Învăţământ

Invatamant

Cel mai vechi document care atesta existenta unei scoli in Sighisoara dateaza din anul 1522, cand Sfatul orasului regal Sighisoara doneaza directorului scolii o haina in valoare de 4 florini pentru ca sa dovedeasca straduinta in munca cu tineretul scolar (Bacalaureao Rectorii scolae causa unis vestis, ut haberet diligensium cum juvenibus).

Limba de predare era latina, iar scoala purta numele de Schola maioris (Scoala superioara) si functiona in cladirea veche a manastirii dominicanilor in stanga scarilor acoperite si, desigur, fusese infiintata cu mult inainte de catre calugarii domonicani si preluata, dupa Reforma, de catre Sfatul orasului. Cladirea ridicata in 1619, prin stradania primarului Martin Eisemburger, are la baza un turn de aparare provenit de la o mai veche fortificatie. In anul 1790 incepe construirea cladirii actualului liceu din deal initial compusa numai din parter si primul etaj; la etaj se pastreaza inscriptia Patriae filiis virtuti palladique sese voventibus sacrum (Fiilor patriei care se dedica virtutii si intelepciunii sa le fie lacas sacru); edificiul a fost renovat in forma actuala in anul 1901.  Limba romana se introduce ca obiect de invatamant in anul 1867, prin hotararea consiliului profesoral. Primul absolvent al acestui liceu este Zaharia Boiu. Intre altii ,cativa ani, a fost aici elev si Ilarie Chendi.

In Sighisoara functioneaza 27 unitati scolare din care 11 gradinite, 11 scoli cu invatamantul primar si gimnazial, 4 licee din care doua cu grupuri scolare profesionale si de ucenici si un Club al Copiilor si Elevilor. De asemenea exista in oras o gradinita particulara: ,,Pinocchio", cu limbile de predare engleza si germana.

Predarea in limba minoritatilor este asigurata si in invatamantul primar gimnazial. Astfel, doua scoli generale au clase cu predare in limba maghiara, iar limba germana se poate studia in cadrul unui liceu cu clasele I-XII.

Invatamantul vocational este asigurat de Scoala de Muzica cu clasele I-VIII, in care se studiaza pianul, vioara, violoncelul, percutia si de clasele cu profil sportiv din cadrul a doua scoli generale. In paralel, elevii invatamantului primar si gimnazial au posibilitatea de a urma in cadrul Clubului Copiilor si Elevilor cursuri de: informatica, tapiserie, carting, teatru medieval, dans modern, protectia mediului - ecologie, cultura si civilizatie engleza, sau pot urma sporturi de performanta in cadrul Clubului Sportiv din localitate.

Invatamantul liceal si profesional asigura continuarea studiilor in variate profile: real, uman, sau pe specialitati. In cadrul liceelor teoretice functioneaza clase cu predare in limbile maghiara si germana. Se remarca faptul ca liceele vocationale si de meserii si-au diversificat oferta, infiintand profile in acord cu noua orientare economica a orasului: turism, contabilitate, chimie alimentara, dar mentin in oferta lor si profilele clasice - ceramica, confectii, electrotehnica - ce asigura calificarile necesare industriei locale.
Pentru absolventii liceelor care doresc sa-si continue studiile in oras exista scoli postliceale cu profil medical precum si filiale ale unor universitati cum ar fi: Universitatea  de Arte si Design Cluj si Universitatea "Vasile Goldis" Arad.