Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române

 

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, zi cu mare încărcătură simbolică pentru destinul României Mari, Municipiul Sighișoara organizează, în data de 23 ianuarie 2019, manifestări cultural-educative, cu caracter evocator și științific, care se vor desfăşura după următorul program:

 

ORA 10.00 - BIBLIOTECA MUNICIPALĂ “ZAHARIA BOIU”

Unirea Principatelor Române 1859 - Expoziție de carte

Moș Ion Roată și Unirea - evocarea importanței Unirii Principatelor Române

ORA 10.00 - MUZEUL DE ISTORIE

Expoziția numismatică:

”Monede și bancnote ale României Mari“

ORA 12.00 - SALA SANDER

Simpozion științific ”160 de ani de la Mica Unire”

Dansuri folclorice – Ansamblul ”Junii Hetiurului”

 

Se împlinesc 160 de ani de la unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească. Este un moment aniversar, un moment de sărbătoare pentru ceea ce a reprezentat timp de secole, idealul tuturor românilor şi anume, UNIREA.

Deşi nedrept spus “Mica Unire”, actul istoric din luna ianuarie a anului 1859, unul din cele mai valoroase momente de solidaritate ale naţiunii noastre, a constituit premisa “României Mari”, a “României Moderne”.

Atunci, într-un entuziasm greu de descris, naţiunea română a pornit să construiască o nouă ţară care se dorea mai bună și mai frumoasă, dar, mai ales, o ţară a tuturor.

Omul chemat să îndeplinească marile speranţe şi să clădească o ţară nouă a fost Alexandru Ioan Cuza. Principele a înţeles că o naţiune este reprezentată de întregul popor, de cei bogaţi şi cei săraci deopotrivă, iar România le aparţine tuturor.