A doua întâlnire a reţelei europene MUSTER

                
A doua întâlnire a reţelei  europene  MUSTER

Municipiul Sighişoara lucrează, împreună cu alte patru oraşe, în cadrul proiectului   MUSTER, „Administrarea pe mai multe nivele în vederea unei dezvoltări regionale integrate şi viabile”, program „Europa pentru Cetăţeni”, pe tema participării cetăţeneşti şi a problematicii comune ale  unei dezvoltării locale durabile.
Cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului a avut loc în perioada 18-20 februarie 2016 în localitatea Lörrach, din Germania. Oraşul gazdă a prezentat propriile experienţe  referitoare la participarea cetăţenilor la dezvoltarea unei viziuni care să îi ghideze  pentru proiectul „Să construim Lorrach. Împreună”. „Este misiunea noastră să elaborăm  recomandări comune pentru procesele participative de succes, atât pentru noi, cât și pentru alte orașe. Proiectul nostru, pentru elaborarea unei viziuni care să ne  ghideze, oferă o bună bază în acest scop. În timpuri dificile pentru Europa, proiectele de colaborare dintre 5 orașe, având la bază întrebări despre un viitor  durabil, sunt un semn important  pentru  existenţa ideii europene”, a declarat primarul Michael Wilke.
 Am mers cu mare placere în Lörrach pentru a afla în mod direct  informații  despre soluțiile avansate ale  unei dezvoltări locale durabile.
Din partea Municipiului Sighișoara,  au participat la întâlnirea din Lörrach  următorii membri din echipa de implementare  a proiectului MUSTER:

Iacob Mircea Lucian- Şef Serviciu- Serviciul Tehnic, Investiţii, Urmărire contracte, Monitorizare   Servicii  de  Utilităţi Publice
Șandru Ioana Maria- manager proiect MUSTER- Birou Achiziţii, Accesare Fonduri Europene, Management Proiecte
Furnică Alexandra Ionela- consilier juridic - Biroul Juridic

Cu ocazia celor trei întâlniri de lucru, orașele participante au prezentat experiența lor în domeniile luate în discuție: dezbateri publice, energie inteligentă şi mobilitate urbană durabilă.
Delegaţia noastră a prezentat experienţa Municipiului Sighişoara, în domeniile antemenţionate.
Întâlnirile au fost completate de  vizite de studiu la o centrală termică  din zonă.Am aflat astfel că un sfert din orașul Lörrach a fost  modernizat, nu doar în conformitate cu standardele energetice, dar şi promovând coeziunea socială și mobilitatea urbană. Există un punct la staţia centrală care unifică metroul regional,  bicicletele, un autobuz și o statie de  folosire in  comun(carshering) a masinilor electrice.


Reţeaua europeană MUSTER
Proiectul MUSTER face parte din programul „Europa pentru Cetățeni”  și este sprijinit de către „Agenția Utopiilor Practice”. Domeniile care fac obiectul rețelei se întind de la turism, coeziune socială și lupta împotriva sărăciei, până la inovare, energie și mobilitate. În afară de Municipiul Sighișoara,  celelalte orașe participante  sunt:
Città di Castello (Italia), Joué lès tours (Franța), Lörrach, (Germania) și Smolyan (Bulgaria).
Prima întâlnire a avut loc în Città di Castello în perioada  15 – 17 octombrie 2015, unde temele participarea și dezvoltarea locală durabilă au apărut ca  teme de ghidare .
Împreună, orașele intenționează să integreze  mai bine spiritul civic în cadrul administrației locale și să promoveze participarea  civică.
Următoarea întâlnire va avea loc la începutul lunii iulie 2016, în localitatea  Joué lès Tours din Franța.

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud