Chinezii ocolesc Bucureştiul şi se îndreaptă spre Sighişoara

Chinezii ocolesc Bucureştiul şi se îndreaptă spre Sighişoara

Dacă ţările vecine: Ungaria, Polonia şi Bulgaria au prins deja trenul investiţiilor cu capital chinez, România se află abia la începutul relansării relaţiilor economice cu China. Aceasta a fost premisa de la care au pornit discuţiile la Masa rotundă “Dezvoltarea relaţiilor economice Româno-Chineze: Oportunităţi de afaceri şi investiţii în Municipiul Sighişoara” organizată vineri de Primăria Sighişoara în colaborare cu Camera de Comerţ Româno Chineză şi Casa Româno Chineză.

Pe linia preocupării constante pentru dezvoltarea economică a oraşului prin atragerea investitorilor în Sighişoara, Primarul Ioan Dorin Dăneşan a reuşit să aducă la Sighişoara persoane cu rol cheie în facilitarea unor relaţii directe cu comunitatea de afaceri chineză. Este vorba de Gabriel Ghelmegeanu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, Nicolae Vasilescu, preşedintele Casei Româno-Chineze respectiv  Jiang Xiaohua-CEO al RICH Company Romania. Aceştia au prezentat mediului de afaceri din zonă, cadrul de colaborare în condiţii reciproc avantajoase cu China, insistând asupra necesităţii de a ţine seama de caracteristicile acestui popor care acordă şi pretinde partenerilor: seriozitatea, respectul,  continuitatea, coerenţă, siguranţă etc. De asemenea, s-a insistat asupra importanţei pe care partea chineză o acordă relaţiilor la nivel oficial, al reprezentanţilor statului şi al comunităţilor ca garanţie a unor solide relaţii economice, menţionând faptul că România se află în urma statelor vecine din cauza unei slabe preocupări a reprezentanţii instituţiilor statului în direcţia întreţinerii bunei relaţii cu China, care are o vechime de peste 60 de ani, fiind una tradiţională pentru România.

Iată de ce implicarea directă a Primarului Sighişoarei în această punere la masa discuţiilor a reprezentanţilor celor două medii de afaceri a fost apreciată de către partea chineză ca fiind un argument hotărîtor privind o viitoare relaţie atât pe plan oficial cât şi economic, din punctul lor de vedere aceste planuri fiind indisolubil legate, garantându-se reciproc. Dealtfel, masa rotundă de la Sighişoara s-a datorat în mare măsură încrederii pe care edilul acestui oraş a câştigat-o în cadrul întâlnirilor anterioare pe care acesta le-a avut la Bucureşti în încercarea de a convinge atât Casa România China şi Camera de Comerţ Româno Chineză cât şi Secţia Economică şi Comercială a Ambasadei Chinei de oportunitatea demarării relaţiilor cu Sighişoara.

Concluziile celor care au participat la această întâlnire care au fost până la urmă  desprinse din acest prim contact între cele două părţi: China este deschisă colaborării în toate domeniile: infrastructură, turism, industriei alimentare, agricultură – în special BIO,  telecomunicaţii, auto, echipamente electronice,  industrie uşoară, confecţii metalice, energie neconvenţională etc. China are capital de investit, este o piaţă imensă de desfacere şi în acelaşi timp un furnizor cu resurse nelimitate. China este un partener serios  şi corect care chiar dacă are o anumită orânduire lucrează după regulile cele mai corecte ale economiei de piaţă. Această disciplină şi rigurozitate în a respecta interesele partenerilor în aceeaşi măsură în care îşi respectă propriile interese a adus-o în topul economiei mondiale.Sighişoara are un potenţial deloc de neglijat pentru investitori. Sunt multe proiecte care aşteaptă capital pentru a putea fi puse în practică, atât ale administraţiei locale care, din păcate, a fost ocolită în ultimii cinci ani sistematic de finanţări din partea autorităţilor de la Bucureşti, cât şi ale oamenilor de afaceri locali care acum au ocazia să se asocieze  cu oameni de afaceri chinezi dornici de a investi într-un oraş al cărui Primar are girul Ambasadei şi al organizaţiilor ce colaborare între cele două ţări care deja şi-au dovedit eficienţa şi seriozitatea.
Pasul următor şi imediat este înfrăţirea Sighişoarei cu un oraş de lângă Beijing – de cca două milioane de locuitori -  care s-a arătat interesat de stabilirea acestei legături la nivel de autorităţi locale, după care, având acest cadru,  se vor derula, în cel mai scurt timp proiecte comune, în beneficiul ambelor părţi.

Şi dacă chinezii sunt cei care vor construi centura ocolitoare a Bucureştiului, datorită demersurilor făcute de Primarul Oprescu, Sighişoara va fi al doilea oraş din România în care municipalitatea a înţeles cât de importantă este o relaţie bună cu o ţară care şi-a construit prosperitatea şi o economie sănătoasă fiind dispusă să investească resursele în locuri în care au garanţia că vor fi respectaţi.

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud