Mesajul Primarului municipiului Sighişoara cu ocazia de 9 mai

Mesajul Primarului Municipiului Sighișoara cu ocazia Zilei  de 9 Mai

Ziua de 9 mai este o dată cu multiple semnificaţii - Ziua Independenţei României, sfârşitul celui de al II-lea război mondial şi Ziua Europei. În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schumann, prin care se propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.

După aproape 5 secole de luptă împotriva dominaţiei otomane, după rezistenţa opusă celorlalte imperii expansioniste, care devastau, jefuiau periodic şi au mutilat teritorial ţările române, după revoluţiile din 1821 şi 1848, după memorabilul act al unirii Moldovei cu Muntenia în anul 1859 proclamarea independenţei de stat şi consfinţirea ei prin purtarea războiului din 1877- 1978, au înscris un moment culminant spre spirala dezvoltării României.

Cel de-al doilea eveniment pe care îl asociem zilei de 9 Mai este victoria dobândită împotriva fascismului, victoriei la care ţara noastră şi armata ei a avut o contribuţie demnă de toată consideraţia. La 9 mai 1945, sub loviturile forţelor Naţiunilor Unite, Germania nazistă a fost silită să capituleze necondiţionat, astfel cel de-al II-lea război mondial declanşat de axa Berlin- Roma-Tokio, în anul 1939, a luat sfârşit în Europa. În rândul statelor învingătoare se afla şi ţara noastră, care la 23 August 1944 iese din alianţa cu Germania nazistă şi trece în alianţa cu ţările din Naţiunile Unite, cu întreg potenţialul economic, cu armata de peste 600.000 oameni. Pierderile armatei române în cel de-al doilea război mondial, atât umane cât şi materiale, au fost imense.

Tuturor acestor eroi, care dorm somnul de veci în glia strămoşească, aprindem în suflete candela recunoştinţei pentru eroii neamului nostru care nu au apucat ziua victoriei şi îşi odihnesc osemintele în glia străbună, în pământuri străine sau în adâncul apelor, unii fără morminte şi cruci la căpătâi.

Ca un omagiu adus învingătorilor, 9 mai a fost proclamată Ziua Europei, cu semnificaţia ei în marcarea importanţei pentru europeni a procesului de construcţie europeană, începând cu anul 1945, în scopul dezvoltării armonioase a statelor europene în pace şi progres economic. Intrarea ţării noastre în NATO şi în Uniunea Europeană, a însemnat o nouă pagină de istorie, sfârşitul războiului rece, în felul acesta, ţara noastră încetând de a mai fi o zonă tampon între Est şi Vest.

În numele municipalităţii şi al meu personal, doresc tuturor sighişorenilor, şi cu această ocazie, sănătate, speranţă şi putere de a crede într-un viitor mai bun.

 

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud