Deschiderea anului universitar 2011-2012 la Filiala Sighişoara a Universităţii din Bucureşti

Deschiderea anului universitar 2011-2012 la Filiala Sighişoara a Universităţii din Bucureşti

Înfiinţată prin Decretul nr. 765 din 4/16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi reclamându-se ca succesoare a structurilor de învăţământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din Bucureşti a contribuit şi contribuie în mod decisiv la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului, ştiinţei şi culturii româneşti.
Universitatea din Bucureşti este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România. În cei 146 de ani de existenţă a ajuns să aibă un solid prestigiu naţional şi internaţional. Mulţi dintre absolvenţii Universităţii s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători la majoritatea marilor universităţi ale lumii, membrii ai Academiei Române şi ai unor academii din alte ţări, scriitori, politicieni, diplomaţi, înalţi prelaţi etc. În mod obişnuit, în ţară şi în străinătate, Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România.
            Univesitatea din Bucureşti oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile şi formele de pregătire universitară: 22 programe de scurtă durată, peste 75 de programe de lungă durată, 12 programe în forma de învăţământ deschis şi la distanţă, peste 120 programe de masterat, peste 50 programe de doctorat, programe de înalte studii postuniversitare, programe de reconversie profesională şi de perfecţionare. Toate programele oferite sunt acreditate sau autorizate.
Diplomele acordate de Universitatea din Bucureşti sunt recunoscute în majoritatea ţărilor lumii. În cadrul Universităţii din Bucureşti funcţionează programe de studii organizate în colaborare cu universităţi prestigioase din străinătate. Absolvenţii acestor programe primesc diplome din partea Universităţii din Bucureşti şi a univesităţii partenere. În cadrul Universităţii funcţionează peste 50 de institute, departamente şi centre de cercetare, cele mai multe dintre ele lucrând în colaborare cu centre ştiinţifice similare din străinătate.
În cursul anului 2011, Rectorul Universităţii Bucureşti, prof.univ dr. Ioan Pânzaru, în numele Senatului UB  a propus primarului Sighişoarei o extensie a Universităţii Bucureşti. Propunerea Senatului Universităţii Bucureşti s-a referit, în esenţă, la crearea unui cadru pentru desfăşurarea la Sighişoara, în colaborare cu autorităţile locale a progamelor de studii de licenţă şi master, înfiinţarea unui consorţiu inter-instutuţional privind promovarea Sighişoarei ca Centru European pentru Turism Academic, crearea unui Centru de Dezvoltare Regională Sustenabilă respectiv a unuia de formare şi dezvoltare profesională a cadrelor didactice dar şi a unei Extensii pentru Centre de Cercetare Doctorale şi Postdoctorale. De asemenea, s-a propus crearea unui „incubator de afaceri” al cărui obiectiv principal să fie crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării şi creşterii IMM- urilor în vederea dezvoltării economice locale.
Apreciind propunerea ca fiind extrem de onorantă pentru Sighişoara, Primarul municipiului a propus consilierilor locali un proiect de hotărîre având ca obiect înfiinţarea consorţiului precum şi punerea la dispoziţie a spaţiului de la parterul fostei Bănci agricole în vederea amenajării ca sediu al Filialei Sighişoara a Universităţii Bucureşti  precum şi şi pentru desfăşurarea activităţii centrelor de cercetare agreate, urmând ca pentru cursurile de licenţă şi master să se închirieze spaţii la Colegiul Naţional „Mircea Eliade”.
În susţinerea proiectului în faţa Conisliului Local, Ioan Dorin Dăneşan a spus, printre altele: „înfiinţarea acestui consorţiu va deschide oportunităţi multiple de dezvoltare pentru sighişoreni şi va înscrie Sighişoara în circuitul universitar internaţional, adăugând o nouă valenţă profilului său consacrat de centru cultural european” .
Dată fiind acreditarea primelor două secţii ale Filialei Sighişoara, Istorie şi Geografia Turismului care, pentru anul universitar 2011-2012 au avut aprobate câte 30 locuri la buget, în 1 octombrie a.c. ora 12,30 va avea loc deschiderea festivă a cursurilor , în prezenţa Rectorului UB, dl. prof.univ. dr. Ioan Pânzaru. Această zi, va însemna, în acelaşi timp, inaugurarea Filialei Sighişoara a acestei prestigioase instituţii de învăţământ superior.
Primarul Sighişoarei, dl. Ioan Dorin DĂNEŞAN, dorind să împărteşească emoţia şi bucurie momentului – care rămâne în istoria oraşului – a invitat în Sala Festivă a Primăriei sighişorenii potenţial interesaţi de eveniment.
După festivitate  va avea loc o conferinţă de presă.
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud