Focului deschis

">Cetățeni! Municipiul Sighișoara vă aduce la cunoștintă, că folosirea focului deschis la arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale de pe suprafețele agricole se poate face numai cu respectarea următoarelor reguli: ">

text-indent: -18pt text-align: justify">1.     Este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale în perioada de caniculă și secetă prelungită

text-indent: -18pt text-align: justify">2.     Este interzisă utilizarea focului deschis în locurile cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.

text-indent: -18pt text-align: justify">3.     Este interzisă aprinderea focului la distanță mai mică de 50 metri față de locuințe și anexele acestora, 100 de metri față de depozitele de furaje, 200 de metri față de liziera pădurii.

text-indent: -18pt text-align: justify">4.     Este obligatorie obținerea permisului de lucru cu foc la arderea miriștii, a vegetației uscate și a resturilor vegetale de pe suprafețele agricole. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești nu necesită obținerea permisului de lucru cu foc.

text-indent: -18pt text-align: justify">5.     Emiterea permisului de lucru cu foc se face de primărie

text-indent: -18pt text-align: justify"> 6.     Este obligatorie parcelarea miriștii în suprafețe de maxim 10 hectare, prin fășii arate și asigurarea substanțelor și mijloacelor  de stingere necesare.

text-indent: -17.85pt text-align: justify">7.     Este obligatorie izolarea zonelor de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier prin executarea de fâșii arate.

text-indent: -17.85pt text-align: justify">8.     Arderea se execută numai pe timp de zi și se asigură personal de supraveghere până la finalizarea arderii

text-indent: -17.85pt text-align: justify">9.     Pe terenurile în pantă arderea miriștii se face pornind din partea de sus a pantei.

text-indent: -17.85pt text-align: justify">10.  Vegetația uscată și resturile vegetale se colectează în grămezi, în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată.

text-indent: -17.85pt text-align: justify">11.  În jurul fiecărei grămezi se curăță terenul de vegetație pe o distanță de 5 metri. La arderea vegetației și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetătenești această condiție nu este obligatorie.

text-indent: -17.85pt text-align: justify">12.  Stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

text-indent: -17.85pt text-align: justify">13. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești nu necesită obținerea permisului de lucru cu foc.

text-indent: -17.85pt text-align: justify">14.  Este obligatorie instruirea personalului care execută, controlează  și supraveghează arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale, asupra măsurilor de apărare împotriva incendiilor, precum și informarea serviciului voluntar pentru situașii de urgență

text-indent: -17.85pt text-align: justify">15.  Consiliul local va stabili locurile unde, periodic sau permanent se pot efectua lucrări de ardere a resturilor vegetale și vegetației uscate, a persoanelor care le supraveghează, stabilirea și marcarea locurilor cu pericol de incendiu.

text-align: justify">Conform articolului 96, alin.(1), pct. 9 din OUG 195/2005 modificată cu Legea 265/2006 obligația proprietarilor și deținatorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriștile, stuful, tufișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Autorității pentru Protecția Mediului și fără informarea în prealabil a Serviciului pentru Situații de Urgență se sancționează cu amendă cuprinsă intre 3000-6000 lei pentru persoane fizice și amendă cuprinsă între 25000 și 50000 lei pentru persoane juridice.               

 

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud