Sighişoara festival după festival...

Sighişoara festival după festival....

 
Aşa cum era de aşteptat, concertul de deschidere al ediţiei a optsprezecea a Festivalului de Muzică Academică  a fost unul de excepţie. Timp de două ore sala a fost electrizată de vocea sopranei elveţiene Rachel Harnisch care a interpretat lieduri dee Schubert, Schuman, Alan Berg şi Strauss acompaniată magistral la pian de Jan Philip Schulze.
Invitatul de onoare al Primarului municipiului Sighişoara a fost Excelența Sa Livio Hürzeler, Ambasadorul Elveției la București. După cum am anunţat publicul sighişorean,  AmbasadaElveţiei a inclus concertele din data de 1, 2 și 6 august 2011 în suita de evenimente dedicate celebrării a 100 de ani de relații diplomatice între România și Elveția (care au început în data de 11 mai 1911 prin numirea lui Nicolae Cantacuzino în funcția de Ministru Plenipotențiar de către Regele Carol).
Prezenţa Excelenţei sale la Sighişoara de Ziua Elveţiei s-a constituit într-un gest simbolic, după 17 ani în care această zi a fost sărbătorită în deschiderea festivalului. Ca un gest de apreciere pentru apropierea Sighişoarei faţă de Elveţia, care pe lângă organizarea acestei manifestări româno-elveţiene a fost concretizată şi prin relaţiile cu oraşul Baden, Thun şi Schaffhausen, Ambasadorul Elveţiei a dat o recepţie, după concertul de gală. În cuvântul său de salut Ambasadorul a mulţumit gazdei şi a apreciat nivelul înalt la care a ajuns festivalul după 18 ani de muncă susţinută şi a menţionat faptul că este ultimul eveniment la care participă înainte de retragerea sa din activitatea diplomatică. Gestul este cu atât mai   semnificativ cu cât, este prima dată în cariera diplomatică a Excelenţei sale când sărbătoreşte Ziua Elveţiei în altă parte decât în ambasadă.
Seara s-a încheiat apoteotic prin intonarea de către participanţii la recepţie a cântecului La mulţi ani trăiască! Acest cântec a fost dedicat Elveţiei, centenarului relaţiilor diplomatice româno-elveţiene, Ambasadorului, dar şi sopranei Rachel Harmisch care pe 1 august a împlinit 38 de ani.
 Prezentăm în continuare datele biografice ale protagoniştilor concertului de gală dar şi  programul concertelor din festival:
 
Rachel Harnisch
Rachel Harnisch În anul 2000 a debutat ca „Pamina“ în Berna sub conducerea lui Gomez-Martinez şi în Zürich cu Welser-Möst.
În anul 2003 a cântat rolul „Mélisandei“ în Berna şi rolul „Marzellinei“ în Florenza, de asemenea „Xenia“ („Boris Godunov“) în Geneva.
În sezonul 2007/2008 a debutat cu mare succes în Scala din Milano în opera „Teneke“ de Fabio Vacchi apoi în Opera din München ca „Pamina“. Cu seri de liduri a putut să fie auzită în Zürich, Geneva, Berlin, Florenţa, Perugia, Roma şi Lucerna. Cu Filarmonica din Berlin sub bagheta dirijorului Claudio Abbado înregistrează arii de Mozart pentru Deutsche Grammophon.
În anul 2008 a cântat „Antonia“ („Les Contes d' Hoffmann“) în Grand Téâtre de Genève şi în Modena ca „Marzelline“ („Fidelio“) sub bagheta dirijorului Claudio Abbado.
Anul 2009 îl dedica activităţii concertistice: „Messias“, „Nelson-Messe“, Recviemul de Mozart, Patimile după Johannes etc.
Jan Philip Schulze
Jan Philip Schulze a studiat pianul la „Hochschule für Musik“ din München şi la Conservatorul de Muzică Ceaikovski din Moscova. Ca partener a multor cântăreţi de liduri şi ca membru în formaţii de muzică de cameră, el a concertat cu muzicieni de seamă ca J. Banse, A. Dasch, D. Henschel, J. Kaufmann, R. D. Smith şi V. Urmana pe scene internaţionale în mari centre muzicale ca Amsterdam, Brüssel, London, Madrid, Paris, Viena, Tokio, Milano, Lucerna, Salzburg, Edinburgh, München.
Este un interpret apreciat de presa de specialitate pentru înregistrarea concertului de pian de H. W. Henze şi a concertului de pian „Sinaphai” de I. Xenakis.
 
Gala Concert II
Marţi, 2 august, ora 20,00, Sala Primăriei
Thomas Demenga, Violoncel
James Alexander, Pian
Lucrări de: Debussy, Janacek, Demenga şi Saint-Saens
 
Concert
Miercuri, 3 august, ora 20,00, Sala Primăriei
Tünde Kurucz şi Imre Rohmann, Pian
Lucrări de: Mozart, Franz Schubert şi Franz Liszt
 
Concert
 Joi, 4 august, ora 20,00, Sinagogă
Jean-Jacques Goumaz, 0boi
Alexandru Gavrilovici, Vioară
Vladimir Lakatos, Violoncel
Andreas Graf, Violoncel
Botond Kostyak, Contrabas
Lucrări de: Mozart, Erwin Schulhoff, Benjamin Britten, Arpad Könczei şi Darius Milhaud.
 
Concert
Vineri, 5 august, ora 20,00, Sala Primăriei
Cvartetul Leonor
Imre Rohmann, Pian
Lucrări de: Debussy, Turina şi César Franck
 
Concert
Sâmbătă, 6 august, ora 20,00, Sala Primăriei
Trio Celani
Lucrări de: Maurice Ravel şi Johannes Brahms
 
Excursie
Duminică, 7 august
Excursie în satul Şarpatoc
 
Concert
Luni, 8 august, ora 20,00, Sala Festivă a Primăriei
Viniciu Moroianu, Pian
Alexandru Gavrilovici, Vioară
Lucrări de: Cesar Franck şi Franz Liszt
 
Concert
Marţi, 9 august, ora 20,00, Sala Festivă a Primăriei
Concertul studenţilor
 
Concert
Miercuri, 10 august, ora 18,00, Sala Festivă Primăriei
Concertul studenţilor
 
Concert
Joi, 11 august, ora 18,00, Sala Festivă Primăriei
Concertul studenţilor
 
Concert
Vineri, 12 august, ora 20,00, Biserica Mânăstirii
Concertul final al Academiei Sighişoara
 
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud