Festivalul Academia Sighişoara – ediţia 2012

 Festivalul Academia Sighişoara – ediţia 2012

 
Un român plecat în lume devenit violonist celebru - Alexandru Gavrilovici - şi o familie de bucureşteni (cu rădăcini sighişorene) - Luminiţa şi Valentin Tcacenco - toţi cu nostalgia farmecului Sighişoarei, întâlnindu-se în toamna anului 1992 şi depănând amintiri din vremuri trecute s-au gândit că stă în puterea lor de a da o dimensiune muzicală oraşului de care-şi aminteau cu plăcere că i se spunea “Perla Transilvaniei”... Astfel s-a născut ideea unor cursuri de vară la Sighişoara la care Alexandru Gavrilovici - profesor de vioară la Academia Yehudi Menuhin din Gstaad, împreună alţi maeştri ai muzicii, să împărtăşească din talentul lor tinerilor în cadrul unic al Sighişoarei.
            Această frumoasă iniţiativă a fost agreată de municipalitate care a acceptat să patroneze cursul, implicându-se în organizarea acestuia şi acordând tot sprijinul de care a fost nevoie pentru ca cele nouăsprezece ediţii care au avut loc până acum să nu sufere din nici un punct de vedere.
            Amploarea cursurilor a crescut de-a lungul anilor astfel încât, începând din anul 1997, primele zece zile ale lunii august, paralel cu lecţiile de măiestrie se desfăşoară şi Festivalul Internaţional de Muzică Academică la care şi-au dat concursul, alături de tinerii cursanţi interpreţi renumiţi pe plan mondial. Menţionăm că, prin eforturile reunite ale profesorilor s-a reuşit achiziţionarea unui pian de concert marca Yamaha care a fost donat Municipiului Sighişoara fiind amplasat în Sala Festivă cu o acustică deosebită şi “a cărei frumuseţe îţi taie respiraţia” cum a afirmat dl. Gavrilovici cu ocazia primei sale vizite la Primăria Sighişoara. Intrebat fiind "De ce Sighişoara" - întru-un reportaj difuzat de postul naţional de televiziune, renumitul violonist Alexandru Gavrilovici, a răspuns cu modestie: "Pentru că aici, înconjuraţi de atâta frumuseţe, istorie şi linişte atât studenţii cât şi noi, profesorii ne regăsim echilibrul de a munci împreună, ore în şir, fără a obosi şi fără a ne gândi la altceva. Iubesc Sighişoara şi întotdeauna mă voi întoarce cu bucurie aici."
            În prezent, partenerii municipalităţii în acest proiect cultural de excepţie sunt Fundaţia Elan Bucureşti şi Asociaţia „Cultura VIVA Sighişoara”. Această manifestarea culturală de o înaltă ţinută artistică a adăugat o nouă dimensiune imaginii Sighişoarei ca centru cultural internaţional.
Începând din anul 2009, evenimentul a primit titulatura de Academia Sighişoara - Sommer Akademie.
Dată fiind valoarea personalităţilor artistice de prim rang invitate în festival, onorantă atât pentru organizatori cât şi pentru publicul meloman, presa de specialitate a manifestat un interes deosebit faţă de recitalurile extraordinare din program nu o dată cerând acordul pentru înregistrarea şi redarea ulterioară a acestora.
Intrând în tradiţia culturală a Sighişoarei, festivalul, ajuns acum la cea de-a XIX-a ediţie, a fost încă de la început nu numai un prilej de a oferi melomanilor concerte de o înaltă ţinută artistică ci şi un mod de a atrage atenţia lumii muzicale şi nu numai asupra potenţialului cultural românesc.
 
Anca Silvia Raţiu
Purtător de cuvânt al Municipiului Sighişoara
 
PROGRAM
Academia Sighişoara 2012
 Miercuri, 1 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Gala Concert
Helena Winkelman, Vioară
Dana Ciocarlie, Pian
Lucrări de: Franz Schubert, György Ligeti, György Kurtag, George Enescu şi Helena Winkelman
 Joi, 2 august, ora 20.00 , Sinagogă
Concert
Solişti din Berna
Vineri, 3 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Alexandru Gavrilovici, Vioară
Viniciu Moroianu, Pian
Lucrări de: Geroge Enescu
Sâmbătă, 4 august, ora 20.00, Biserica Mănăstirii
Concert
Solisti din Berna, Orchestra de cameră
Lucrări de: Antonio Vivaldi
Duminică, 5 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Cvartetul Leonor
 Luni, 6 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Carte Blanche, Adrian Pop
Marţi, 7 august
Excursie
Miercuri, 8 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Adelheid Litschauer, Violoncel
Tünde Kurucz, Pian
Imre Rohmann, Pian
Alexandru Gavrilovici, Vioară
Lucrări de: Franz Schubert şi Zoltan Kodaly
Joi, 9 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Imre Rohmann, Pian
Botond Kostyak, Contrabas
Alexandru Gavrilovici, Vioară
Huertas Jaime, Violă
Huertas Alvaro, Violoncel
Lucrări de: Franz Schubert, Claude Debussy şi Thomas Reiner
Vineri, 10 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Marie Trottmann - harpă
Ivanka Zahirovic - flaut
Vladimir Lakatos - violă
Mircea Palade - violoncel
 
 
Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet sărbătoreşte Ziua Elveţiei la Sighişoara
 
La concertul de deschidere al Festivalului Academia Sighişoara, din 1 august 2011 a participat Excelența Sa Livio Hürzeler, Ambasadorul Elveției la București. Mai mult, Ambasada a inclus trei concerte din programul festivalului în suita de evenimente dedicate celebrării a 100 de ani de relaţii diplomatice între România și Elveția (care au început în data de 11 mai 1911 prin numirea lui Nicolae Cantacuzino în funcția de Ministru Plenipotențiar de către Regele Carol).
Şi în acest an sărbătorirea Zilei Elveţiei se va face în altă parte decât în Bucureşti, respectiv în Cetatea Sighişoara: Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet, Noul Ambasador al Elveţiei în România, oferă o recepţie pentru sighişoreni, după concertul de gală din 1 august.
După 18 ani în care această zi a fost sărbătorită în concertul inaugural, prezenţa pentru a doua oară consecutiv a Ambasadorului Elveţiei la Sighişoara, de Ziua Elveţiei, are o valoare simbolică – un gest de apreciere pentru apropierea Sighişoarei faţă de Ţara Cantoanelor, care, pe lângă realizarea acestui proiect cultural, a fost concretizată şi prin relaţiile cu oraşele Baden, Thun şi Schaffhausen.
Directorul festivalului, violonistul Alexandru Gavrilovici, aprecia într-o conferinţă de presă gestul Ambasadorului Elveţiei ca fiind o „declaraţie semnificativă despre importanţa pe care Elveţia o acordă acestui eveniment bipolar susţinut, de altfel, atât de Ambasadă, cât şi de companii elveţiene importante.”
Acest concept, pornit de la un vis care se dorea împlinit prin cultură şi educaţie, a ajuns, iată, după atâţia ani de muncă, să aibă consecinţe diplomatice şi economice, devenind un veritabil pod de cultură între cele două ţări.
 
                                                                        Anca Silvia Raţiu
                                                                        Purtător de cuvânt al Municipiului Sighişoara
 
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud