”Festivalul Sighişoara Medievală – un proiect cu care Sighişoara se identifică”

 

FESTIVALUL SIGHIŞOARA MEDIEVALĂ
EDIŢIA A XXII-A
”Festivalul Sighişoara Medievală – un proiect cu care Sighişoara se identifică”
Ioan Dorin Dăneşan, primarul municipiului Sighişoara
 
Înainte de miezul nopţii, la lumina unui superb foc de artificii, a căzut cortina peste cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală.
Dedicată împlinirii a 700 de ani de cavalerism, ediţia din acest an a reuşit să îmbine divertismentul cu sâmburele de adevăr istoric, tratând teme majore ale spiritualităţii şi culturii medievale.
Peste 350 de cavaleri, domniţe, trubaduri, menestreli au reconstruit imaginea unor vremuri demult apuse. Spectacolul 700, producţia proprie a Festivalului, care a constituit şi tema principală a prezentei ediţii, a coagulat publicul din Cetatea Medievală, reuşind să capteze atenţia tuturor, deoarece a folosit un limbaj comun, coregrafia.
Ediţia 2014 a Festivalului a depăşit şi în acest an graniţele ţării, atât datorită spectatorilor veniţi din toate colţurile lumii, cât şi prin interesul mediatic prezentat de jurnalişti din ţară şi străinătate. 
Adrian Ivaniţchi, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi au adus un suflu de modernitate în artmosfera de epocă, prin spectacolele intitulate Menestreli ai veacului nostru, duelul menestrelilor şi confruntarea cavalerilor reprezentând un alt punct de atracţie pentru spectatorii din Cetate. 
Înpremieră la un festival medieval, sâmbătă seara a avut loc o rugăciune publică a tuturor ordinelor cavalereşti prezente în spectacole, alături de Cavalerii Ordinului Sfântul Bernard din România, Franţa şi Serbia. Cu toţii s-au rugat pentru continuitatea cavalerismului, aducând un omagiu ultimului Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, Jacques de Molay.
Peste 20.000 de spectatori au achiziţionat bilete de acces la spectacolele din Cetatea Medievală, dar numărul efectiv al spectatorilor a fost mult mai mare deoarece pensionarii şi copiii sub 10 ani au avut acces gratuit.
Istoria Sighişoarei s-a aflat în sfera de interes atât a turiştilor români cât şi străini, pragul Muzeului de istorie fiind trecut de peste 6.000 de vizitatori.
„Mulţumim tuturor celor care au decis să ne fie oaspeţi la ediţia a XXII-a a Festivalului Sighişoara Medievală, cel mai longeviv festival medieval din România. Au fost trei zile pline, trei zile cu momente frumoase, aici la Sighişoara, în această superbă cetate medievală. Ne bucurăm că atât de mulţi sighişoreni şi turişti au decis să-şi petreacă sfârşitul de săptămână alături de actorii implicaţi în buna desfăşurare a acestui festival – emblemă a oraşului.
Încheiem această ediţie cu gândul că, începând de mâine, vom demara pregătirile pentru ediţia de anul viitor, fiind preocupaţi de continuitatea şi perpetuarea unui proiect cu care Sighişoara se identifică.” Primarul Municipiului Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan. 
   
Purtătorul de cuvânt al Municipiului Sighişoara,
Alina Aurora ALDEA
 
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud