Ziua Culturii Naţionale la Sighişoara

Ziua Culturii Naţionale la Sighişoara

"Românii văd în Eminescu, de aproape un secol şi jumătate, un poet reprezentantiv pentru spiritualitatea şi forţa lor de creaţie. (...) Este justificat în acest caz sa legăm ziua culturii nationale de numele poetului în care vorbitorii de limba română de pretutindeni văd in el o expresie a spiritualităţii lor"  extras din expunerea de motive a proiectului de Legii nr. 238, din 7 decembrie 2010, potrivit căreia, care începând din anul 2011, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale

Municipiul Sighişoara, prin instituţiile de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Local – Muzeul de Istorie, Bibiloteca Municipală şi Casa de Cultură – şi în colaborare cu asociaţiile culturale şi instituţiile de învăţământ sighişorene organizează în perioada 13-16 ianuarie a.c. Zilele Culturii Naţionale:

-                          vineri, 13 ianuarie a.c. , ora 16,00, în Sala de expoziţii temporare de la parterul Turnului cu Ceas va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Icoana din fereastră”  cu lucrările artistului Ştefan Munteanu. Programul va continua cu un recital de poezie  din creaţia artistului şi a colegilor săi de la Asociaţia Creneluri Sighişorene.

-                          duminică 15 ianuarie a.c. ora 17,00, în sala Festivă a Primăriei Grupul coral „Armonia” va avea un spectacol de muzică şi poezie dedicat poetului naţional Mihai Eminescu,  de la a cărei naştere se împlinesc 162 de ani.

-                          luni, 16 ianuarie a.c. la ora 15,30 la Biblioteca Municipală Zaharia Boiu, va avea loc o seară de muzică şi poezie cu participarea Cercului de poezie al Clubului pensionarilor. Cu această ocazie se va prezenta colajul realizat de ptofesorii de literatură română din şcolile sighişorene;

De asemenea, în prima zi de şcoală a semestrului al doilea la orele de limba şi literatura română vor fi prezentate  reperele operei eminesciene şi ale culturii române.

Ziua Culturii Nationale va fi, astfel, o zi in care nu numai celebram un mare creator, dar si o zi de reflecţie asupra culturii române, în general.       

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud