Carnavalul Lolelor Sighişoara 2012

Carnavalul Lolelor  Sighişoara 2012

 

Carnavalul Lolelor reprezintă unul dintre cele mai vechi obiceiuri săseşti din Ardeal. Având originile în Evul Mediu, evenimentul s-a desfăşurat sute de ani în Agnita, după obiceiul strămoşesc. Tradiţia a fost pentru mult timp uitată însă a fost reînviată recent la Sighişoara de către Centrul Cultural “Petre Ţuţea” care a propus municipalităţii în urmă cu patru ani, organizarea în luna februarie  a unui eveniment având această temă.

Măşti, dansuri şi gogoşi

Obiceiul „lolelor" - Urzelnlaufen, atestat din secolul al XVII-lea şi originar din oraşul Agnita, a dispărut o dată cu emigrarea masivă a saşilor transilvăneni din România. Acest obicei, iniţial săsesc, înglobează tradiţii ale breslelor din Evul Mediu, prezintă meşteşugurile tradiţionale, simbolizează alungarea iernii şi marchează, într-un context umoristic rafinat, trecerea într-un nou an. Prin acest proiect, organizatorii, şi-au propus revitalizarea carnavalului, adăugarea unui suflu contemporan şi asigurarea condiţiilor necesare perpetuării lui de către etniile conlocuitoare din regiune. Personajele tradiţionale din Parada Lolelor sunt reconstituite fidel, aşezarea făcându-se după rangul breslelor şi dansurile pe care le desfăşoar, prescrise cu stricteţe de tradiţie.

Costumaţia

Costumul de lolă era confectionat din pânză albă, pe care erau cusute fâşii negre, asa încât pânza cea albă era vizibilă la fiecare mişcare. Faţa era acoperită de o mască pictată, confecţionată dintr-o sârmă deasă, în jurul căreia erau prinse fie o blăniţă de iepure, de jder sau de nurcă, iar în partea din spate a costumului, legată de mască, era prinsă o coadă lungă, împletită din cânepă, cu o fundă colorată. De brăcinar erau prinse două tălăngi. În mâna dreaptă ţinea un bici lung din piele şi cânepă numit Korbatsch, din care se pocnea, iar în stânga ţineau un cleşte din lemn crestat, numit Quetsche, în care erau prinse gogoşile şi o zuruitoare, Ratsche, care avea rolul de a face zgomot. Fiecare costum de lolă era marcat cu un număr prins de mască.

Cea de-a patra ediţie a Carnavalului Lolelor Sighişoara – proiect cultural ce conservă tradiţia săsească a Fasching – ului în forma sa medievală ca parte a patrimoniului cultural comun de pe Valea Târnavei Mari (Kokelgebiet) – va avea loc în data de 26 februarie şi va consta într-o paradă în Cetate – între orele 12,00 -  14,00 - şi un concert de muzică de inspiraţie germană susţinut în Sala mică a Primăriei, începând cu ora 16,00.

Traseul pe care va avea loc Parada Lolelor va fi următorul: Casa cu Şindrilă din str. Bastionului – Piaţa Cetăţii    Zidul Cetăţii: Turnul Croitorilor – Turnul Cojocarilor – Bastionul Măcelarilor –– str. Cojocarilor – Str. Şcolii: Scara Acoperită - str. Cositorarilor– Piaţa Răţuştelor – Piaţa Muzeului : Turnul cu Ceas – Casa Veneţiană – sediul Municipiului Sighişoara.

Manifestarea este organizată de Centrul cultural “Petre Ţuţea” cu sprijinul Municipiului Sighişoara.

 

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud