Sighişoara face public programul anual propriu pentru acordarea de finanţări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005,  pentru  anul 2010:

1. Sesiunea  I –  mai 2010
2. Sesiunea a II-a – iulie 2010
3. Sesiunea a III-a – octombrie 2010”

Citește tot articolul »

Anunt umanitar

Ma numesc Anton Bereczki (www.antonbereczki.com) din Tg. Mures! Sunt persoana cu handicap grav si îmi este din ce în ce mai greu sa ma deplasez de la etaj, din acest motiv de foarte multe ori sunt nevoit sa stau în casa zile întregi. Am nevoie de un aparat care sa mă ajute în aceasta problema critica. Va rog, ajutati-ma cu un apel (numai romtelecom) la numarul de telefon 0900900610, aşa puteti contribui cu 2 euro în procurarea aparatului care costa 5000 euro! Multumesc din suflet! Ajutati si veti fi ajutati, e simplu sa faci un bine.

Citește tot articolul »

Luna curateniei de primavara

Începând cu data de 20 martie  a.c. până în 17 aprilie a.c., Municipiul Sighişoara vine în sprijinul cetăţenilor care îşi curăţă grădinile şi curţile sau îşi amenajează spaţiile verzi aferente locuinţei, prin punerea la dispoziţie  a mijloacelor pentru transportul deşeurilor vegetale  rezultate din această activitate.

Citește tot articolul »

Acces interzis in cetate

Municipiul Sighişoara informează conducători auto că, datorită lucrărilor care se execută în cetate la consolidarea drumului de acces, începând cu data de 19 martie a.c. se  interzice accesul oricărui autovehicul.

Citește tot articolul »

Anunţ public-C.N.A.D.N.R.

Anunţ public
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (C.N.A.D.N.R.) cu sediul în Bucureşti, sector 1, Blvd Dinicu Golescu nr. 38, ca autoritate responsabilă de „Elaborarea Hărţilor Strategice de Zgomot şi a Planurilor de Acţiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier”, organizează dezbateri publice cu privire la nivelul zgomotului generat de traficul rutier şi măsurile de micşorare a nivelului acestuia.

Citește tot articolul »

Anunt public

Din partea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (C.N.A.D.N.R.) cu sediul în Bucureşti, sector 1, Blvd Dinicu Golescu nr. 38, ca autoritate responsabilă de „Elaborarea Hărţilor Strategice de Zgomot şi a Planurilor de Acţiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier”, organizează dezbateri publice cu privire la nivelul zgomotului generat de traficul rutier şi măsurile de micşorare a nivelului acestuia.

Citește tot articolul »

Curatenia de primavara

Luna curăţeniei de primăvară

Începând cu data de 15 martie  a.c. până în 15 aprilie a.c., Municipiul Sighişoara vine în sprijinul cetăţenilor care îşi curăţă grădinile şi curţile sau îşi amenajează spaţiile verzi aferente locuinţei, prin punerea la dispoziţie a mijloacelor pentru transportul deşeurilor vegetale  rezultate din această activitate.

Citește tot articolul »

In atentia agentilor economici

În atenţia agenţilor economici


Autorizaţiile de funcţionare eliberate de către Municipiul Sighişoara pentru desfăşurarea unor activităţi comerciale într-un anume loc se pot viza pentru anul 2010, la cerere, după data de 11 ianuarie 2010 şi până cel târziu la data de 30 martie 2010.

Citește tot articolul »

Licitatii - martie

Citește tot articolul »

Marea debarasare

Campania “Marea debarasare” continuă

Reamintim sighişorenilor că, sâmbătă 6 martie a.c. în municipiul Sighişoara se desfăşoară  acţiunea de colectare a deşeurilor de echipamente electrice, electrocasnice şi electronice.

Citește tot articolul »

Anunt Asistenţă Socială

Din partea Serviciului Public de Asistenţă Socială
Persoanele care au beneficiat în perioada septembrie 2009-februarie 2010 de ajutoare alimentare provenite din stocurile de intervenţie comunitară

Citește tot articolul »

DP - Aprobarea bugetului 22.02.2010

DEZBATERE PUBLICĂ - PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND APROBAREA BUGETULUI LOCAL PENTRU ANUL 2010

Conform prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Municipiul Sighişoara organizează la sediul său din Str. Muzeului, nr. 7, în data de 22 februarie 2010, ora 12.00, în Sala mare, o dezbatere publică pe tema PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE PRIVIND APROBAREA BUGETULUI LOCAL PENTRU ANUL 2010.

Persoanele interesate, asociaţiile de afaceri, alte asociaţii legal constituite pot transmite  propuneri, sugestii sau opinii până la data 18 februarie a.c. la Serviciul Relaţii Publice sau la tel/fax 0265-779 779, respectiv e-mail: primaria@sighisoara.org.ro.

Proiectul de hotărâre supus dezbaterii este afişat pe site-ul www.sighisoara.org.ro şi pe panoul de afişaj de la sediul Municipiului Sighişoara, putând fi consultat la Serviciul Relaţii Publice, camera 22.

 

Citește tot articolul »

Selectarea evaluatorului

Selectarea evaluatorului
Comisia pentru vânzarea spaţiilor comerciale sau de prestări servicii, numită prin Dispoziţia Primarului nr. 365/26.02.2009, din cadrul Municipiului Sighişoara, cu sediul fiscal în Sighişoara, str. Muzeului, nr. 7, jud. Mureş, organizează în data de 04.03.2010  ora 10.00 licitaţie publică având ca obiect selectarea evaluatorului care va întocmit Rapoartele de evaluare ale spaţiilor comerciale sau de prestări servicii care se vor vinde în baza Legii nr. 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale sau de prestări servicii aflate în administrarea  consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor aflate în patrimoniul regiilor autonome de interes local, cu modificările ulterioare.

Citește tot articolul »

Bun venit Primăvară

Municipiul Sighişoara organizează, în colaborare cu şcolile sighişorene, cea de-a V-a ediţie a Târgului de Mărţişor,  care se va desfăşura în Parcul Central, vineri 26 februarie a.c., ,respectiv luni 1 martie a.c.între orele între orele 11.00-13.00.
În cadrul acestui târg elevii vor oferi spre vânzare diversele mărţişoare, felicitări şi decoraţiuni specifice Zilei de Mărţişor şi  Zilei Internaţionale a Mamei confecţionate manual. 

Citește tot articolul »

În atenția agenților economici

Autorizaţiile de funcţionare eliberate de către primărie pentru desfășurarea unor activități comerciale într-un anume loc se pot viza pentru anul 2010, la ceree, după data de 11 ianuarie 2010 și până cel târziu la data de 31 martie 2010.

Citește tot articolul »

Urare cu oacazia Sf. Ioan Botezătorul - 7 ianuarie 2010

Sfânta sărbătoare a celui mai mare dintre profeți Sfântul Ioan Botezatorul și Înaintemergatorul Domnului, îmi oferă plăcutul prilej de a adresa tuturor celor care poartă acest nume sincere și cordiale urări de sănătate și fericire, bucurii și trainice realizări alături de toți care le sunt apropiați și dragi.

Citește tot articolul »

Programul de funcționare al Casieriilor

Programul de funcționare  al Casieriilor Municipiului Sighișoara în perioada sărbătorilor de iarnă

Casieria  situată în  P-ța Muzeului nr. 7
Luni, 21.12.2009 -Joi, 24.12.2009:  program normal 8,30-15,30
Vineri, 25 decembrie 2009 : Închis
Joi, 31 decembrie 2009: 8.30 -9.00

Citește tot articolul »

Programul deszăpezire

Municipiul Sighișoara aduce la cunoștință publică că în perioada 15.11.2009 - 15.03.2010 se aplică "Programul de intervenție la deszăpezire şi combatere a poleiului sau lunecuşului".
Cu această ocazie facem un apel către conducătorii auto pentru respectarea prevederilor:
a) Codului Rutier, privind interzicerea staționării voluntare a vehiculelor;
b) Legii nr. 82/1998 și O.G. nr. 43/1997 - privind regimul juridic al drumurilor
c) HCL nr. 140/2006, privind staționarea și parcarea în alte locuri decât cele special amenajate,
Astfel fiind posibil accesul mijloacelor de intervenție, în cel mai scurt timp, pentru asigurarea unui trafic auto și pietonal, fluent, pe raza municipiului Sighișoara.
    
Pentru o bună desfășurare a activității de deszăpezire Municipiul Sighișoara, roagă toți cetățenii să ne sprijine pe timpul intervenției lăsând strada și trotuarele libere de autovehicule. În caz contrar, vom fi nevoiți să aplicăm prevederile HCL nr. 140/2006.

Reamintim cetățenilor că se sistează programul de ridicare a deșeurilor vegetale pentru a putea aplica eficient programul de intervenție la deszăpezire și combatere a poleiului sau lunecușului.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Citește tot articolul »

Advent în Sighișoara

Municipiul Sighișoara,  Fundația Veritas Sighișoara și Forumul Democrat al Germanilor din România organizează în perioada 4 - 25 decembrie 2009 o serie de acțiuni culturale, prilejuite de perioada Adventului. "Advent" înseamnă "venire" și semnifică o perioadă de pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Isus, fiind în același timp o perioadă a bucuriei.
Programul evenimentelor este următorul:
o Concertul Ecumenic: 17 decembrie, ora 19.00, Catedrala Română Ortodoxă
o Săptămâna Crăciunului: 21-25 decembrie, Piața Muzeului
Invităm pe această cale toți sighișorenii să susțină aceste acțiuni culturale, participând în număr cât mai mare.

Citește tot articolul »

Ziua Revoluției

În perioada 21-22 decembrie 2009, Asociația "21 Decembrie 1989"- Filiala Sighişoara în colaborare cu Municipiul Sighişoara şi Muzeul de Istorie organizează o serie de manifestări prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la victoria Revoluției Române  și pentru comemorarea eroilor, după următorul program:

Citește tot articolul »

Ziua Națională a României

Acum 91 de ani la  1 Decembrie 1918 se împlinea visul de veacuri al tuturor românilor: România Mare.
 
Și cum istoria face întodeauna dreptate, această zi, scumpă tuturor românilor de pretutindeni este de 19 ani încoace Ziua Națională a României.
 
An de an, de 1 Decembrie, românii de pretutindeni aniversează Marea Unire. Cu această ocazie invităm toți sighișorenii să participe la manifestările închinate acestei sărbători a românilor organizate de Municipiul Sighișoara și Muzeul de Istorie.
Ca de fiecare dată, și în acest an, prin grija Municipiului Sighișoara, Ziua de 1 Decembrie va fi marcată în mod festiv printr-o suită de manifestări după următorul program:
Program
Monumentul Latinității
Ora 11.00
Slujbă religioasă ecumenică
Alocuțiuni
Evocarea momentelor de la 1918
Depunere de coroane
Ceremonial militar

 

Biblioteca Municipală "Zaharia Boiu"
Ora 12.00 Lansare Anuar  nr.2 "Alt Schaessburg" - Muzeul de Istorie

Sala Mihai Eminescu
Ora 12.00 Spectacol de teatru pentru copii
Teatrul pentru Copii și Tineret GONG Sibiu - "Cum a ajuns ARTHUR rege"
* Intrarea este liberă!

 

Citește tot articolul »

Marea finala

Voteaza in data de 1 decembrie 2009 intre
 
orele 8.00 - 23.00

VOTEAZA LA NR. 0900.160.440 SAU
 
TRIMITE SMS LA 1388 CU CIFRA 7


Marți, 1 Decembrie a.c. între orele  21,00- 23,00  va fi difuzată pe programul TVR1 Gala Câștigătorilor, FINALA competiției.
Este extrem de important ca toți cei care iubesc Sighișoara să participe la votul care se va derula
in data de 1 decembrie 2009 intre
orele 8.00 - 23.00

Monumentul care va avea cele mai multe voturi va fi desemnat câștigător și va primi întreaga sumă adunată prin televoting în toate etapele competiției.

Citește tot articolul »

MAREA FINALÄ - RESTAURARE

1 Decembrie 2009 - TVR1 - între orele 21,00-23,00
MAREA  FINALĂ‚  A  PROIECTULUI   RESTAURARE


O ŞANSĂ‚  PENTRU CETATEA SIGHIŞOARA!

Televiziunea Română, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național și Oficiul Național al Monumentelor Istorice desfășoară, cu sprijinul autorităților locale din țară, începând cu luna septembrie, un amplu proiect național dedicat strângerii de fonduri pentru monumentele istorice aflate în  stare de degradare.
Proiectul constă într-o competiție între cele 30 de monumente istorice (palate sau conace boierești, biserici, castele sau situri arheologice de importanță națională) selectate, arbitrul fiind  publicul spectator  care va decide, prin vot, care dintre ele va fi restaurat.
Timp de zece săptămâni, în fiecare duminică, programul "Restaurare" a prezintat  câte trei monumente dintr-o zonă a țării, urmând ca monumentul care a adunat cele mai multe voturi în fiecare etapa sa intre  în competia finală.

Marţi, 1 Decembrie a.c. între orele  21,00- 23,00  va fi difuzată pe programul TVR1 Gala Câştigătorilor, FINALA competiţiei.
Este extrem de important ca toţi cei care iubesc Sighişoara să participe la votul care se va derula in data de 1 decembrie intre orele 8.00 - 23.00.
Monumentul care va avea cele mai multe voturi va fi desemnat câştigător şi va primi întreaga sumă adunată prin televoting în toate etapele competiției.

Acesta va fi  unul din rarele prilejuri în care, cu un minim efort, putem să ajutăm consistent Cetatea Sighișoara, cea care, fie că suntem localnici sau trecători pe drumurile vacanțelor, ne încântă sufletele.
Cu ani în urmă printr-o campanie similară, intitulată "Dați un leu pentru Ateneu",  s-a construit, în vreme de criză economică un lăcaș de cultură care a supraviețuit vremurilor. Astăzi, prin eforturile noastre conjugate avem șansa de a dărui șanse Sighișoarei.
Sighișoara merită să câștige această competiție națională nu numai pentru că este "Bijuteria medievală a României" cum a fost recent desemnată de un prestigios organism de turism elevețian, ci și pentru că este o Cetate vie al cărei farmec unic atrage sute de mii de vizitatori anual și, de aceea, e firesc ca toți cei cărora le pasă de soarta zidurilor și monumentelor Cetății,  sighișoreni sau nu, să punem umărul pentru a o salva.

Nu uitaţi, pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională,  la Televiziunea Naţională se joacă şansa Sighişoarei!

Citește tot articolul »

Rețeaua HerO

Capitala Maltei, care poartă numele lui Jean de la Vallett (mare maestru al Cavalerilor Ordinului Ioanit),  a găzduit în perioada 08-10 noiembrie 2009 cel mai recent seminar tematic al Rețelei HerO (Heritage as Opportunity - Patrimoniul ca Oportunitate), rețea de primă importanță a Programului URBACT II, finanțat de Comisia Europeană.
Născută la inițiativa orașului Regensburg (lider de proiect), rețeaua mai cuprinde în afară de Sighișoara alte 7 orașe, toate cu un patrimoniu urbanistic de valoare istorică: Graz (la a cărui recomandare am fost invitați în rețea), Liverpool, Potiers, Napoli, Valletta, Vilnius și Lublin. Scopul rețelei, urmărit nemțește de către inițiatorii săi, este elaborarea planurilor de management și a planurilor locale de implementare pentru fiecare oraș în parte, planuri care, în urma schimburilor de experiență, să devină modele de bune practici în Uniunea Europeană.
După ce întâlnirile anterioare (petrecute  în 2008 la Regesburg și Potiers, în 2009 la Graz și Liverpool) au pus accentul pe elaborarea Planurilor de management, înțelese ca politici, ca strategii integrate de administrare a zonelor urbane cu valoare istorică, întâlnirea de la Malta a marcat mijlocul proiectului și a făcut trecerea spre aspectele practice, spre modalitățile concrete de implementare a acestora. De aceea fiecare partener a fost invitat să participe cu câte un reprezentant al factorului politic, al autorității de management, al echipei de implementare și a grupului de suport local.  Astfel, delegația Sighișoarei i-a cuprins pe dl. viceprimar Sorin Savu, d-na Carmen Necșescu (Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței), Ioan F. Pascu (Compartiment Patrimoniu UNESCO), arh. Giorgio Risicaris (arhitect-town Planner, expert european și consilier pentru Sighișoara în Strategii de Dezvoltare Urbană Integrată) și Nicolae Teșculă (directorul Muzeului de Istorie și membru al grupului de suport local). De asemenea, ca și la sesiunile anterioare, pe lângă delegațiile obișnuite au mai fost prezenți oficiali de la diferite ministere germane și austriece, din partea Comisiei Europene, precum și secretarul general pentru Asociația Europeană a Regiunilor și Orașelor Istorice.
În prima zi a seminarului fiecare membru al rețelei a prezentat un scurt raport asupra muncii și a progreselor făcute la nivel local, după care a urmat un Workshop privind  strategiile de implementare a Planurilor integrate de management a patrimoniului cultural, baza de discuție fiind studiile de caz ale orașelor Regensburg și Valletta. Tot în prima zi a mai fost organizată o masă rotundă cu tema "Beneficiile economice, sociale și de mediu ale salvării patrimoniului cultural". Cea mai importantă concluzie desprinsă a fost aceea că planurile de management nu trebuiesc înțelese și concepute doar ca simple instrumente de protejare a monumentelor istorice, ca un regulament "polițienesc" în domeniul patrimoniului, ci ca strategii deschise și stimulative pentru dezvoltare, care păstrează trecutul dar oferă șanse și viitorului.
A doua parte a seminarului, petrecută pe data de 10 noiembrie și având la bază tot studii de caz, a generat noi dezbateri privind gestionarea traficului și strategiile de dezvoltare în zonele istorice, conservarea ariilor culturale protejate, proiecte de promovare și parteneriate de implicare socială în domeniul patrimoniului cultural. Au mai fost de asemenea discutate problemele autorităților de management și accesul la resursele de finanțare (în special fonduri structurale europene).
Următoarele două întâlniri sunt programate pentru la anul, în Vilnius și Napoli, dar la rugămintea colegilor polonezi în luna august va avea loc o și întrunire extraordinară  la Lublin. Solicitarea polonezilor este legată de campania acestora privind declararea oficială a orașului Lublin ca oraș cu valoare istorică, prezența partenerilor din rețea la cea mai importantă manifestare culturală a orașului fiind considerată în acest sens deosebit de importantă, motiv pentru care viitoarele gazde și-au declarat dispunerea pentru suportul cheltuielilor aferente. Acesta este încă un exemplu care demonstrează importanța și aprecierea de care se bucură în plan european Rețeaua HerO.
Ioan F. Pascu

Citește tot articolul »

Programe educaționale

Muzeul de Istorie Sighișoara organizează în perioada noiembrie - decembrie a.c. un program educațional care se va finaliza cu o expoziție neconvențională "Comunismul și revoluția din 1989 în conștiința sighișorenilor", al cărei vernisaj va avea loc la parterul Turnului cu ceas, luni, 21 decembrie ora 12,00. Aceast program educațional este organizat în parteneriat cu Colegiul Național "Mircea Eliade" și Școala Generală "Radu Popa".
Un alt program educațional organizat de Muzeul de Istorie este intitulat "Mituri, tradiții și ncredeințe populare" care se va finaliza cu o expoziție "Obiectul magic", al cărei vernisaj va avea loc la parterul Turnului cu ceas, luni, 30 noiembrie ora 13,00. Aceast program educațional este organizat în parteneriat cu Colegiul Național "Mircea Eliade" și Gimnaziul de Stat "Aurel Mosora".

Citește tot articolul »

Conferință de presă

Miercuri, 18 noiembrie 2009, ora 9,00,  va avea loc în Sala mică situată în sediul Municipiului Sighișoara  o conferință de presă pe tema proiectului intitulat "Program de formare pentru elaborare participativă de politici publice locale pentru funcționarii publici".

Citește tot articolul »

Listele electorale

ANUNȚ
Având în vedere desfășurarea alegerilor pentru Alegerea Președintelui României
vă facem cunoscut că, listele electorale permanente pot fi consultate la sediul Municipiului Sighișoara, Str. Muzeului nr. 7, CABINET SECRETAR, camera 33 etaj I.

Citește tot articolul »

Pașapoarte electronice

A N U N Ț
     Conform prevederilor legale în domeniul eliberării și evidenței pașapoartelor simple privind introducerea pașapoartelor electronice Serviciul Public Comunitar de Evidența Populației al Municipiului Sighișoara,din Str. Hermann Oberth 15,  mai preia cereri pentru eliberarea pașapoartelor simple până la data de 12.11.2009.
Programul de lucru în această perioadă este între orele 08,00- 20,00.

Citește tot articolul »

Procedura de selecție

ANUNȚ
MUNICIPIUL SIGHIȘOARA, cu sediul în Sighișoara, Str. Muzeului nr.7, organizează în data de 10.11.2009, ora 10,00 la sediul instituției, procedura de selecţie a preţurilor pentru lucrarea de  evidenţiere în Cartea Funciară a  apartamentelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în municipiul Sighişoara, str.Panseluţelor şi str. Rozelor  în număr de 140 apartamente.


Citește tot articolul »

Zidul Berlinului

          La 9 noiembrie s-a sărbătorit împlinirea a 20 de ani de când la Berlin a fost doborât un simbol al comunismului: Zidul Berlinului, moment crucial în lupta împotriva totalitarismului și oprimării comuniste.

Citește tot articolul »

Restaurare - finala

         În urma televotingului de săptămâna trecută, Sighişoara a câştigat etapa a șaptea a competiţiei din cadrul proiectului realizat de Televiziunea  Română  în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor  destinat strângerii de fonduri pentru restaurarea monumentelor istorice aflate în stare avansată de degradare.
         Astfel, Sighișoara va fi prezentă în finala concursului care se va desfășura în data de 1 Decembrie, alături de câștigătoarele celorlalte 9 etape.       
         Municipalitatea mulțumește tuturor iubitorilor Sighișoarei, din țară și străinătate care, în număr de peste 2000, au votat răspunzând apelurilor lansate prin campania facuta in mass media.
          Sperăm ca și la 1 Decembrie să ne bucurăm de aceeași disponibilitate și mobilizare astfel încât povestea să se repete și Sighișoara să câștige toate fondurile adunate pe parcursul derulării competiției.

Citește tot articolul »

Târg Lugano

În perioada 29 octombrie - 1 noiembrie 2009 s-a desfășurat la Lugano cea de-a patra ediție a Târgului Internațional de Turism, manifestare de profil cu rezonanță atât în Țara Cantoanelor cât și în Nordul Italiei.

Citește tot articolul »

PROIECTUL RESTAURARE

Duminică, 1 noiembrie la ora 17,10 va fi difuzat pe programul TVR1 episodul filmat la Sighişoara care va fi reluat pe TVR Cultural la ora 18,00.
Este extrem de important ca toți cei care iubesc Sighişoara să participe direct la votul care se va derula din 1 noiembrie ora 17,10 până în 6 noiembrie ora 24,00, apelând numărul 0900160440 sau trimiţând un SMS la 1388 cu cifra 3. Costul apelului sau SMS-ului este de 0,95 Euro, suma ce se va strânge în toate cele 10 faze constituind premiul pentru câştigătoarea campaniei.

Citește tot articolul »

Anunț Evidența Persoanelor

Conform prevederilor O.U. 97/2005 aprobată prin L.290/2005 cu modificările și completările ulterioare privind evidența, domiciliul, reședința cetățenilor români, rugăm cetățenii a căror valabilitate a actului de identitate a expirat să se prezinte la sediul Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Sighișoara, str. H. Oberth,nr. 15 în vederea punerii în legalitate cu Carte de Identitate.

Citește tot articolul »

Întâlnire reprezentanți

Marți 13 octombrie a.c., la sediul Municipiului Sighișoara  a avut  loc o întâlnire între reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale și ai instituțiilor publice din municipiu.

Citește tot articolul »

Modificări ale cuantumurilor veniturilor

Modificări ale cuantumurilor veniturilor pe membru de familie pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei
La începutul acestei săptămâni  Serviciul de Asistență Socială a primit textul:
ORDONANȚEI  DE URGENȚĂ   Nr. 106 din  7 octombrie 2009 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinței, precum și a unor facilități populației pentru plata energiei termice emisă de    GUVERNUL ROMÂNIEI și publicată în MONITORUL OFICIAL  NR. 681 din  9 octombrie 2009.  

Citește tot articolul »

Reparații Spitalul Municipal Sighișoara

Înainte de a părăsi Guvernul Boc I, Ministrul Sănătății, dl.  Ion Bazac a aprobat solicitarea transmisă de Primarul Municipiului Sighișoara, dl. Ioan Dorin Dăneșan, privind finanțarea lucrărilor de reparații capitale la  Spitalul Municipal Sighișoara, în baza Notei de fundamentare întocmită de conducerea Spitalului, respectiv a devizului de lucrări întocmite de specialiști din cadrul aparatului de specialitate al Primarului.

Citește tot articolul »

Bine ati venit la Sighisoara!

Sighișoara se poate lăuda cu un potențial aparte și a cunoscut o dinamică deosebită. Fără îndoială fiecare comunitate locală se mândrește cu vestigiile trecutului, cu realizările în cultural-artistic și sportiv, precum și cu manifestările tradiționale care cinstesc spiritul citadin al locuitorilor.
Sperăm să vă stârnim interesul și ori de câte aveți ocazia să reveniți la noi cu plăcere.

Oraș al multiculturalității și diversității, cu profunde rezonanțe istorice, Sighișoara vă întâmpină cu multitudinea de perle arhitecturale care i-au atras renumele de micul Nürnberg, cu monumente istorice de valoare și zone de agrement și relaxare.

Sighișoara este orașul liniștit, unde aerul vechiului burg medieval se împletește cu modernitatea secolului 21. Sighișoara este o destinație turistică ce nu trebuie ocolită, dar și orașul unde poți demara o afacere prosperă. Sighișoara este locul unde poți lega prietenii pentru o viață sau un simplu loc liniștit pentru odihnă.

Am încercat să păstrăm viu spiritul Sighișoarei. Nu vă rămâne altceva de făcut decât să cunoașteți Sighișoara la ea acasă unde veți găsi deschise porțile cetății.

Citește tot articolul »

Comportarea in situ a construcțiilor

Asociația "Comportarea in situ a construcțiilor" a fost înființată în anul 1984 cu scopul promovării grijii pentru prezervarea fondului construit existent.

Asociația "Comportarea in situ a construcțiilor" organizează de 25 de ani întâlniri bianuale ale membrilor în diferite localități din țară, iar în  acest an Sighișoara va fi "gazda"  celei de-a 52-a  Adunări  Generale  a membrilor acesteia. În cadrul acestei întâlniri vor avea loc dezbateri tehnice a  unor probleme locale cu care se confruntă municipiul nostru, iar specialiștii de renume în domeniu își vor aduce contribuția la lămurirea acestora.

Invităm reprezentanții societăților comerciale care desfășoară activități economice în domeniul construcțiilor la această întâlnire care va avea loc în data de 1 octombrie a.c., ora 13.00, în Sala mică a Primăriei.

Citește tot articolul »

Campanie relatii de muncă

      Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș,  cu sprijinul Municipiului Sighișoara va organiza în data de 13 octombrie, la ora 12.00, în Sala mică a Primăriei,  o campanie de "îndrumare a angajatorilor și angajaților în domeniul relațiilor de muncă și evidența muncii și în domeniul securității și sănătății în muncă", cu scopul intensificării procesului de informare de cunoaștere și de aplicare a măsurilor instituționale care vizează reducerea muncii la negru, alinierea legislației în domeniul relațiilor de muncă la normele comunitare, asigurarea respectării acesteia și combaterea muncii nedeclarate.

Citește tot articolul »

În atenția unităților de învățământ

Informăm unitățile de învățământ din municipiului Sighișoara că în conformitate cu prevederile art. 26. din H.C.L. nr. 97/27 mai 2008, Sala "Mihai Eminescu" este pusă la dispoziția acestora cu titlu gratuit, în cazul în care acestea organizeză activități neaducătoare de venituri, având obligația de a plăti doar cheltuielile de regie a sălii.

Citește tot articolul »

1 Octombrie

     În semn de recunoaștere a tot ceea ce însemnați pentru copiii și nepoții dumneavoastră, cât și pentru întreaga societate, am instituit în ultimii ani tradiția sărbătoririi Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, prin organizarea unui moment aniversar pentru familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Am privilegiul ca și în acest an, să mă aflu alături de aceste persoane trecute și de a doua tinerețe, fapt care mă bucură, mă onorează, și se cuvine să le mulțumesc pentru acesta.     

      De 26 de ani lumea întreagă omagiază contribuția pe care persoanele vârstnice au adus-o în societățile din care provin și este aproape imposibil de imaginat dezvoltarea unei țări, fără a fi luat în considerare rolul pe care îl joacă acest segment important de populație în familiile și comunitățile în care trăiesc. Este în tradiția poporului român de a-i cinsti și respecta pe cei împovărați de ani, dar mai ales de tezaurul unei învățături neprețuite. Bătrânii neamului, trecuți prin vâltoarea vremurilor, ne ajută să înțelegem lumea și adevărurile vieții, fiind un izvor de povețe și un îndreptar moral pentru urmași. Această frumoasă imagine a omului vârstnic aparține conștiinței noastre și sunt convins că ea va fi preluată și de tânăra generație de astăzi, dăinuind ca un semn de noblețe pentru oamenii acestui pământ.     
    Persoanele vârstnice sunt expresia vie a muncii de ani și ani prin care s-a clădit societatea. Ei au muncit o viață întreagă, au dus greul unei perioade de mari sacrificii, așteptând mereu să vadă ivindu-se zorile unei vieți mai bune.
    Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, am deosebita plăcere să mă adresez acelor care au aniversat și un alt eveniment fericit din viața unei familii: Nunta de Aur.
    Ce poate fi mai frumos decât o legătură pornită din dragoste în anii tinereții, care a rezistat peste ani împlinindu-se și întărindu-se prin bucuriile și necazurile trăite mereu împreună?
    După o jumătate de secol sau mai bine, se cuvine a celebra această legătură pe care doar Dumnezeu a putut-o face atât de trainică.  Ne înclinăm cu adânc respect în fața dumneavoastră, a celor care ați înțeles că viața poate fi trăită cu demnitate și credință în valori esențiale numai în cadrul unei familii închegate și fericite.
    Mame, tați, bunici, străbunici  dumneavoastră sunteți cei, care prin simpla prezență ne ajutați să trecem mai ușor peste greutățile vieții. Un sfat primit la timp din partea dumneavoastră poate fi pentru noi cheia unei reușite sau soluția ieșirii dintr-un impas. Este datoria noastră să depunem eforturi pentru ca viața să nu le fie o continuă și dificilă încercare. Este de datoria noastră să ne străduim să le înseninăm zilele și să-i bucurăm prin rezultatele muncii noastre.
    Tuturor pensionarilor sighișoreni și celor care au aniversat 50 de ani de căsnicie, le urez multă sănătate și viață lungă alături de cei dragi!

    LA MULŢI ANI!

 

Citește tot articolul »

Ridicarea deșeurile zona a IV

Pentru a evita inconvenientele create de neînțelegerea  anunțurilor difuzate în mass media facem următoarea precizare:
Sâmbătă, 26 septembrie 2009, se vor ridica deșeurile, altele decât cele menajere din zona a IV -a respectiv străzile: Primăverii, Ștefan cel Mare, Clujului, Libertății, Gării, Andrei Șaguna, Tăbăcarilor, Nicolae Titulescu, Gheorghe Lazăr, Vlad Țepeș, Ion Neculce, Aron Pumnul, Griviței, Decebal, Aleea Teilor, Matei Basarab, Vasile Lupu, Viilor, Crângului, Caisului, Stejarului, Oltului, N. D. Cocea, Parângului, Cătunul Viilor, Dealul Gării, Tudor Vladimirescu.

Citește tot articolul »

Termenul de plată IT

               Municipiul Sighișoara reamintește contribuabililor persoane fizice și juridice, că  termenul de plată pentru impozitele și taxele datorate pentru  anul 2009, semestrul II, este 30.09.2009.

Citește tot articolul »

Gânduri la început de an școlar!

            La fiecare nou început de an școlar, fiecare dintre noi, indiferent dacă suntem elevi, părinți, bunici sau profesori sperăm ca acesta să fie mai bun decât precedenții. Filele întoarse din calendar, ajuns în luna septembrie ne fac să rememorăm primele zile de școală din viața fiecăruia dintre noi, cu emoțiile, sfiala și optimismul pe care cu toții le-am trăit an de an în acest anotimp.           
            Începutul unui nou an școlar, dincolo de momentul festiv și al bucuriei, că o nouă generație de școlari pășește pentru prima dată pragul școlii, ne reamintește că a sosit momentul să urcăm încă o treaptă spre maturitate, spre cunoaștere. Învățătura este mijlocul prin care putem atinge cunoașterea și pentru a realiza acest lucru trebuie depuse eforturi deopotrivă de elevi și profesori, dar cu sprijinul părinților și a întregii societăți.          
Aceste eforturi vor fi încununate de succes datorită noii generații de tineri, formată și pregătită pentru noile examene ale vieții.
          Întreaga perioadă de formare și modelare începe în familie, de unde copiii trebuie să înțeleagă și să se obișnuiască cu dimensiunea educației, care se consolidează ulterior în mod organizat în școală și se continuă toată viața în relațiile interumane. Pentru aceste motive, cu toții, de la copil la părinte, de la dascăli și educatori și, mai departe la autoritățile de stat cu responsabilități în acest domeniu avem datoria ca în ciuda greutăților, care se ivesc de-a lungul timpului să ne îndeplinim misiunea.
         Pentru a atinge acest scop, voi, dragi elevi, prin ascultare și receptivitate să fiți dornici de a învăța din știința educatorilor voștri ca să creșteți frumoși și înțelepți. În alt plan, dumneavoastră stimați dascăli sunteți chemați la muncă, o profesie deloc ușoară dar frumoasă, purtând responsabilitatea de a lumina mintea și de a sensibiliza sufletul tinerilor aflați pe băncile școlii. Nu în ultimul rând părinții acestor elevi trebuie să fie preocupați nu doar de grijile materiale, care, e adevărat, ne copleșesc de multe ori, ci să se implice în această muncă de educație într-o strânsă relație cu școala.
        Fie ca începutul acestui nou an școlar să fie o zi de sărbătoare și de încredere că toți elevii sighișoreni vor găsi în școală un sprijin, că noul început le va da putere dascălilor să-și asume responsabilitatea nu doar în planul strict didactic ci și personal, că așteptările părinților copiilor își vor găsi împlinirea în realizările acestora, în formarea lor ca oameni cinstiți și demni.
       Sunt convins că sunetul clopoțelului pentru noul an școlar 2009-2010 va vesti un an cu succese și rezultate foarte bune la învățătură, care vor face ca numele Sighișoarei să devină cunoscut nu doar ca oraș turistic, ci și datorită oamenilor care locuiesc aici și care fac din orașul nostru, un oraș deosebit.
 
Tuturor mult succes în noul an școlar!

Citește tot articolul »

RIDICARE A DEȘEURILOR - Progr

Reamintim faptul că, ridicarea deșeurilor din gospodăriile populației, cu excepția deșeurilor din construcții, se face după următorul program:
- prima sâmbătă a lunii- zona I
- a doua sâmbătă a lunii- zona II
- a treia sâmbătă a lunii- zona III
- a patra sâmbătă a lunii- zona IV
- a cincea sâmbătă a lunii (când este cazul) - liber
Notă: În perioada curățeniei de primăvară și toamnă vor fi ridicate în fiecare sâmbătă deșeurile din toate zonele municipiului.

Citește tot articolul »

Muzică și creativitate

         Fundația culturală internațională "Constantin Silvestri" organizează a doua ediție a Itinerarului Cultural în spațiu istoric al bisericilor cetăților medievale transilvane. Cvartetul Silvestri din Viena va interpreta lucrări de referință din repertoriu universal în data de 9 august 2009 la Biserica din Deal, la ora 17,00.

Ileana Iliescu la Sighișoara

              La sugestia domnului Alexandru Gavrilovici, inițiatorul și mentorul Academiei Muzicale de la Sighișoara; Primarul Sighișoarei, Ioan-Dorin Dăneșan a adresat doamnei Ileana Iliescu invitația de a veni la Sighișoara. Domnia sa a acceptat cu amabilitate astfel încât va fi timp de două zile - 6-7 august 2009 - la Sighișoara. 

Citește tot articolul »

Lucrari str. George Cosbuc

        Având în vedere începerea lucrărilor la obiectivul "extindere rețea de canalizare în Municipiul Sighișoara (pachet 2) - execuția canalului menajer  pe str. George Coșbuc, vă facem cunoscut că în perioada 27 iulie - 10 august a.c., săptămânal, de luni până vineri, între orele 8.00 -16.00, circulația rutieră va fi închisa pe această stradă.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat!

Citește tot articolul »

Amenjarea de spații verzi

              Amenajarea parcului situat pe amplasamentul din strada Zaharia Boiu - DN 13 este finanțată de către United Nations Development Program în cadrul Programului Beautiful Romania  iar valoarea investiției este de 730.104,89 lei.

Prezențe japoneze de-a lungul Dunării

        Sâmbătă, 18 iulie a.c., primarul municipiului, Ioan Dorin Dăneșan a întâmpinat o delegație japoneză care, împreună cu  Televiziunea Română  realizează un documentar de artă prin intermediul căruia se urmărește punerea în valoare a istoriei, culturii și a relațiilor diplomatice dintre cele două state.

Scrisoare de mulțumire

Către,
       Primăria Municipiului Sighișoara

Subsemnatul Demeter Arpal domiciliat pe strada Barbu Delavrancea, în numele locatarilor de pe strada Barbu Delavrancea partea de sus a străzii, ținem să mulțumim domnului primar Dorin Dăneșan pentru că ce promite se ține de cuvânt și totodată le și realizează.

În anul 1970 a luat ființă strada Barbu Delavrancea, am primit teren de la primărie și am construit casa aici, dar toți primarii care au fost până acum nu s-au ocupat prea mult de strada aceasta, în schimb conducerea care este acuma a reușit să ne facă drumul, trotuarul, balustrada și suntem mândrii de asta.
Suntem mulți oameni trecuți de a doua vârstă și ne bucurăm și noi că pe timp de iarnă poate urca salvarea și doamne ferește mașina pompierilor.
 
Vă dorim multă sănătate și putere să puteți îndeplini visurile sighișorenilor.
 
Cu multă stimă,
                Demeter Arpal

Citește tot articolul »

Olimpici internaționali

Sâmbăta, 11 iulie a.c., cei 100 de participanți la Olimpiadei internațională de Informatică pentru țările din Europa Centrală, ediția a XVI-a, vor vizita Sighișoara.

Un mediu mai curat pentru noi și cei care vor veni

Municipiul Sighișoara a obținut de la Uniunea Europeană finanțare pentru un proiect  cu temă ecologică al cărui obiectiv este realizarea unei stații de sortare a deșeurilor la intrarea în Rampa de gunoi menajer dintre Huli. Parteneri în proiect sunt consiliile locale Albești și Vânători.

Citește tot articolul »

Se închide Rampa Mică

În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.349/2005 privind depozitarea deșeurilor, vă facem cunoscut că, începând cu data de 16.07.2009, se sistează activitatea de depozitare a deșeurilor pe depozitul de deșeuri situat în municipiul Sighișoara, str. Cornești nr.54.

Citește tot articolul »

Modificări de taxe SPCLEP

În M.O. partea I, nr. 444/29.06.2009 a fost publicată O.U.G. nr. 70/14.06.2009 pentru modificarea și completarea unor acte normative  privind taxe și tarife cu caracter nefiscal, act normativ intrat în vigoare la 29.06.2009 prin care au fost modificate unele taxe pe linie de evidența persoanelor după cum urmează:
-Se modifică valoarea taxei extrajudiciare de timbru de la 1 leu la 4 lei indiferent de motivul declarat de solicitant.

Citește tot articolul »

Concert în Piața Cetății

Marți, 7 iulie a.c., ora 18,00 va avea loc în Piaţa Cetății un un concert susținut de Orchestra de suflători "Bergen Embonchure" din Norvegia cu sprijinul Municipiului Sighișoara. Menționăm faptul că grupul de turiști norvegieni este compus din membrii fondatori și sponsori ai Fundației Adina Stiftelsen-Craiova, înființată în luna iulie 2004 ca "fiica" organizației Adina Stiftelsen-Norvegia.

Citește tot articolul »

Sterilizare gratuita câini și pisici

A N U N Ț
              În perioada zilele de 7 și 8 iulie a.c., între orele 9,00-15,00 la Secția Sere-Zone verzi din Str. Cornești nr. 54, specialiști ai Fundației "Vier-Pfoten România" vor steriliza gratuit câini și pisici.
               Acțiunea vizează atât animalele fără stăpân, cât și cele ale căror deținători nu-și permit costurile aferente operației de sterilizare.
               Menționăm că, în zilele de  9 și 10 iulie a.c. sterilizarea se va face la Adăpostul Asociației pentru Drepturile Animalelor din Albești.
Relații suplimentare și înscrieri se fac la numărul de telefon: 0724-855002.

Citește tot articolul »

Atestatului de administrator

Anunţ
           Municipiul Sighișoara  organizează în data de 20.07.2009, ora 10,00 în Sala mica de ședințe, examen pentru obținerea atestatului  de administrator de imobil în cadrul  asociației de proprietari. La acest examen sunt rugate să participe toate persoanele care nu au obținut atestatul. După această dată, examenele pot fi susținute în alte localități care organizează concursuri pentru obținerea atestatului.           
            Dosarele se depun până în data de 17.07.2009 la sediul din Str. Muzeului nr.7,camera 30, unde se pot obține și relații suplimentare.            
 
Director executiv,
Petru MAȘCA

Citește tot articolul »

Marea debarasare

             
        Reamintim sighișorenilor că, în prima sâmbătă a fiecărei luni respective în data de 4 IULIE a.c. în municipiul Sighișoara se desfășoară acțiunea de colectare a deșeurilor de echipamente electrice, electrocasnice și electronice.             
 
      Cetățenii sunt rugați ca la primele ore ale dimineții să depoziteze eventualele deșeuri electrice, electrocasnice și electronice în fața blocului sau a casei, lângă containerele de gunoi menajer sau containerele special amenajate.

Citește tot articolul »

Priorități pentru Sighișoara

"Priorități pentru Sighișoara" - atelier organizat de Fundația Mihai Eminescu Trust  

Parteneri: Municipiul Sighișoara, Academia Română și Institutul Național al Monumentelor Istorice București.
Obiectivele Atelierului sunt:
- conservarea și restaurarea imobilelor din patrimoniul cultural și istoric
- gestionarea monumentelor istorice, expertizelor și studiilor specifice
- sensibilizarea opiniei publice pe probleme de patrimoniu.
Au fost invitati să participe reprezentanții autorităților locale.cadre didactice, agenți economici, persoane fizice etc

Citește tot articolul »

110 ani

  24 iunie 2009 - ora 14,00 -  110 ani de existență a Muzeului de Istorie Sighişoara

Evenimentul, organizat de Muzeul de Istorie, unitate de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Local, va cuprinde vernisajul expoziției aniversare, dezvelirea plăcuțelor care indică direcția și distanța către orașele înfrățite și partenere. Aceste plăcuțe vor fi montate pe balconul Turnului cu Ceas alături de cele existente.

Citește tot articolul »

Bicicleta 2009

Studioul Regional de Radio Târgu Mureș a organizat în perioada 11 - 19 iunie, Caravana "Bicicleta 2009". Un grup de 11 participanți la această acțiune s-a aflat în Sighișoara în ziua de 17 iunie și a fost primit la sediul Municipiului Sighișoara.

Caravana "Bicicleta" se află la cea de-a XI-a ediție și are drept scop promovarea celor mai importante repere turistice, culturale si economice de pe traseul parcurs respectiv județele Mureș, Harghita, Covasna și Sibiu.

Citește tot articolul »

Depozitare a deșeurilor

În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.349/2005 privind depozitarea deșeurilor, vă facem cunoscut că, începând cu data de 16.07.2009, se sistează activitatea de depozitare a deşeurilor pe depozitul de deșeuri situat în municipiul Sighișoara, str. Corneşti nr.54.

            Ca atare, fiecare producător de deșeuri are obligația gestionării deșeurilor generate din activitatea proprie (cu excepția deșeurilor menajere), în conformitate cu cele prevăzute în  Hotărârea  nr. 856 din 16 august 2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și pentru aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase, text în vigoare începând cu data de 19 martie 2007.

Citește tot articolul »

Sârbu Nicolae

În vederea soluționării acțiunii civile nr. 866/308/2009, aflată  pe rolul Judecătoriei Sighișoara cu termen de judecată 16 iunie 2009 introdusă de petentul SÂRBU ŞTEFAN având ca obiect declararea judecătorească a morții numitului SÂRBU NICOLAE cu ultimul domiciliu cunoscut în Sighișoara str. Crișan nr. 22, MUNICIPIUL SIGHIȘOARA face publicație cu privire la cererea despre dispariția intimatului, cu invitația ca orice persoană care ar putea da informații pentru soluționarea cererii să le comunice instanței.

Citește tot articolul »

S.P.C.R.P.C.I.V

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (S.P.C.R.P.C.I.V.) va funcționa începând cu data de 01.06.2009 în sediul Serviciului Public Comunitar de Evidența

Citește tot articolul »

5 Iunie - Ziua Mediului

Ziua Mondiala a Mediului (Ecologiei) - 5 Iunie - instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei "Ecologia Umana" de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP).

Citește tot articolul »

Agența de Ocupare a Forței de Muncă

Joi, 28 mai 2009 de la ora 11,00, Municipiul Sighișoara va găzdui în Sala Mică întâlnirea Agențiilor de Ocupare a Forței de Muncă din județele Harghita, Covasna, Mureș, Alba, Sibiu, Brașov și Hunedora, întâlnire la care instituțiile respective se vor pune de acord cu privire la scrierea și înregistrarea unui proiect european.

Citește tot articolul »

Atestatul de administrator de imobil

Municipiul Sighișoara cu sediul în Str. Muzeului nr. 7, anunță că organizarea ultimului concurs pentru obținerea atestatului de administrator de imobil în cadrul asociațiilor de proprietari va avea loc în data de 18.06.2009 în Sala Mică a primăriei.

Citește tot articolul »

Compartiment Administrare Fonduri Europene

Reprezentantul Municipiului Sighișoara în cadrul Rețelei județene de promotori locali pentru informare în legătură cu fondurile europene de finanțare pentru proiecte, este Oprea Daniela de la Compartiment Administrare Fonduri Europene, camera 58, telefon 0265-771280 fax 0265771264.

Citește tot articolul »

Sistemul de alarmare

În perioada 14 - 15 mai 2009, între orele 09,00 - 15,00, în  Municipiul Sighișoara se verifică sistemul de alarmare al municipiului, prin pornirea fiecărei sirene electrice și derularea semnalelor de alarmare.

Citește tot articolul »

Maratonul Internațional Transilvania

În data de 17 mai 2009, Consiliul Județean Mureș, Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Municipiului Mediaș și Municipiului Sighișoara și Școala Sportivă Mediaș organizează Maratonul Internațional "Transilvania" pe traseul Sighișoara - Mediaș. Maratonul, care se află la cea de-a 7-a ediție de desfășurare a întrunit an de an tot mai mulți adepți ai acestui sport.

Citește tot articolul »

APCE

În perioada 16 - 20 mai 2009, Senatul României, va organiza la Târgu Mureș, o reuniune a Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la inițiativa domnului senator Gyorgy Frunda, președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități.

Citește tot articolul »

Ministrul Turismului

În scopul promovării turismului românesc Ministerul Turismului, împreună cu PressTour - FIJET România organizează în perioada 9 -15 mai 2009, un eveniment care se desfășoară anual în una din țările cu organizații ale presei de turism, membre FIJET (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism), o entitate a presei mondiale aderată la Organizația Mondială a Turismului.

Citește tot articolul »

Drepturile copilului o realitate în politicile școlare

Asociația "Asistență și programe pentru dezvoltare durabilă - Agenda 21" organizează în perioada 10 - 12 mai a.c. atelierul "Drepturile copilului o realitate în politicile școlare" activitate din cadrul proiectului Avocatul Elevului.  Întâlnirea a avut loc luni 11 mai a.c., la Liceul Joseph Haltrich din Sighișoara și a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Citește tot articolul »

Mesaj Zilele orasului

Stimați parteneri,

  Mulțumesc pe această cale tuturor participanților la manifestarile dedicate Zilei Municipiului. Vremea nefavorabilă din data de 1 mai a umbrit oarecum eforturile depuse de organizatori împreună cu partenerii care au dorit să se implice în realizarea programului, însă munca acestora se cuvine a fi apreciată de noi toți.

Adresăm mulțumiri publice membrilor Fanfarei Sighişoarei, ai trupei de dans modern Step up, ai trupei de dans modern KIDS, ai trupei de pop rock Federal, ai Ansamblului Ţara cântecelor mele Daneş Seleus, ai formației Asul de treflă, ai Grupului folcloric Doina Albeşti, ai Ansamblului Cetatea Sighişoara.

 Mulțumim, de asemenea, formațiilor corale: Vox Animi, Nicolae Bogdan, Armonia și Bunavestire care au evoluat spre încântarea sufletului spectatorilor prezenți în Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime.

Mulțumim deopotrivă pentru efortul depus de colectivul Muzeului de Istorie pentru organizarea Sesiunii de comunicări științifice "Local, național, regional, în context european" în cadrul căreia au fost prezentate, din păcate în fața unui public restrâns, comunicări extrem de interesante pe tema istoriei Sighișoarei. Lectorii au fost personalități științifice marcante de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", Universitatea "Dunărea de Jos" Galați precum și profesori sighișoreni.

Concursul de istorie locală, lansat cu prilejul Zilei Municipiului nu s-a bucurat de succesul scontat, la el participând doar doua echipe: Colegiul Național Mircea Eliade și Grupul Școlar Agricol, ambele realizând proiecte inedite pe format audio video. Concursul a fost câștigat de echipa Colegiului Național Mircea Eliade, toți participanții fiind însă recompensați de municipalitate pentru muncă și creativitate.

În același spațiu - Sala de muzică  a Casei de cultură muncipală - au fost expuse lucrările de artă fotografică circumscrise temei "Sighișoara de-a lungul timpului" ale autorilor Emil Panaitescu, Dragoș Aurel Hofnăr și Cristina Olteanu, vernisajul acestei expoziții încheind în mod fericit acest moment al programului.

Asociația "Alma Mater Castrum Sex" a dorit să fie parte a manifestarilor dedicate Zilei Municipiului astfel încât a inclus în programul de activitate pe acest an o expoziție colectivă intitulată "Salonul de primăvară" al cărei vernisaj a avut loc  în data de 1 mai, în spațiu deja consacrat al Turnului Fierarilor, pe care această organizație îl foloseste în virtutea parteneriatului încheiat cu municipalitatea.

Concertele programate pentru a doua zi în Piața Sigma precum și focurile de artificii din final, au întregit programul manifestărilor  care, având în vedere bugetul de austeritate, au fost mai restranse în acest an,  făra să se facă însă rabat la calitate.

Nu în cele din urmă, mulțumim  sponsorilor: SC BOSS COMPANY SRL , Doamna Maria KEUL și SC SIGVIO SRL precum și partenerilor media - Radioson, Târnava TV, Kiss FM, JSR, Cuvântul Liber, 24 ore mureșene, Punctul - pentru sprijinul acordat. 

Îmi exprim încrederea că vă vom avea alături și la alte evenimente culturale înuflețiți de sloganul cu care am pornit la drum « Sighișoara suntem noi » .

 

                                                           Ioan Dorin DĂNEŞAN

                                                           Primarul municipiului Sighişoara

Citește tot articolul »

Colaborări academice

            Universitatea Națională de Apărare "Carol I" organizează o călătorie de studii, de informare și documentare, în perioada 04-08.05.2009, cu participanții la "Cursul postuniversitar de perfecționare-conducere în domeniul pregătirii economiei și teritoriului pentru apărare".
În Municipiul Sighişoara studentii vor participa astazi in Sala Mica la o prelegere cu tema " Activitatea comisiei de apărare de la nivelul administraţiei publice locale" susţinută de Aurelian Bădulescu, șef compartiment Protecţie civilă.

Citește tot articolul »

Vizita Ambasadorului Republicii Bulgaria

              Luni, 4 mai a.c. Primarul municipiului, domnul Ioan Dorin Dăneșan,  a primit vizita ES Valentin Radomirski noul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România, aflat într-un periplu transilvan. 

Citește tot articolul »

Sighisoreni in sprijinul municipalitatii

Incepand cu data de 5 mai 2009, se vor demonta sistemele de reducere a vitezei montate pe E 60, acestea fiind montate pe strazi secundare in apropierea trecerilor de pietoni. Aceasta decizie a fost  luata de Primarul municipiului in urma analizei sesizarilor cetatenilor  care locuiesc in apropierea acestei sosele care au fost nemultumiti de efectul produs de trecerea cu viteza mare a autovehiculelor cu tonaj mare peste  aceste denivelari.

Primarul municipiului multumeste pentru atitudinea civica de care au dat sighisorenii care i s-au adresat pe aceasta tema si ii asigura ca, pentru limitarea vitezei de-a lungul soselei europene, unde au avut loc numeroase accidente grave de circulatie, pe fondul vitezei excesive si neacordarea prioritatii de trecere  pietonilor, se vor gasi alte solutii care vor fi aplicate cu sprijinul Politiei municipiului Sighisoara.

Citește tot articolul »

30 aprilie a.c strada Scării se închide

Anunț

29 aprilie  2009

 

Începând cu data de 30 aprilie a.c., timp de o lună, strada Scării se închide pentru pentru executarea lucrărilor de consolidare și refacere zid de sprijin în zona prăbușită.

Apelăm la înțelegerea conducătorilor auto și a pietonilor, care vor circula în această perioadă în această zonă, pentru diferitele inconveniente survenite în urma lucrărilor.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

                                                                                             

Anca Silvia RAȚIU

                                                                                                 Șef serviciu

                                                                                                Serviciul Relații Publice

Citește tot articolul »

Ambasadorul Republicii Bulgaria la Sighișoara

            Luni, 4 mai a.c. la  Sighișoara va sosi E.S. Domnul Valentin Radomirski, noul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România. Oaspeții vor fi primiți la sediul autorității locale sighișorene de primarul municipiului, dl. Ioan Dorin Dăneșan care le va prezenta principalele coordonate ale localității precum și cele mai importante direcții de dezvoltare economico-sociale și culturale.

Citește tot articolul »

Flori

         În perioada 4 mai - 7 mai a.c. între orele 12,00 - 15,00, la Sectia Sere- zone verzi din Str. Cornesti nr. 54 se vor repartiza asociatiilor de proprietari, scolilor si grădinitelor flori pentru înfrumusetarea imobilelor.
        Administratorii asociatiilor de proprietari respectiv reprezentanții scolilor si grădinitelor sunt astepatati să se prezinte cu cereri cu stampila asociatiei respectiv a unitătii de învătământ.

Citește tot articolul »

Listele electorale permanente

Municipiul Sighișoara anunță că în baza art. 12 din H.G. nr. 720/2000, listele electorale permanente pot fi consultate la camera 33 (cabinet SECRETAR), după următorul program:
Luni - Joi - 10,00 - 15,00
Vineri - 10,00 -13,00

Citește tot articolul »

Lucrările pe strada 1 Decembrie 1918

Marti 07.04.2009, pe strada 1 Decembrie 1918 au început lucrările de instalare în carosabil a sistemului linear de reducere a vitezei
Municipiul Sighisoara apeleaza la înțelegerea conducătorilor auto si a pietonilor care vor circula în această perioadă în această zonă pentru eventualele inconveniente generate  de desfășurarea acestor  lucrări.

Citește tot articolul »

Abandonate pe domeniul public 31.03.2009

Municipiul Sighişoara aduce la cunostinţă publică:
Pe raza municipiului Sighisoara, in data de 31.03.2009, au fost depistate ca abandonate pe domeniul public, sau fara stapan, urmatoarele vehicule, (caroserii):         

1.autoturism, marca: Dacia 1300 , culoare:alb,numar de inmatriculare MS 03 ALY, stare fizica: degradata, pe strada Hermann Oberth nr.25;
2.autoturism, marca:WW Golf, culoare:gri inchis, numar de inmatriculare: DAH PV 511, stare fizica: in degradare, pe str.St.O.Iosif nr.11;
3.autoturism, marca: Dacia 1300, culoare:grena, numar de inmatriculare: BV 06 EMV, in degradare,  pe str.St.O.Iosif nr.17;   
4.autocamioneta, marca: WW LT, culoare: albastru, numar de inmatriculare: AS DS 362, stare fizica: in degradare, pe str. St.O.Iosif nr.17;
5.autoturism, marca: Dacia 1300, culoare: rosu, numar de inmatriculare: MS 93 RCA, stare fizica: degradata , pe str.B.St.Delavrancea  nr.17;
6.autoturism, marca: Opel Kadett, culoare: negru, numar de inmatriculare: FN, stare fizica: in degradare, pe str.Dragos Voda nr.25;
7.autoutilitara, marca:Ford, culoare: alb, numar de inmatriculare:308 AFQ 93, stare fizica: in degradare, pe str.Pastorilor nr.19;
8.autoutilitara, marca: Citroen, culoare:albastru, numar de inmatriculare:515 ELZ 95, stare fizica: in degradare, pe str.Pastorilor nr.19;
9.autoturism, marca: BMW, culoare: maro argintiu, numar de inmatriculare:MS 03 GIU, stare fizica: degradata, pe str.M.Eminescu nr.11;  
10.autoturism, marca: Dacia 1300 , culoare:alb, numar de inmatriculare: HR 01 GFE, stare fizica: degradata, pe str.M.Eminescu nr.26;  
11.autoturism, marca: Dacia 1300 break, culoare:alb, numar de inmatriculare: MS 07 GJA, stare fizica : in degradare, pe str.M. Eminescu nr.65;
12.rulota, marca: City, culoare: alb, stare fizica: in degradare, numar de inmatriculare: SB 98 DRY, pe str.Ana Ipatescu nr.16-18;   
13.autoturism, marca: Dacia 1300 break, culoare:alb, stare fizica:degradata, numar de inmatriculare: MS 04 LVA, pe str.Ana Ipatescu  nr.37;
14.autoturism, marca: Dacia 1300, culoare: rosu, stare fizica: in degradare, numar de inmatriculare:MS 04 WPX, pe str.Ana Ipatescu nr.37;
15.autoutilitara, marca: Seat Terra, culoare: alb, stare fizica: in degra dare, numar de inmatriculare: FN, pe str.Ana Ipatescu nr.9;
16.autoturism, marca :Opel Ascona, culoare: gri metalizat, stare fizica:degradata, numar de inmatriculare: MS 07 PAV, pe str.C.Negruzzi  nr.15;
17.autoturism, marca : Nissan Cherry, culoare: rosu, stare fizica: degradata, numar de inmatriculare: MS 01 VJE, pe str.Ana Ipatescu  nr.144 A;
18.autoutilitara, marca: Renault Express, culoare: alb, stare fizica: degradata, numar de inmatriculare: MS 05 LBA, pe str. Ana Ipatescu nr.144 A;
19.autoturism, marca: Dacia 1300, culoare: albastru deschis, stare  fizica: in degradare, numar de inmatriculare: MS 05 SGA, pe str. G.Cosbuc nr.56;
20.microbuz, marca: WW , culoare: visiniu, numar de inmatriculare: MS 01 FKR, pe str.G.Cosbuc nr.66;
21.autoturism, marca: Oltcit, culoare: alb, stare fizica: in degradare,  numar de inmatriculare: BV 04 WWU, pe str.Izvorului nr.37;
22.autoturism, marca: Opel Rekord, culoare:rosu, stare fizica: degradata, numar de inmatriculare: FN, pe str.Zugravilor nr.36;
23.autoturism, marca: Opel Corsa, culoare: alb, stare fizica: degrada ta, numar de inmatriculare: SB 01 MRP, pe str.Motilor nr.2;
24.remorca cu prelata, stare fizica : in degradare, numar de inmatriculare: MS 011630, pe str.Motilor nr.1;
25.autoturism, marca: Opel, culoare: gri metalizat, stare fizica: degradata, numar de inmatriculare: CBP 917, pe str.Canepii nr.21;
26.autoturism, marca: Chrysler, culoare:albastru, numar de inmatriculare: FN, pe str.Ceahlaului nr.28;
27.autoturism, marca: Dacia 1300, culoare: galben, stare fizica: in degradare, numar de inmatriculare: MS 07 SXR, pe str.D.Cantemir nr.2;
28.autoturism, marca: Dacia 1300, culoare: rosu, stare fizica: degra data, numar de inmatriculare: MS 01 TYU, pe str.D.Cantemir nr.2;
29.autoturism, marca: Dacia 1300 break, culoare: visiniu, stare fizica: in degradare, numar de inmatriculare: SB 06 DJB, pe str. D.Cantemir nr.3;
30.autoturism, marca:Audi 80, culoare: visiniu, stare fizica: degradata,  numar de inmatriculare: MS 01 XSJ, pe str.D.Cantemir nr.10;
31.autoturism, marca:Opel Kadett, culoare: alb, stare fizica: in degradare, numar de inmatriculare:MS 07 UUF, pe str.D.Cantemir  nr.25A;
32.autoturism, marca: Dacia Nova, culoare: visiniu, stare fizica: in degradare, numar de inmatriculare:MS 68 PAM, pe str.Canepii nr.68;
33.autoturism, marca:Dacia 1300, culoare: albastru, stare fizica: degradata, numar de inmatriculare: MS 01 GFY, pe str.Canepii.
Identificarea proprietarilor sau deţinătorilor legali se va face şi de către organele de Poliţie, în baza Protocolului de colaborare nr.300408/13.03.2003, încheiat între Primăria şi Poliţia Municipiului Sighişoara, precum şi prin intermediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor - Mureş.  
Conform legii, proprietarii sau deținătorii legali ai acestor vehicule (caroserii) au fost somați - prin afișare pe vehicul (caroserie) - ca în termen de 10 zile să procedeze la ridicarea acestora de pe domeniul public/privat al statului/municipiului Sighișoara, în caz contrar, prin Dispoziție a Primarului municipiului se va trece la:

- inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea și depozitarea vehiculului (caroseriei) și a bunurilor, aflate în interiorul acestora, într-un loc special amenajat;      
- cheltuielile ocazionate de efectuarea operațiilor prevăzute mai sus se vor suporta de către proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului (caroseriei) ori, în lipsa acestuia, din sumele obținute în urma valorificării vehiculului (caroseriei) precum și a bunurilor aflate în interiorul acestora.

Citește tot articolul »

Mesaj Paste

An de an, adevărul Învierii Domnului străbate prin frământările veacurilor pentru a reaprinde în sufletele noastre lumina speranței de mai bine, flacăra încrederii în biruința definitivă a vieții asupra morții, a binelui asupra răului, dând rost strădaniilor noastre de fiecare zi.

            De sfintele sărbători ale Paștelui am plăcerea de a vă adresa cele mai sincere urări de viață lungă, cu sănătate deplină, prosperitate și bucurie, împreună cu salutul pascal strămoșesc: "HRISTOS A ÎNVIAT !" Dorind ca forța spirituală a acestor cuvinte să reverse în inimile noastre pacea sufletească și bucuria sărbătorii, să readucă în conștiința noastră, prin simbolul luminii din lumină, rostul fiecăruia din noi - puncte luminoase și vii în candelabrul uriaș al lumii creștine.

 

                                                                        Ioan Dorin DĂNEȘAN

                                                                                           Primarul Municipiului Sighișoara                                          

Citește tot articolul »

Masini abandonate pe domeniul public

Municipiul Sighisoara

aduce la cunostintă publică:

Pe raza municipiului Sighisoara, în data de 23.03.2009, au fost depistate ca abandonate pe domeniul public, sau făra stăpân, următoarele vehicule, (caroserii) :

1.autoturism, marca: Dacia 1300 - berlina, culoare: alba, numar de inmatriculare: MS 01 XWT, stare fizica: degradata, pe str.Marasesti nr.2 (vis a vis de laboratorul de cofetarie) ;

2.autoturism, marca: Dacia 1310 , culoare : rosie, numar de inmatriculare: MS 86 LAV, stare fizica: degradare avansata, pe str. Ecaterina Varga nr.20; 

3.autoturism, marca : Dacia 1300 , culoare : bleumarin, numar de inmatriculare : MS 03 XNJ, stare fizica : degradare avansata, pe str. Ecaterina Varga nr.20;       

4.autotransporter, marca : Fiat Ducato, culoare : alba, numar de inmatriculare: MS 06 MHA , stare fizica : in degradare, pe str. Closca nr.26 ;  

5.autoturism, marca : Renault 19, culoare : gri, numar de inmatriculare: MS 02 MNT, stare fizica: degradare avansata, pe str. Ilarie Chendi nr.105 ; 

6.autoturism, marca : Dacia 1300, culoare : crem, numar de inmatriculare : MS 99 TES, stare fizica: in degradare, pe str.Nicolae Iorga nr.13 ;

7.autoturism, marca: Peugeot 205, culoare: rosie, numar de inmatriculare : MS 01 LBP, stare fizica: in degradare, pe str. Gl.Grigorescu nr.17 (in parcarea auto- "Floare de colt) ;

8.autoturism, marca: Opel Vectra, culoare : gri , numar de inmatriculare: SB 03809, stare fizica: in degradare,  pe str. Mihai Viteazul nr.4 (in parcarea auto din spatele blocului) ; 


Citește tot articolul »

Târgul de Turism

În spiritul interesului comun de promovare a imaginii Sighișoarei, municipalitatea  împreună cu Asociația Turistică Sighișoara  au participat împreună la Târgul de Turism de la București din acest an, costurile de participare fiind împărțite în mod egal de către cei doi parteneri.

La standul Sighișoarei au fost prezentate atât ofertele turistice ale membrilor asociației cât și ale Muzeului de Istorie, Primăria având materiale informative privind manifestările culturale care se vor desfășura în acest an precum și hărți turistice ale municipiului.

Responsabilul cu comunicarea și relații publice a Muzeului de Istorie  a contactat peste 60 de agenții de turism cărora le-a prezentat oferta de vizitare a Muzeului de Istorie cu cele trei obiective: Turnul cu Ceas, Colecția de arme și Camera de Tortură.

Participarea la acest târg a fost încă un exemplu al bunei colaborări între autoritatea locală și agenții economici din turism în vederea valorificării eficiente a potențialului turistic al Sighișoarei.

Citește tot articolul »

Campania Marea debarasare

alt

 

 

 

Reamintim sighișorenilor că, în prima sâmbătă a fiecărei luni în municipiul Sighișoara se desfășoară  acțiunea de colectare a deșeurilor de echipamente electrice, electrocasnice și electronice.

Cetățenii sunt rugați ca la primele ore ale dimineții să depoziteze eventualele deșeuri electrice, electrocasnice și electronice în fața blocului sau a casei, lângă containerele de gunoi menajer sau containerele special amenajate.

Citește tot articolul »

Curățena de primăvară

Ca în fiecare an, Municipiul Sighișoara vine în sprijinul cetățenilor care își curăță grădinile și curțile sau își amenajează spațiile verzi aferente locuinței, prin punerea la dispoziție  a mijloacelor pentru transportul deșeurilor vegetale  rezultate din această activitate.

Ridicarea acestor deșeuri vegetale  (crengi, frunze, lăstari etc)  se va face în fie care zi de sâmbătă a lunii aprilie, în tot orașul. Pentru eficientizarea transportului, rugăm ca aceste resturi să fie mărunțite, astfel încăt să ocupe cel mai mic volum posibil.

Reamintim faptul că scoaterea resturilor vegetale se va face cu cel mult cu o zi înainte de ridicarea acestora, pentru a preîntâmpina împrăștierea lor pe domeniul public.

 Mulţumim sighişorenilor pentru implicarea constantă în eforturile noastre pentru a avea un oraş curat.                                     

Citește tot articolul »

Corului Bisericesc BUNAVESTIRE

altDuminică, 22 martie, ora 16,30  la Catedrala Ortodoxă  "Sf. Treime" va  avea loc concertul jubiliar al corului bisericesc Bunavestire condus de doamna dirijor și compozitor, prezbitera Eugenia Maria DOBRE.

La 40 ani de la înființarea corului, doamna Eugenia Maria Dobre  este în continuare sufletul acestei formații care, chiar dacă a schimbat generații, a rămas la fel de aproape de tot ceea ce înseamnă spiritul ortodox și dragostea pentru istoria și ființa națională.

Este un bun prilej pentru ca membrii comunității să își exprime aprecierea pentru activitatea desfășurată cât și pentru contribuția la păstrarea și valorificarea tradiției și obiceiurilor strămoșești.

Primarul municipiului, în numele comunității pe care o reprezintă, va onora cu bucurie invitația adresată  și va mulțumi doamnei Eugenia Maria Dobre și întregului cor pentru efortul depus de-a lungul anilor, urându-le succes în continuare.

Citește tot articolul »

În atenția locuitorilor de pe raza comunei Albești

Având în vedere stabilirea datei de 29.03.2009 ca dată de desfășurare a alegerilor pentru primar în comuna Albești, Serviciul Public Comunitar de Evidența Persoanelor Sighișoara aduce la cunoștință cetățenilor comunei următoarele:

            -dreptul de vot poate fi exercitat cu cartea de identitate sau buletinul de identitate în valabilitate

            -persoanelor care nu îndeplinesc condițiile eliberării unei cărți de identitate li se eliberează carte de identitate provizorie.

            Rugăm ca persoanele care dețin acte de identitate cu termenul de valabilitate expirat să se prezinte cât mai urgent la sediul serviciului nostru în vederea obținerii cărții de identitate.

 

Actele necesare pentru eliberarea Cărții de identitate:

 

-cerere tip

-certificat de naștere-original și copie

-certificat de căsătorie-original și copie

-după caz certificatul de deces al celuilalt soț sau hotărârea de divorț rămasă definitivă și irevocabilă - original și copie

-adeverință de la Primăria Albești din care reiese adresa de domiciliu

-contravaloarea cărții de identitate 7+1 ron achitată la caseria Primărie Sighișoara

 

Acte necesare pentru eliberarea Cărții de Identitate Provizorie:

 

-cerere tip

- 3 fotografii tip buletin

- taxa de 1+1 ron sau taxa de 1+4 ron în cazul pierderii cărții de identitate achitată la casieria Primăriei Sighișoara

 

Vă informăm că programul serviciului în timpul săptămânii este următorul:

 

Luni          9,00   -   11,30   13,00   -   15,00

Marți       9,00  -   11,30    13,00  -   15,00

Miercuri  9,00  -   12,00    13,00  -   15,00

Joi           9,00   -  11,30    14,00   -  18,30

Vineri      9,00  -   11,30    12,00  -   13,00

 

 

În data de 28.03.2009:    9,00  -   14,00

29.03.2009:     9,00  -   21,00

Citește tot articolul »

Lista cuprinzând documentele de interes public

LEGEA 544/2001 privind
ACCESUL LIBER LA INFORMAȚIILE DE INTERES PUBLIC
În conformitate cu art.5 al Legii 544/2001, lista cuprinzând documentele de interes public este următoarea:
1.Actele normative care reglementează organizarea și funcționarea autorităţii sau instituţiei publice:
Legea 215/2001 privind Administraţia publică locală, republicată;
Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată;
Legea nr.7/2004, privind Codul de conduită al funcţionarilor publici;
Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public;
Ordonanţa nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor
Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică;
Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice şi al aparatului propriu de specialitate

2.Structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe al autorității sau instituției publice;
Organigrama
Atribuțiile departamentelor, conform Regulamentului de funcționare al aparatului propriu al Primăriei;
Program de audiențe:

Primar: joi între orele 10,00 - 12,00
Viceprimar: marți între orele 10,00 - 12,00
Secretar: joi între orele 12,00 - 14,00
3.Numele și prenumele persoanelor din conducerea autorității sau a instituției publice și ale funcționarului responsabil cu difuzarea informațiilor publice;
PRIMAR: Ioan Dorin DĂNEȘAN
VICEPRIMAR: Sorin Virgil SAVU
SECRETAR: Gheorghe HUMĂ
Responsabil cu difuzarea informațiilor publice: Anca Silvia RAȚIU
4.Coordonatele de contact ale autorității sau instituției publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail și adresa paginii de Internet;
MUNICIPIULUI SIGHIȘOARA
P-ța. Muzeului nr.7, cod poștal 545400, Județul Mureș
Tel: 0265-771280, 0265-771278, Fax: 0265-771019
E-mail: primaria@sighisoara.org.ro,
Web: www.sighisoara.org.ro

5.Sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil;
6.Programele și strategiile proprii;
7.Lista cuprinzând documentele de interes public;
8.Lista cuprinzând categoriile de documente produse și/sau gestionate, potrivit legii;
9.Modalitățile de contestare
a deciziei autorității sau a instituției publice în situația în care persoana se consideră vătămată în privința dreptului de acces la informațiile de interes public solicitate.
Documentele pot fi consultate la sediul Primăriei municipiului Sighișoara, la Biroul Relații cu Publicul, Camera 11.

Citește tot articolul »

Focului deschis

Cetățeni! Municipiul Sighișoara vă aduce la cunoștintă, că folosirea focului deschis la arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale de pe suprafețele agricole se poate face numai cu respectarea următoarelor reguli: 

1.     Este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale în perioada de caniculă și secetă prelungită

2.     Este interzisă utilizarea focului deschis în locurile cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.

3.     Este interzisă aprinderea focului la distanță mai mică de 50 metri față de locuințe și anexele acestora, 100 de metri față de depozitele de furaje, 200 de metri față de liziera pădurii.

4.     Este obligatorie obținerea permisului de lucru cu foc la arderea miriștii, a vegetației uscate și a resturilor vegetale de pe suprafețele agricole. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești nu necesită obținerea permisului de lucru cu foc.

5.     Emiterea permisului de lucru cu foc se face de primărie

 6.     Este obligatorie parcelarea miriștii în suprafețe de maxim 10 hectare, prin fășii arate și asigurarea substanțelor și mijloacelor  de stingere necesare.

7.     Este obligatorie izolarea zonelor de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier prin executarea de fâșii arate.

8.     Arderea se execută numai pe timp de zi și se asigură personal de supraveghere până la finalizarea arderii

9.     Pe terenurile în pantă arderea miriștii se face pornind din partea de sus a pantei.

10.  Vegetația uscată și resturile vegetale se colectează în grămezi, în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată.

11.  În jurul fiecărei grămezi se curăță terenul de vegetație pe o distanță de 5 metri. La arderea vegetației și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetătenești această condiție nu este obligatorie.

12.  Stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

13. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești nu necesită obținerea permisului de lucru cu foc.

14.  Este obligatorie instruirea personalului care execută, controlează  și supraveghează arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale, asupra măsurilor de apărare împotriva incendiilor, precum și informarea serviciului voluntar pentru situașii de urgență

15.  Consiliul local va stabili locurile unde, periodic sau permanent se pot efectua lucrări de ardere a resturilor vegetale și vegetației uscate, a persoanelor care le supraveghează, stabilirea și marcarea locurilor cu pericol de incendiu.

Conform articolului 96, alin.(1), pct. 9 din OUG 195/2005 modificată cu Legea 265/2006 obligația proprietarilor și deținatorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriștile, stuful, tufișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Autorității pentru Protecția Mediului și fără informarea în prealabil a Serviciului pentru Situații de Urgență se sancționează cu amendă cuprinsă intre 3000-6000 lei pentru persoane fizice și amendă cuprinsă între 25000 și 50000 lei pentru persoane juridice.               

 

Citește tot articolul »

Focuri de primavara

Apărarea împotriva incendii­lor a vieții oamenilor și a bunurilor constituie o problemă de interes public, la care trebuie să participe, în condițiile legii pe lângă autoritățile publice locale și organismele specializate și persoanele fizice și juridice care locuiesc și își desfășoară activitatea în Municipiul Sighișoara.

Focuri de primavară

Odată cu încălzirea vremii începe curățenia de primăvară în gospodăriile cetățenilor, în grădini și livezi, aflate până nu demult în stăpânirea frigului și a zăpezii.

Curățenia de primăvară, reprezintă o îndeletnicire prioritară pentru această perioadă iar febra arderii resturilor vegetale de tot felul, pune stăpânire pe gospodari, generînd riscul izbucnirii unor incendii, care pot cu ușurință să se transforme în tragedii.

Pentru prevenirea unor astfel  de situații nedorite, vă recomandăm:

  • Nu lăsați nesupravegheate focurile deschise, aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale uscate din gospodării, curți, livezi.
  • Evitați aprinderea acestora pe timp de vânt
  • Respectați distanțele minime de siguranță la care puteți face focul (50 m față de materiale combustibile sau clădiri, 100 m față de lanuri de cereale și depozite furaje, 200 m față de liziera pădurii)
  • La apropierea nopții, stingeți focurile deschise cu apă, sau prin acoperire cu pământ și asigurați-vă  că nu mai există posibilitatea reaprinderii lor
  • Nu aruncați la întâmplare țigările și chibriturile nestinse
  • Depozitați cenușa rezultată din ardere în gropi speciale, după ce în prealabil aceasta a fost stinsă cu apă
  • Atenționați copiii și supravegheații, pentru a nu provoca incendii
  • Respectați regulile privind fumatul.
Pentru  preîntâmpinarea unor astfel de evenimente se recomandă în primul rând, a nu se folosi focul deschis pentru aceste activități. Așa cum probabil stiți primăria se ocupă de ridicarea resturilor vegetale din gospodariile dumneavoastră.
Programul de ridicare este în fiecare sâmbătă din luna aprilie pe întreg teritoriul Municipiului  Sighișoara.

Atenție! Resturile vegetale se depozitează în fața imobilului numai în după amiaza zilei de vineri sau sâmbăta dimineața până la ora 7,00. Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă 200 - 1000 lei conform  H.C.L. 140 / 2006.

Citește tot articolul »

În atenția micilor producători agricoli

Ca urmare a adresei cu nr. 2919/18.02.2009 emisă de Instituția Prefectului Județului Mureș aducem la cunoștință persoanelor interesate, prevederile Ordinului Președintelui ANSVSA nr.111 din 16 decembrie 2008 pentru aprobarea normei sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor privind procedura de înregistrare a activităților de obținere și vânzare a produselor alimentare și a activităților de producție, procesare, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală. Astfel se comunică următoarele măsuri stabilite de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș referitoare la condițiile de comercializare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală.

            Pentru ca micii producători (fermieri, crescători de animale, etc.) să poată comercializa produsele obținute de la animale trebuie să se înregistreze la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș în vederea obținerii documentului de înregistrare sanitar veterinară.

             Pentru obținerea acestui document micii producători trebuie să depună la DSVSA Mureș următoarele acte:

-        cerere tip

-        copia actului de identitate

-        certificatul de producător

-        carnetul de sănătate a comerciantului

-        carnetul de sănătate pentru animalele de la care provin produsele

          Pe lângă cele de mai sus, se impune achitare taxei de 10 lei pentru vânzarea directă ca produse primare, respectiv: lapte crud, ouă, miere de albine, pește proaspăt, etc.

          Pentru produsele procesate, respectiv brânzeturi sau alte produse lactate, produse din carne, etc. producătorul trebuie să depună la DSVSA următoarea documentație:

-        cerere tip

-        schița unității

-        copie după certificatul constatator sau  după caz, a certificatului de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului

-        copii ale documentelor din care să rezulte că unitatea deține un program de autocontrol

-        achitarea unei taxe de 300 lei.

Citește tot articolul »

Principele Radu al României la Sighișoara

         Vineri, 27 februarie a.c.,o delegație a Casei Regale a vizitat Sighișoara, ocazie cu care a fost primită de Primarul Municipiului, dl. Ioan Dorin Dăneșan. La întâlnire a participat și d-na Lokodi Emoke, președinta Consiliului Județean Mureș.

         Vizita s-a înscris în programul "Orașele Românei"  promovat de Casa Regală a României  care are ca principal scop conștientizarea rolului care le revine comunităților locale - in special segementul tânăr - în dezvoltarea durabilă a localităților.
          Alteța Sa Regală s-a întâlnit în Sala Festivă a Primăriei cu elevi din clasele terminale ale liceelor sighișorene care au asistat la o autentică lecție de viață în ceea ce privește puterea pe care o conferă tinerețea și curajul noii generații în evoluția social economică a  unei națiuni.
          La aceasta întâlnire au fost invitați să participe reprezentanții  mass media, cărora ASR le-a răspuns  cu amabilitate la întrebările legate de obiectivele și rezultatele  proiectelor desfășurate de Casa Regală și Fundația Principesa Margareta.

Citește tot articolul »

Invitație la cea de-a patra ediție a Târgului de Mărțișor

       Pentru a marca  sosirea primăverii, Municipiul Sighișoara organizează,  vineri, 27 februarie a.c.  un târg în cadrul căruia  se  vor oferi spre vânzare diverse mărțișoare, felicitări și decorațiuni specifice Zilei de Mărțișor și  Zilei  Mamei realizate  manual de către elevii școlilor sighișorene, precum și de către membrii cercului  "Atelierul Fanteziei"  din cadrul Clubului Copiilor  Sighișoara.

       Este un bun prilej pentru ca micii artizani să culeagă roadele muncii depuse,  fiind în același timp o lecție de viață din care aceștia să înțeleagă că efortul și munca susținută sunt întotdeauna răsplătite.

        Sumele rezultate prin vânzarea produselor expuse vor fi folosite pentru achiziționarea de cărți sau materiale  necesare desfășurării activității didactice.

        Ca premiu din partea noastră ne-am gândit să oferim copiilor un spectacol  al Trupei T.a.C.T. Sighișoara care va prezenta, începând cu ora 11,00,  pe scena Sălii Mihai Eminescu  piesa  "Greierele și Furnica"

Invităm sighișorenii să participe în număr cât mai mare la reușita acestei acțiuni, care va avea loc în  foaierul, sălii Mihai Eminescu, între orele 10,00 - 14,00.

                                                                                                                     

                                                                                                                 Ioan Dorin DĂNEȘAN

                                                                                                          Primarul municipiului Sighișoara


Citește tot articolul »

Gânduri la început de an...

Am intrat în noul an cu încredere în viitorul bun al Sighișoarei. Doresc să-mi exprim speranța că, cetățenii orașului vor fi alături de mine în îndeplinirea proiectelor pe care ni le-am propus atât pe termen scurt și pe termen lung.   Dintre acestea desigur, cele mai importante sunt cele legate de construcția locuințelor sociale pentru persoanele nevoiașe, de construcția complexului comercial Kaufland,  de revitalizarea turismului, sprijinirea activității întreprinderilor mici și mijlocii, atragerea și încurajarea investițiilor etc. Așteptăm cu interes propunerile cetățenilor atât privind aceste proiecte cât și altele pe care le consideră importante pentru comunitate.

Am văzut, și în anul care a trecut, că sighișorenii sunt conștienți de faptul că doar dorința de mai bine nu este de ajuns pentru a forma o comunitate locală unită. Locuitorii acestui oraș au dovedit că, atunci când speranța merge mână în mână cu munca și solidaritatea, rezultatele nu se lasă așteptate, iar lucrurile bune încep să prindă contur.

            Ne aflăm la începutul unui mileniu pe care ni-l dorim a fi mai bun și mai liniștit pentru neamul românesc, greu încercat în lunga și zbuciumata-i existență. Sighișoara se află ea însăși la o răscruce de drum iar tânăra generație este cea care va moșteni ceea ce noi ne străduim să realizăm azi.

Personal îmi doresc un lucru, care poate părea simplu, pe care să-l realizez în anul 2009. Acest lucru este de a schimba atitudinea sighișorenilor față de orașul lor. Mulți sighișoreni au o atitudine pozitivă față de Sighișoara și cred în dezvoltarea ei, dar aș dori să schimb atitudinea și a celor, care dintr-un motiv sau altul nu se implică în viața comunității și privesc lucrurile cu negativism. Mi-aș dori ca toți sighișorenii să își accepte orașul și să facă chiar ei un pas pentru a schimba ceva, pentru că unitatea dă putere unei comunități locale.

Sper ca în anul 2009 societatea românească să își regăsească modalitățile de a se așeza pe făgașul normal. Toți trebuie să sperăm că ne vom regăsi echilibrul, pentru fiecare din noi și pentru țară, că ne vom regăsi pe noi înșine și vom avea un an mai bun.

Doresc tuturor sighișorenilor un an bun, cu sănătate și bucurii alături de familia lor. La mulți ani!

 

Primar,
Ioan-Dorin DĂNEȘAN

Citește tot articolul »

Îndrumar de bune practici

După cum se stie, cu o vechime de peste 800 de ani și o substanță construită dezvoltată organic, orasul Sighisoara este singurul din România care are o zonă istorică inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De aceea transmiterea acestui patrimoniu generațiilor viitoare este o datorie deosebită atât a locuitorilor de astăzi cât și a autorităților responsabile.Read More

Citește tot articolul »

În atenția agenților economici!

         Autorizațiile de funcționare eliberate de către primărie se pot viza pentru anul 2009, la cerere, până cel târziu la data de 31 martie 2009.

Taxa de viză stabilită conform HCL nr. 97/2008 este de 100 lei pentru unitățile de alimentație publică și 78 lei pentru alte activități.
În vederea depunerii cererilor de viză reprezentanții agenților economici sunt invitați la sediul primăriei, cam. 21, între orele 8,30 - 12,00, cu următoarele documente:

-autorizația de funcționare eliberată de către primărie, în original;
-certificatul constatator eliberat de către Oficiul Registrului Comerțului pentru punctul de lucru autorizat.

Citește tot articolul »

Ziua Îndrăgostiților

            Invitație la Concurs cu ocazia Zilei Îndrăgostiților    

 

Municipiul Sighișoara lansează cu ocazia Zilei Îndrăgostiților Concursul "Cea mai trăznită declarație de dragoste".

Sighișorenii care vor să-și facă cunoscută declarația de dragoste trăznită, sunt așteptați să se înscrie la concurs până în data de 10 februarie 2009.

Trei dintre cele mai trăznite declarații de dragoste vor fi premiate de către domnul primar Ioan Dorin Dăneșan în data de 12 februarie în Sala mică a Primăriei

Cele mai trăznite declarații de dragoste pot fi transmise până la data de 10 februarie a.c. pe adresa poștală a Primăriei, Serviciul Relații Publice/Compartiment Cultură, Sport, Turism, Tineret, str. Muzeului nr. 7, sau pe adresa de e-mail: primariasighisoara@yahoo.com, participanții fiind rugați să specifice numele și prenumele, vârsta, adresa și un număr de telefon la care pot fi contactați.

                                                                                        Primar

                                                                                  Ioan Dorin DĂNEȘAN

Citește tot articolul »

Telefonul cetateanului

       Stimați cetățeni,

Vă reamintim că, în cadrul Serviciului  Relații Publice, funcționează un post telefonic cu acces direct  0265-779779  la care puteți face sesizări a căror rezolvare este de competeța Primăriei, precum și propuneri privind soluționarea problemelor edilitar-gospodărești: iluminat public, furnizarea apei și agentului termic, întreținerea curățeniei, ridicarea gunoiului, protecția mediului, ocuparea ilegală a domeniului public, întreținere străzi, spații verzi, lucrări de construcție executate fără autorizație, desfășurarea de activități comerciale fără autorizație, distrugeri de bunuri aparținînd domeniului public  spații verzi, bănci, balustrade  practicarea cerșetoriei, cîinii fără stăpîn, afișarea în locuri nepermise etc.

                                                     

                                                     Biroul de presă al municipiului Sighișoara

Citește tot articolul »

Mesajul Primarului

sighifundal1primarMAIBun venit la Sighişoara!
Sighişoara, „Bijuteria medievală a României” îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele ani de existenţă.
Aşezarea geografică îi conferă Sighişoarei un rol de poziţie cheie pe valea Târnavei Mari, fiind un punct de intersecţie al principalelor drumuri, precum şi un important nod de cale ferată.
În valea largă a Târnavei Mari, se ridică Dealul Cetăţii, de pe care coboară oraşul şi care este înconjurat ca un adevărat brâu de dealuri mai înalte. Aceste dealuri cu păduri, îmbrăcare în fiecare anotimp în alte culori, de la albul zăpezii la ruginiul frunzelor de toamnă, dau Sighişoarei un farmec aparte, care invită pe cei care trec pe aici să facă un popas pentru a se bucura de priveliştea, liniştea şi frumuseţea locurilor, iar pentru cei ce îndrăgesc drumeţiile, sportul în aer liber ori vânătoarea – Sighişoara şi împrejmuirile ei oferă condiţii excelente.
În decursul timpului, pe străduţele înguste şi-au purtat paşii personalităţi mai mult sau mai puţin celebre. Dintre acestea, cea mai importantă desigur este aceea a fiului lui Mircea cel Bătrân, voievodul Ţării Româneşti – supranumit Vlad Dracul - membru al Ordinului Dragonului, care între anii 1431-1436 a locuit în Cetatea Sighişoarei.
În străinătate numele Sighişoarei este asociat de cel ce a fost fiul lui Vlad Dracul, celebrul Vlad Ţepeş, supranumit Dracula. Se presupune că Vlad Ţepeş s-ar fi născut la Sighişoara, în fosta casă a corpului de pază, unde a fost găzduit tatăl său în anii de pribegie, care astăzi se numeşte „Vlad Dracul”.
Astăzi, vechea Cetate – cu turnuri semeţe şi ziduri sumbre dar ospitaliere, ce se înalţă vertical spre veacurile care vin, păstrând grijuliu între zidurile sale bătrâne case policrome descrise cu generozitate în filele cronicarilor, învechite de istoria vremurilor – este considerată a fi  singura cetate medievală locuită în întregime din Europa.
Parte a Patrimoniului Universal UNESCO, Cetatea medievală Sighişoara este un punct de atracţie pentru turişti din întreaga lume care vin să-i  descopere farmecul descris în cronici şi recreat în timpurile moderne în cele mai neaşteptate moduri...      
Ospitalitatea locală este transpusă în numeroasele hoteluri, pensiuni şi restaurante care îşi întâmpină oaspeţii cu  servicii la cele mai înalte standarde de calitate.

Vă aşteptăm cu drag  să ne fiţi oaspeţi!

Citește tot articolul »

Comunicate de presă

Comunicat de presă
12 iulie 2006


Primăria municipiului Sighișoara organizează în perioada 28-30 iulie 2006 a XIV-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Reprezentanții Comitetului de Organizare al festivalului au organizat astăzi cu începere de la ora 12.00 în Sala mică a Primăriei a doua conferință de presă premergătoare festivalului, conferința la care au fost prezenți jurnaliști din presa locală și centrală. Ultimele detalii despre Festivalul Sighișoara Medievală 2006 au fost oferite în cadrul conferinței de presă de către Primarul municipiului Ioan Dorin Dăneșan, Radu Olăreanu director artistic al festivalului, Ducu Bertzi, consilier pe secțiunea folk, Michaela Türk șef birou Relații publice interne și internaționale și Adriana Marian responsabil de partea economică din organizarea manifestării.
Primarul municipiului a făcut referire la participanții din orașele înfrățite care vor fi prezenți, chiar și cu programe în cadrul manifestării, ceea ce duce la o internaționalizare a festivalului. Ca exemplu au fost dați stegarii din Marostica (Italia), trupa de dansuri istorice „Kancioneta” din Tabor (Republica Cehă), dar și reprezentanți din orașul Dinkelsbuhl (Germania) și Kiskunfelegyhaza (Ungaria). Acesta a specificat că tema ediției din acest an a festivalului: "Tradiție culturală și mister medieval european" se dorește a fi o punte de legătură între trecut și prezent, o punte care va contopi cele două lumi, dând naștere unei lumi noi creată doar pentru aceia interesați de cultură, artă și istorie. Directorul artistic al festivalului a realizat o scurtă prezentare a manifestărilor celor trei zile. (Programul îl atașăm acestui e- mail) Secțiunea folk, o secțiune importantă a festivalului, a fost prezentată de către coordonatorul ei – Ducu Bertzi. Acesta a mulțumit organizatorilor pentru au făcut posibilă participarea unui număr mai mare de folkiști la această ediție, comparativ cu edițiile anterioare, dând o șansă de afirmare și tinerilor. Acesta a punctat faptul că festivalul de la Sighișoara este printre puținele festivaluri care se desfășoară anual, continuitatea, deși greu de realizat, fiind esențială pentru o astfel de manifestare.
Ca și în edițiile anterioare, prin programul festivalului se va reconstitui pentru trei zile atmosfera Epocii Medievale, accentuând culturalitatea și medievalitatea evenimentului, pentru ca vizitatorii să participe, cu adevărat, la un act cultural de referință.


Michaela Türk
Biroul de Presă al
Primăriei municipiului Sighișoara

 

Anca Radu
PR Centrul de Presă
al Festivalului „Sighișoara medievală”

 

 

Comunicat de presă
11 mai 2006


Primăria municipiului Sighișoara organizează în perioada 28-30 iulie 2006 a XIV-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Reprezentanții Comitetului de Organizare al festivalului au organizat astăzi cu începere de la ora 11.00 în sala mică a Primăriei prima conferință de presă premergătoare festivalului, conferința la care au fost prezenți jurnaliști din presa locală și centrală. Detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a Festivalului Sighișoara Medievală 2006, amănunte legate de programul manifestării au fost oferite în cadrul conferinței de presă de către Radu Olăreanu director artistic al festivalului, Michaela Türk șef birou Relații publice interne și internaționale și Adriana Marian responsabil de partea economică din organizarea manifestării.
Tema ediției din acest an a festivalului: "Tradiție culturală și mister medieval european" se dorește a fi o punte de legătură între trecut și prezent, o punte care va contopi cele două lumi, dând naștere unei lumi nou creată doar pentru aceia interesați de cultură, artă și istorie. Mai mult decât atât ediția din acest an va fi organizată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, instituție recunoscută ca și susținător și promotor al manifestărilor culturale din România. Acest patronaj se află în concordanță cu premisa de la care s-a pornit în abordarea organizării ediției din acest an, și anume că festivalul trebuie realizat în beneficiul promovării imaginii Cetății medievale, declarat patrimoniu UNESCO și a culturalității acesteia.
Și anul acesta cei prezenți în cetatea medievală în cele 3 zile de festival vor avea parte de spectacole de teatru, dans, concerte de muzică veche dar și conferințe pe teme științifice cu caracter cultural susținute de profesori universitari. Recitalurile de poezie medievală de anul trecut vor lua o mai mare amploare transformându-se în Gala Poeziei Medievale, totodată și Parada Costumelor Medievale se va desfășura anul acesta în aer liber, în Piața Cetății, pentru a permite vizionarea ei, de către un număr mai mare de spectatori. Această paradă se va completa cu o expoziție permanentă de costume și arme medievale, ce va fi prezentată pe toată durata festivalului. În ediția 2006 ordinul cavalerilor va avea o mai mare amploare Cavalerii de Hermannstadt dar și Cavalerii Cetății Roșii urmând a prezenta în cele trei zile mult mai multe spectacole cavalerești și spectacole stradale. Tot pentru anul acesta în programul manifestării va fi inclus și corul Madrigal ce va susține un concert în Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime din municipiu. În premieră va fi organizat un workshop de național de regie, prin intermediul căruia spectatorii vor afla detalii despre modul de organizare și punere în scenă a unei piese de teatru. Invitat special și la această ediție va fi actorul Teatrului Național București – Dan Puric. Va exista și o continuitate în ceea ce privește editarea Revistei Festivalului și a organizării unei secțiuni speciale pentru copii, secțiune în care spectacolele de teatru de păpuși vor avea o mai mare reprezentare. Serile de festival se vor încheia cu concerte de muzica folk, Ducu Bertzi și Nicu Alifantis fiind coordonatorii acestei secțiuni, ce se va desfășura în Orașul de Jos.
Bugetul de anul acesta al festivalului este de 300.000 lei (RON), bani pe care organizatorii îi vor atrage din sponsorizări și închirieri de spații comercianților. Pentru buna desfășurare a evenimentului Comitatul de organizare a festivalului a întocmit un regulament, ce a fost supus aprobării Consiliului Local, regulament ce conține pe lângă regulile de comercializare a produselor și taxele ce vor fi percepute, și sancțiunile ce vor fi aplicate celor care nu îl respectă, dar și regulile de protecție a cetățenilor.
Ca și în edițiile anterioare, prin programul festivalului se va reconstitui pentru trei zile atmosfera Epocii Medievale, accentuând culturalitatea și medievalitatea evenimentului, pentru ca vizitatorii să participe, cu adevărat, la un act cultural de referință.


Michaela Türk
Biroul de Presă al Primăriei municipiului Sighișoara


Anca Radu
PR Centrul de Presă
al Festivalului „Sighișoara medievală”

Citește tot articolul »
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud