Unirea Principatelor Române

 

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE
Azi, la 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, gândul nostru se îndreaptă cu mândrie și recunoștință către cei care au fost creatori de istorie: fruntașii unioniști ai Revoluției de la 1848: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Vasile Alecsandri, precum și nume intrate în legendă, așa cum este vestitul Moș Ion Roată. Dar mai presus de toate, ne înclinăm în fața bravului popor român care, prin determinare și tenacitate, a știut să-și  impună voința în fața marilor puteri ale Europei de la acea vreme, făcând posibilă recunoașterea de către acestea a actului Unirii.  
Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie, iar apoi ca domn al Țării Românești, la 24 ianuarie, a făcut posibilă unirea celor două principate românești.
Ziua de 24 Ianuarie 1859 marchează actul de voință politică a Moldovei și Țării Românești, cunoscut în conștiința colectivă ca Mica Unire. Astfel, a luat naștere un stat modern, România, care avea să parcurgă etape importante: câștigarea independenței, la 1877, iar apoi, desăvârșirea, prin Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.
”Unirea națiunea a făcut-o!” declara Mihail Kogălniceanu, iar noi, urmașii celor care au fost întemeietori de țară, avem datoria să o păstrăm întreagă. Și suntem conștienți că numai prin eforturi comune vom putea împlini această îndatorire.        
 
 
 
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud