Turnul cu Ceas: Simbolul oraşului şi vector de educaţie non-formală

Turnul cu Ceas: Simbolul oraşului şi vector de educaţie non-formală 

Muzeul de Istorie Sighişoara, instituţie de cultură aflată sub autoritatea municipalităţii, a dobândit în ultimii ani un rol bine determinat în viaţa culturală a oraşului. Astfel, beneficiind de sprijinul şi colaborarea Primăriei, muzeul şi-a asumat, pe lângă rolul de valorificare a istoriei şi patrimoniului local, care s-a concretizat nu numai într-un real câştig de imagine, dar şi într-o importantă resursă la bugetul local, şi acela de partener şi organizator de evenimente cu impact în rândul comunităţii, multe din ele cu vizibilitate care a depăşit graniţele ţării.
Astfel, pe lângă munca lor de zi cu zi, de administrare a celor trei puncte de vizitare colectivul Muzeului a găsit resurse şi soluţii pentru diversificarea ofertei şi pentru implicarea sighişorenilor, mai ales a tinerei generaţii, în demersul lor de a face cunoscut trecutul şi moştenirea acestuia. A fost o muncă uneori aproape imposibilă, o mână de oameni au facând faţă avalanşei de turişti care vin aici, ca urmare a efortului municipalităţii de a promova potenţialul Sighişoarei prin participare la târguri de turism, editare de materiale promoţionale, organizare de evenimente culturale atractive, găzduire de conferinţe şi congrese de un înalt nivel academic, dar şi competiţii sportive şi alte metode de atragere, cum ar fi susţinerea Toboşarului Cetăţii sau a Fanfarei Sighişoara.
Prin caracterul său special, dat nu numai de amplasarea în clădirea – simbol a oraşului, dar şi de profesionalismul micului său colectiv, Muzeul de Istorie a fost şi rămâne un partener de nădejde în tot ceea ce înseamnă promovarea Sighişoarei. Această instituţie de cultură are un aport deosebit la agenda culturală locală: expoziţii organizate în sala de la parterul Turnului cu Ceas, simpozioane şi concursuri sunt tot atâtea dovezi ale acestei implicări. Eveniment special şi îndelung pregătit, Noaptea Muzeelor de la mijlocul lunii mai este nu numai startul sezonului turistic, ci şi un mod ingenios de a atrage atenţia asupra valorii Sighişoarei. Anuarul Muzeului, care se află la cea de-a patra ediţie, este, de asemenea, un rezultat valoros al eforturilor acestor oameni inimoşi şi mult prea modeşti.
Programele de educaţie muzeală oferite comunităţii locale completează în mod fericit această activitate prolifică, motiv pentru care merită din plin mulţumirile şi felicitările noastre.
 După reuşita programelor desfăşurate împreună cu unităţile de învăţământ în primul semestru al acestui an şcolar, în perioada 6 martie – 6 aprilie a.c. se vor desfăşura alte două proiecte:
 
Mici artişti prin bucătăriile istoriei
 
Programul este adresat copiilor între 6 şi 11 ani şi are ca temă evoluţia alimentaţiei şi a ustensilelor de bucătărie din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. După observarea directă a obiectelor de patrimoniu care fac obiectul temei, participanţii vor reconstitui vase, farfurii, ulcioare, oale din lut, pe care le vor picta, după care vor învăţa despre utilitatea lor. Tot în ca-drul acestui proiect, copiii vor afla lucruri interesante despre alimentaţia specifică diferitelor perioade istorice, când şi cum au fost introduse tipuri noi de alimente, ajungând până în zilele noastre, etapă în care se vor prezenta principiile de bază ale alimentaţiei sănătoase. Pe lângă aspectele teoretice, proiectul conţine şi o parte practică, în care aceste informaţii vor fi ilustrate prin exemple concrete.
 
Istoria locală prinde viaţă în mâinile noastre
 
Programul este adresat elevilor claselor a IV-a şi a VI-a, care studiază opţional istoria locală şi este o parte a educaţiei non-formale care se află într-un raport de complementaritate cu educaţia formală din şcoală.
Scopul acestui program este fixarea prin metode agreate de copii a unor date despre sistemul defensiv al cetăţii (ziduri, turnuri de apărare, barbacane, bastioane), despre asedii, legende şi poveşti locale. Copiii participanţi la proiect vor modela în lut şi vor picta diferite obiective din Cetate, dar şi obiecte din colecţia Muzeului. De asemenea, vor afla informaţii despre evenimente din trecutul oraşului şi vor viziona filme documentare.
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud