Rețeaua HerO

Capitala Maltei, care poartă numele lui Jean de la Vallett (mare maestru al Cavalerilor Ordinului Ioanit),  a găzduit în perioada 08-10 noiembrie 2009 cel mai recent seminar tematic al Rețelei HerO (Heritage as Opportunity - Patrimoniul ca Oportunitate), rețea de primă importanță a Programului URBACT II, finanțat de Comisia Europeană.
Născută la inițiativa orașului Regensburg (lider de proiect), rețeaua mai cuprinde în afară de Sighișoara alte 7 orașe, toate cu un patrimoniu urbanistic de valoare istorică: Graz (la a cărui recomandare am fost invitați în rețea), Liverpool, Potiers, Napoli, Valletta, Vilnius și Lublin. Scopul rețelei, urmărit nemțește de către inițiatorii săi, este elaborarea planurilor de management și a planurilor locale de implementare pentru fiecare oraș în parte, planuri care, în urma schimburilor de experiență, să devină modele de bune practici în Uniunea Europeană.
După ce întâlnirile anterioare (petrecute  în 2008 la Regesburg și Potiers, în 2009 la Graz și Liverpool) au pus accentul pe elaborarea Planurilor de management, înțelese ca politici, ca strategii integrate de administrare a zonelor urbane cu valoare istorică, întâlnirea de la Malta a marcat mijlocul proiectului și a făcut trecerea spre aspectele practice, spre modalitățile concrete de implementare a acestora. De aceea fiecare partener a fost invitat să participe cu câte un reprezentant al factorului politic, al autorității de management, al echipei de implementare și a grupului de suport local.  Astfel, delegația Sighișoarei i-a cuprins pe dl. viceprimar Sorin Savu, d-na Carmen Necșescu (Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței), Ioan F. Pascu (Compartiment Patrimoniu UNESCO), arh. Giorgio Risicaris (arhitect-town Planner, expert european și consilier pentru Sighișoara în Strategii de Dezvoltare Urbană Integrată) și Nicolae Teșculă (directorul Muzeului de Istorie și membru al grupului de suport local). De asemenea, ca și la sesiunile anterioare, pe lângă delegațiile obișnuite au mai fost prezenți oficiali de la diferite ministere germane și austriece, din partea Comisiei Europene, precum și secretarul general pentru Asociația Europeană a Regiunilor și Orașelor Istorice.
În prima zi a seminarului fiecare membru al rețelei a prezentat un scurt raport asupra muncii și a progreselor făcute la nivel local, după care a urmat un Workshop privind 
strategiile de implementare a Planurilor integrate de management a patrimoniului cultural, baza de discuție fiind studiile de caz ale orașelor Regensburg și Valletta. Tot în prima zi a mai fost organizată o masă rotundă cu tema "Beneficiile economice, sociale și de mediu ale salvării patrimoniului cultural". Cea mai importantă concluzie desprinsă a fost aceea că planurile de management nu trebuiesc înțelese și concepute doar ca simple instrumente de protejare a monumentelor istorice, ca un regulament "polițienesc" în domeniul patrimoniului, ci ca strategii deschise și stimulative pentru dezvoltare, care păstrează trecutul dar oferă șanse și viitorului.
A doua parte a seminarului, petrecută pe data de 10 noiembrie și având la bază tot studii de caz, a generat noi dezbateri privind gestionarea traficului și strategiile de dezvoltare în zonele istorice, conservarea ariilor culturale protejate, proiecte de promovare și parteneriate de implicare socială în domeniul patrimoniului cultural. Au mai fost de asemenea discutate problemele autorităților de management și accesul la resursele de finanțare (în special fonduri structurale europene).
Următoarele două întâlniri sunt programate pentru la anul, în Vilnius și Napoli, dar la rugămintea colegilor polonezi în luna august va avea loc o și întrunire extraordinară 
la Lublin. Solicitarea polonezilor este legată de campania acestora privind declararea oficială a orașului Lublin ca oraș cu valoare istorică, prezența partenerilor din rețea la cea mai importantă manifestare culturală a orașului fiind considerată în acest sens deosebit de importantă, motiv pentru care viitoarele gazde și-au declarat dispunerea pentru suportul cheltuielilor aferente. Acesta este încă un exemplu care demonstrează importanța și aprecierea de care se bucură în plan european Rețeaua HerO.
Ioan F. Pascu

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud