Festivalul ProEtnica

 

   „ProEtnica-Festival Intercultural Sighișoara” 2014
 
          În perioada 2001-2009 Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara (ibz) a organizat, în Sighişoara,  Festivalul Intercultural ProEtnica. La cele nouă ediţii au participat peste 5.500 reprezentanţi ai comunităţilor etnice din România iar cca 200.000 de vizitatori au participat la programul variat al manifestării. Mesajul evenimentului a fost preluat pe numeroase canalele de presă.
          Din punctul de vedere al organizatorilor „un secret al succesului constă în structura democratică de organizare. Toţi partenerii sunt implicaţi şi pot să influenţeze concepţia proiectului, care se modifică în fiecare an. Cu trei şedinţe de pregătire şi una de evaluare, între doua ediţii,  asigurăm o comunicare eficientă cu toţi partenerii”.  
          Pe plan național, „ProEtnica-Festival Intercultural Sighișoara” 2014 reprezintă cea mai importantă manifestare de acest gen din țară. Cele 11 ediții desfășurate în anii 2001-2013 au confirmat că ProEtnica este un exemplu al dreptului la identitate culturală a comunităților etnice din România. În fiecare an, festivalul a reunit sute de reprezentanți ai tuturor etniilor din țară.
          Ediţia din acest an a festivalului „ProEtnica-Festival Intercultural Sighișoara” 2014 se va desfăşura în perioada 21-24 august, scopul principal al acestuia fiind sprijinirea dezvoltării unui climat de armonie și tolerantă interculturală, a înțelegerii de către publicul larg a dimensiunii multiculturale a spațiului românesc.
          ProEtnica 2014 își propune să ofere comunităților etnice din România o voce publică și posibilitatea de a-și prezenta toate domeniile vieții sociale, culturale și spirituale prin diverse forme culturale și academice.
          Festivalul Intercultural ProEtnica are un program artistic variat: muzică, dans, teatru de păpuşi, prelegeri şi  mese rotunde etc.
          În timpul festivalului, Sighişoara se transformă într-un târg al breslelor, unde meşteşugarii etniilor participante oferă vizitatorilor produsele lor tradiţionale. Standurile de informare ale participanţilor şi expoziţiile de artă contemporană reprezintă o punte între trecut şi prezent.
          Organizatorii apreciază  că Sighişoara este locaţia ideală de desfăşurare pentru acest eveniment. Pe de o parte, prin arhitectura medievală se  reflectă, impresionant şi exemplar, influenţele culturilor minoritare, pe de altă parte, vechiul burg - un loc construit pentru apărare şi monoculturalism - devine, în timpul festivalului „ProEtnica-Festival Intercultural Sighișoara”, o „agora a dialogului intercultural, de cunoaștere și de respect reciproc.”
          ProEtnica este un proiect de educație culturală care promovează valorificarea culturii comunităților etnice din România ca element important cu un potențial creativ al patrimoniului național și european conform moto-ului „Unitate în Diversitate”.

                   

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud