Sighișoara inclusă în cel mai ambițios proiect pentru drumeții din istoria României: “Via Transilvanica“

Sighișoara inclusă în cel mai ambițios proiect pentru drumeții din istoria României: Via Transilvanica

Marți, 30 iunie 2020, primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean,  a avut o întâlnire cu Cristina Ana Iliescu, manager destinație de ecoturism  Colinele Transilvaniei, partener local al proiectului “Via Transilvanica”, pentru identificarea nevoilor  de sprijin pentru implementarea proiectului la nivelul Sighișoarei. 

Pentru a putea fi materializat, proiectul are nevoie de cooperarea dintre  voluntarii Asociației Tășuleasa Social, partenerii locali (Colinele Transilvaniei, echipa de voluntari sighișoreni) și autorităţile administrației publice. Aceștia din urmă  susțin implementarea proiectului și facilitarea accesului și sprijină etapele logistice pentru ca el să devină realitate.

“Via Transilvanica“ este un traseu de 1.000 de kilometri care dezvăluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei. Acest traseu poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare. Ghidul “Via Transilvanica“ va furniza date despre posibilitățile de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

 

“Am purtat discuții despre implementarea acestui proiect ambițios care aduce un plus de vizibilitate zonelor pe care le străbate. Călătorii pe traseul “Via Transilvanica“ vor  trece și prin Sighișoara, iar noi vom sprijini inițiatorii și partenerii în realizarea traseului. Acest proiect oferă posibilitatea călătorilor de a  descoperi repere importante ce țin de identitatea locurilor și a locuitorilor zonei, fiind important în demersurile nostre de promovare a orașului ca destinație turistică” primar Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.

“ Cu o lungime de 125 km, Terra Saxonia este porțiunea din “Via Transilvanica“ ce traversează și Sighișoara,  zonă locuită odinioară de sași, viitoare destinație de eco-turism Colinele Transilvaniei. Tradițiile și obiceiurile sașilor au influențat dezvoltarea întregii Transilvanii. De fapt, existența permanentă a mai multor etnii aici( români, maghiari, sași, rromi, etc) a creat un spațiu multicultural unic care, împreună cu cadrul natural de excepție , este vizitat de un număr tot mai mare de călători. Pădurile și pășunile cu arbori seculari, din jurul Sighișoarei, azi arie protejată Natura 2000, au fost mereu parte din acest peisaj în care natura și comunitatea au fost strâns legate atâtea secole.

Ne bucurăm că în zona Sighișoarei, “Via Transilvanica“ va pune în valoare traseele de drumeție și bicicletă propuse de Colinele Transilvaniei încă din 2015 și apreciate de sighișorenii amatori de mișcare în natură. ” Cristina Ana Iliescu, partener local Via Transilvanica.

Ruta “Via Transilvanica” este împărțită în șapte regiuni istoric‑culturale: Bucovina, Călimani, Terra Siculorum, Terra Saxonia, Valea Mureșului, Terra Daco‑Romana și Valea Cernei. Traseul se mai împarte și în cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița‑Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinți și Caraș‑Severin.

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud