Comunicat de presă

Comunicat de presă

Municipiul Sighișoara informează că, în data de 04.02.2018, ora 23:25, camerele de supraveghere au surprins prăbușirea a 4,6 metri din zidul de incintă, Tronsonul 11 din Zidul Cetății.

Ca urmare a deplasării la fața locului, primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean a dispus ca măsură de urgență izolarea zonei și a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Astfel, în cursul zilei de azi, 5 februarie a.c., se iau măsuri pentru restricționarea traficului auto pe str. Zidul Cetății, pe un sens de circulație, închiderea accesului pietonal pe Aleea Cetății (Turnul Cizmarilor – Turnul Croitorilor), executarea unor lucrări de sprijinire a zidului și notificarea Ministerului Culturii, Inspecției de Stat în Construcții, Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș și Instituției Prefectului-Județul Mureș.

În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, un specialist în domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice se va deplasa la Sighișoara pentru efectuarea unei expertize tehnice, urmând ca porțiunea căzută să fie refăcută în regim de urgență.

Menționăm faptul că, din documentația istorică existentă – planuri ale cetății din anul 1.750 – rezultă că, în zona prăbușirii zidului de incintă, în vechime, au avut loc alunecări de teren, iar lucrările edilitare de refacere au fost efectuate în anul 1.858.

Rugăm locuitorii de pe str. Zidul Cetății, porțiunea cuprinsă între Turnul Cizmarilor și Turnul Croitorilor, să-și parcheze autovehiculele în curte/garaje sau, dacă nu este posibil, în afara perimetrului cetății, iar pubelele pentru colectarea deșeului menajer să le depoziteze, în vederea ridicării acestora de către operatorul de salubritate, pe str. Tâmplarilor.