“Locul deşeurilor nu e în casă. Trimite-le la plimbare”

“Locul deşeurilor nu e în casă. Trimite-le la plimbare”

 

Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, în parteneriat cu Municipiul Sighişoara, va organiza  sâmbătă, 19 mai a.c. campania de colectare deşeuri electrice şi electronice “Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”

Această acţiune face parte dintr-o amplă campanie de mediu derulată de Asociaţia RoRec la nivel naţional, în parteneriat cu primăriile locale şi în conformitate cu Normele Europene şi legislaţia în vigoare (OUG 78/2000, Legea 426/2001, OUG 61/2006, Directiva 2002/96/CE, HG 448/2005 si OM 1225/2005)

Municipalitatea sighişoreană, prin Primarul Municipiului dl. Ioan Dorin Dăneşan, a agreat acest parteneriat, dată fiind preocuparea acestuia constantă faţă de problematica reciclării DEEE, concretizată de acţiunile lunare de colectare DEE, desfăşurate iniţial cu frecvenţă lunară, ulterior trimestrială.

 Pe lângă obligaţiile legale care îi revin, municipalitatea face acest efort  pentru protecţia locuitorilor Sighişoarei, DEEE având  nocivitatea de 10 ori mai mare decât cea a deşeurilor menajere întrucât au în structura lor componente non bio degradabile, ce conţin  substanţe nocive. Această nocivitate le dă un  potenţial toxic pentru mediu cât şi pentru om (pot cauza alergii, sterilitate, boli de inimă, sau cancer), de aceea a păstra DEEE în casă sau a le arunca la gunoi, alături de deşeurile menajere, este o greşeală, ele trebuie duse la centrele de colectare pentru a fi reciclate.

Această preocupare a constituit şi motivul pentru care Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a selectat pentru ce-a de-a doua oară Sighişoara ca locaţie pentru derularea campaniei. Reuşita ediţiei 2011 a fost încă un motiv pentru această alegere.

Aceast campanie de colectare  vine în sprijinul sighişorenilor prin:

- amplasarea a patru puncte provizorii de colectare deşeurilor de echipamente electrice şi electronice: Gimnaziul de Stat “Zaharia Boiu” – pentru zona Mihai Viteazul-cartierul Târnava 2  – Gimnaziul de Stat “Aurel Mosora” – pentru zona centrală –  Gimnaziul de Stat “Victor Jinga” – pentru cartierul Corneşti - şi Gimnaziul de Stat “Octavian Goga” – pentru cartierul Ana Ipătescu

- componenta de colectare DEEE de la domiciliu, pentru aparate mari, greu transportabile;

La finalul acţiunii de colectare se va organiza la sediul Municipiului Sighişoara din str. Muzeului nr. 7 o tombolă ale cărei  premii sunt  produse electronice şi electrocasnice.

Organizatorii mizează pe o largă participare precum şi pe implicarea voluntarilor – 8 elevi de la Colegiul Naţional “Mircea Eliade” - şi a presei locale pentru contribuţia la reuşita campaniei.

În acest an, colaborarea între autorităţile locale şi Asociaţia pentru Reciclare RoRec a căpătat o nouă dimensiune, în sensul că s-a agreat amplasare unor containere de recoltare a bateriilor uzate în şase puncte din oraş: sediul Primăriei din str. Muzeului, sediul Evidenţei Informatizate a Persoanelor, din Str. Hermann Oberth,  Sediul Poliţiei Locale din str. 1 Decembrie 1918, sediul Administraţiei Pieţii Agroalimentare din str. târnavei, Bazarul din cartierul  Târnava  2 - dincolo de pasajul de trecere sub calea ferată  - şi magazinul Fiesta 2 de pe str. Mihai Viteazul – dincolo de Semaforul de la OMV.

 

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud