Distincţii europene

Sighişoara a primit toate cele patru distincţii ale Consiliului Europei pentru activitatea desfăşurată în slujba ideilor europenismului – Diploma, Drapelul, Placheta de onoare şi Premiul Europei.

Sighişoarei i-a fost acordată Diploma de Onoare al Consiliului Europei în anul 1998, Drapelul de onoare al Consiliului Europei în anul 1999, iar  Placheta de Onoare în anul 2003. De fiecare dată, municipalitatea a fost onorată de o astfel de recunoaştere a eforturilor făcute în direcţia propagării ideilor europene şi s-a străduit să fie la înălţimea  aprecierii astfel exprimate. 
 

Pentru înmânarea Diplomei de Onoare, o delegaţie sighişoreană condusă de Primarul municipiului s-a deplasat  în anul 1999 la Strasbourg pentru a primi distincţia.
 
Drapelul de Onoare a fost decernat de către un reprezentant al Consiliului Europei  în cadrul unei ceremonii speciale organizate în centrul oraşului în faţa  miilor de sighişoreni prezenţi.
 
 

Înmânarea Plachetei de Onoare a avut loc în cadrul unei suite de manifestări cultural sportive cu o largă participare populară.
“Placheta de onoare” este din bronz, are formă rectangulară, iar pe ea sunt încrustate numele oraşului, anul acordării şi sigla europeană. Se acordă acelor colectivităţi teritoriale care în anii anteriori au obţinut Drapelul Europei ca semn de apreciere a activităţii depuse în slujba propagării ideii unităţii europene.

 

Premiul Europei 2012 pentru Sighișoara
 
 
 
 
 
 
 
     
           
           
            Din 1990, când ţările din Europa Centrală şi de Est au aderat la CE, succesul ceremoniilor de decernare ilustrează importanţa pe care o are Premiul Europei în acele ţări. La 45 de ani de la înfiinţarea lui, Premiul Europei, cu cele patru distincţii (în ordine ascendentă a importanţei: Diploma Europeană, Drapelul de Onoare, Placheta de Onoare şi Premiul Europei) nu şi-a pierdut din relevanţă, reprezentând o modalitate importantă de îmbunătăţire a relaţiilor dintre toţi cetăţenii Europei şi de promovare a idealurilor europene.          
          Premiul Europei este cea mai importantă dintre cele patru distincţii, creată în 1955 pentru a recompensa eforturile remarcabile de promovare a unităţii europene.
Premiul constă dintr-un trofeu itinerant, o placă de bronz cu figuri alegorice şi o inscripţie în limba latină. Acest trofeu rămâne la municipalitatea câştigătoare până la următoarea atribuire, când este transmisă municipalităţii care a primit premiul. Pe trofeu sunt gravate numele fiecărui câştigător al premiului; este însoţit de o medalie de bronz, o diplomă şi o bursă: un cec de 5.000 de euro care vor permite câtorva tineri din Sighișoara să viziteze instituțiile  europene.
            Sighişoara a fost selectată în faza finală a acestei competiții în 2011 iar 2012 a fost desemnată câştigătoare premiului împreună cu oraşul Corciano din Italia. Conform regulamentului competiței, trofeul este prezentat oficial municipalităţii câştigătoare de către un înalt reprezentant al Adunării Parlamentare, asistat de membrii Subcomisei Premiului Europei, în timpul unei „Zile a Europei” organizate de municipalitatea respectivă. Manifestările acelei zile includ o şedinţă festivă a Consiliului Local, în prezenţa membrilor Subcomisiei Premiului Europei, şi o adunare a cetăţenilor municipiului laureat. Orașul Corciano va organiza ceremonia de prezentare a trofeului pe 12 august.
Ziua de 21 iulie 2012 a fost zi de mare sărbătoare în Sighişoara ... A fost ziua în care Consiliul Europei şi-a trimis distinşii săi reprezentanţi pentru a aduce la Sighişoara Premiul Europei: Sir Alan Meale, preşedintele Subcomisiei Premiul Europei, domnii deputaţi  Jim DOBBIN Camera Comunelor, Erich Fritz, din Bundestag-ul german, Jean-Claude Frécon din Senatul francez, preşedinte al Camerei Congresului Autorităţilor Locale José Mendes Bota din Parlamentul portughez, preşedinte al Comisiei pentru egalitate de șanse, precum şi Florin IORDACHE, vicepreședintele Camerei Deputaților, d-na Tanja Kleinsorge, Director al Secretariatului Comisiei pentr probleme sociale, de sănătate și dezvoltare durabilă, d-a Anne-Marie Menger, director al Secțiunii Premiul Europei. Din partea Delegației României la Strasbourg a participat d-na Nadia Valentina Ionescu, Director de Relații Internaționale a Camerei Deputaților.
 Președintele Subcomisiei Premiul Europei, Sir Alan Meale, a venit la Sighișoara impresionat ”de modul exemplar în care a fost întocmită documentația transmisă la Strasbourg” pe care a apreciat-o ca fiind ”una dintre cele mai valoroase” pe care le-a analizat de când este membru al comisiei. Această apreciere a fost exprimată în discursurile pe care Domnia sa le-a rostit atât în cadrul ședinței solemne a Consiliului municipal cât și în Piața Cetății, pe scena ediției a douăzecea a Festivalului Sighișoara Medievală. De asemenea, Domnia sa s-a arătat încântat de farmecul Sighișoarei în festival ca și de căldura și ospitalitatea cu care au fost primiți.
 
 
Redăm în continuare fragmente din discursurile rostite la manifestările din timpul zilei:
 
 
 
 
 
 
Sir Alan Meale, preşedintele Subcomisiei Premiul Europei:
 
 
”...Așadar, în numele celor 47 de țări membre ale Consiliului Europei, care au împreună 800 de milioane de locuitori, vă adresez felicitările mele cele mai sincere și mai cordiale.
Sunt cu atât mai bucuros, cu cât această recompensă este, de fapt, confirmarea numeroșilor ani de străduință pentru crearea unei Europe unite, pașnice și prospere.
De mai bine de 15 ani Consiliul Europei apreciază implicarea europeană a autorităților orașului dumneavoastră și ale orașelor înfrățite, și a răsplătit-o de câteva ori, prin decernarea celor trei distincții care precedă atribuirea Premiului Europei, și anume Diploma europeană în 1998, Drapelul de onoare în 1999 și Placheta de onoare în 2003.
Curajul, dăruirea și clarviziunea lor merită toată admirația noastră, și dorim să-i asigurăm de recunoștința noastră și să le adresăm toate felicitările.”
 
”...Pentru contribuția Sighișoarei la unitatea europeană, membrii comisiei, care are în fiecare an sarcina grea de a selecționa unul sau doi laureați ai Premiului Europei, au considerat că orașul dumneavoastră merită să fie înscris pe lista de onoare a celor care au primit Premiul Europei, unde figurează orașe ca Viena, Haga, Lausanne, Saint-Jacques de Compostelle, Berlin, Bologna, Ankara, Harkov și, de curând, Landerneau și Hünfeld, menționând doar câteva dintre cele 68 de orașe laureate de la crearea Premiului Europei, în „955.
Fie care decernarea Premiului Europei să reprezinte atât răsplata meritată pentru lucrurile îndeplinite, cât și un imbold la continuarea acestei strădanii mărețe pentru binele Sighișoarei și al întregii Europe!” 
 
           Domnul Herbert Hunkel, primarul orașului Hṻnfeld din Germania, laureatul ediției 2011 a competiției a transmis trofeul primarului Sighișoarei, ocazie cu care a rostit un decurs emoționant din care redăm fragmentele de mai jos.
 
          ”Soția mea și cu mine suntem cu atât mai bucuroși să venim în frumoasa dumneavoastră Sighișoară, cu cât acum 39 de ani am făcut clătoria de logodnă prin superbele orașe din Transilvania, unde mai demult o mare parte din populație era germană. Doresc, de asemenea, să salut faptul că fostul Schässburg, cu magnificul său stil german, a fost păstrat și a fost înscris în lista Patrimoniului Mondial alcătuită de UNESCO.
            Doresc mai întâi ca întâlnirea noastră să fie o sărbătoare minunată. În plus, vă urez dumneavoastră, celor care trăiți în Sighișoara, multă bucurie și motivare în activitățile de înfrățire pe care le desfășurați, contribuind astfel la prietenia dintre popoare. Permiteți-mi, de asemenea, să vă adresez toate felicitările și să vă urez bun venit în clubul orașelor care au primit Premiul Europei. 
 
Primarul Sighișoarei, dl. Ioan Dorin Dăneșan, a exprimat, atât în cadrul ședinței solemne a Consiliului Local cât și la ceremonia din Piața Cetății, recunoștința Sighișoarei pentru înalta apreciere a Consiliului Europei, cât și mândria pentru că, după o muncă de 15 ani, Sighișoara devine primul oraş din România care deţine toate cele patru distincţii europene, intrând ca membru în Asociația Orașelor Laureate ale Premiului Europei:
 
”Sighişorenii, locuitorii acestui oraş - cetate, supranumit ”Nuerenbergul transilvan”, „Perla Transilvaniei”, ”Bijuteria medievală a României” - s-au regăsit, în această mare patrie care este Europa. O Europă în care semnificaţia graniţelor s-a schimbat. O Europă în care legăturile de sânge şi afinităţile culturale şi istorice au căpătat o importanţă fără precedent...
Mulţumim Consiliului Europei pentru înalta apreciere care ne onorează şi ne obligă în acelaşi timp. Câştigarea Premiului Europei 2012, împreună cu oraşul italian Corciano este o încununare a unei munci de 15 ani cu şi pentru comunitate. Suntem mândri de a fi singurul oraş din România care deţine toate cele patru distincţii europene acordate de Consiliul Europei comunităţilor locale.
Mulţumim sighişorenilor pentru încredere şi sprijin. Sperăm ca în calitate de membri ai Asociaţiei Laureate ale Premiului Europei să continuăm proiectele prin care atragem atenţia asupra valorii patrimoniului Sighişoarei, ca centru cultural şi turistic de interes major, cu consecinţe pozitive în dezvoltarea economică a comunităţii.”
  
            Dat fiind faptul că, Sighișoara a resprezentat, pentru cea de-a doua oara, România la această competiție europeană, la festivități au participat și prefectul județului dl. Alexandru Petru Frătean, precum și vicepreședintele Camerei Deputaților, dl. Florin Iordache. Domniile lor au adus, pe de o parte mesajul de felicitare din partea Guvernului respectiv a Parlamentului, pe de altă parte exprimând aprecierea și mândria personală pentru această realizare remarcabilă a Sighișoarei, a județului Mureș, și până la urmă, a României.
 
          Delegația europeană a apreciat nu numai frumusețea Cetății ci și festivalul medieval aflat în desfășurare, cu atât mai mult cu cât ziua a fost încheiată apoteotic cu proiecția filmului ”Sighișoara, o inimă care bate pentru Europa”, prezentat in 29 martie la finala de la Berlin, după spectacolul Filarmonicii din Arad – Timișoara ”Lupus Rex și Lupus Dacus” și înainte de frumosul joc de artificii, o exprimare luminoasă a bucuriei Sighișoarei.