Reprezentanți ai I.N.P. prezenți la Sighișoara pentru rezolvarea situației zidului de incintă a cetății - Tronsonul 11 din Zidul Cetății

 

Reprezentanți ai I.N.P. prezenți la Sighișoara pentru rezolvarea situației  zidului de incintă a cetății - Tronsonul 11 din Zidul Cetății

 

În data de 04.02.2018, la ora 23:25, camerele de supraveghere au surprins prăbușirea a 4,6 metri din zidul de incintă, Tronsonul 11 din Zidul Cetății.

Primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean a dispus ca măsură de urgență izolarea zonei și a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Astfel, au fost luate măsuri pentru restricționarea traficului auto pe str. Zidul Cetății, pe un sens de circulație, închiderea accesului pietonal pe Aleea Cetății (Turnul Cizmarilor – Turnul Croitorilor), executarea unor lucrări de sprijinire a zidului și notificarea Ministerului Culturii, Inspecției de Stat în Construcții, Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș și Instituției Prefectului-Județul Mureș.

În cursul zilei de ieri, 5 februarie 2018, ca urmare a solicitării transmise, doi reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului au fost prezenți la Sighișoara. În urma constatărilor efectuate, reprezentanții I.N.P. vor urgenta procedura de elaborare a temei de proiectare și a procedurii de licitație în vederea realizării proiectului tehnic pentru refacerea zidului, urmând să fie finalizate lucrările de sprijinire a zidului.

Menționăm faptul că, din documentația istorică existentă – planuri ale cetății din anul 1.750 – rezultă că, în zona prăbușirii zidului de incintă, în vechime, au avut loc alunecări de teren, iar lucrările edilitare de refacere au fost efectuate în anul 1.858.