Şi a fost ediţia a douăzecea a Festivalului Sighişoara Medievală

Şi a fost ediţia a douăzecea a Festivalului Sighişoara Medievală

          În acest sfârşit de săptămână, Cetatea Sighişoarei a fost un spaţiu deschis pentru cei iubesc medievalul, cei care au vrut să se bucure de spectacolele medievale de teatru, dans, muzică, animaţie din program. Ca de fiecare dată, programul festivalului a cuprins și expoziții - în Muzeul de Istorie, Turnul Fierarilor şi Galeria de Artă Contemporană - dar și conferințe susținute sub auspiciile Academiei Române în Sala festivă a Primăriei.
          Din 1992, în fiecare vară Cetatea Sighişoarei se întoarce în Evul Mediu. În tot acest timp, basmul s-a revărsat an de an pe străduţele înguste şi îmbătrânite iar oamenii Cetăţii s-au bucurat de marea sărbătoare... s-au bucurat de oaspeţii veniţi din cele patru zări pentru a fi parte din poveste....
          Festivalul Sighişoara Medievală s-a aflat la ediţia a douăzecea. Chiar dacă au existat unele planuri ambițioase și așteptări privind prelungirea duratei tradiționale de trei zile, care, din condiții obiective, nu au putut fi îndeplinite, povestea începută cu 20 de ani în urmă a continuat, spiritul festivalului mergând mai departe. Prezența Truverilor, ”nebunii frumoși” ai primei ediții, a fost un argument simbolic al acestei continuități. . Tradiționala paradă de deschidere ca și retragereile cu torțe care au încheiat programul fiecărei zile, au fost de asemenea, elemente relevante de continuitate.
             O premieră a acestei ediții aniversare a fost faptul că, în program au fost incluse spectacole de muzică şi dans precum şi conferinţe pregătite a fi prezentate în luna august, în situaţia în care s-ar fi obţinut finanţarea pentru organizarea ediţie 2012 a Festivalului ProEtnica. Sperăm că acest lucru să fi fost apreciat de vizitatorii noştri care gustă diversitatea specifică festivalului minorităţilor.
          Spre mândria comunității locale, la această ediţie aniversară,  Sighişoara a fost onorată, o dată în plus, prin ceremonia decernării celei mai înalte distincţii pe care Consiliul Europei o acordă unei comunităţi locale, Sighișoara fiind singurul oraș din România laureat al acestui premiu, Premiul Europei 2012, câştigat de Sighişoara împreună cu oraşul Corciano.
          Trofeul a fost acordat în semn de preţuire pentru ataşamentul faţă de valorile europene al locuitorilor oraşului dar şi pentru modul în care moştenirea multiculturală a oraşului nostru este păstrată şi valorificată astăzi, a fost adus de reprezentați ai Consiliului Europei, în fruntea cărora s-a aflat Sir Alan Meale, președintele comisiei care atribuie aceste premii.
           ”Câştigarea celei mai înalte distincţii europene, este în primul rând o recunoaştere a eforturilor făcute pentru propagarea ideilor europene, a valorii patrimoniului său cultural dar şi a modului în care sighişorenii au ştiut să îşi preţuiască trecutul şi să îşi valorifice moştenirea culturală.
          Sighişorenii, locuitorii acestui oraş - cetate, supranumit ”Nṻrenbergul transilvan”, „Perla Transilvaniei”, ”Bijuteria medievală a României” - s-au regăsit în această mare patrie care este Europa. O Europă în care semnificaţia graniţelor s-a schimbat .... O Europă în care legăturile de sânge şi afinităţile culturale şi istorice au căpătat o importanţă fără precedent...
          Primind această recunoaştere am înţeles, o dată în plus, că de acolo de la Strasbourg, Sighişoara nu se vede ca fiind la marginea Europei, ci chiar în inima ei…” au fost câteva cuvinte rostite de Primarul municipiului la primirea trofeului de la Primarul orașului Hṻnfeld, câștigător anul trecut al distincției.
          O altă premieră a fost aceea că la această ediție aniversară accesul la spectcolele din festival a fost liber, acesta lucru fiind deosebit de apreciat de sighișoreni care, în acest an, o pondere mai mare în rândul spectatorilor din Cetate decât la edițiile prevedente.
          Sâmbătă, după spectacolul excelent al Filarmonicii Arad-Timișoara (Lupus Dacus și Lupus Rex), aplaudat minute în șir de spectatorii din Piața Cetății, a fost proiectat filmul ”Sighișoara, a beating heart for Europe” cu care Sighișoara a participat la faza finală a acestei competiții, din 29 martie de la Berlin. Târziu în noapte, focurile de artificii spectaculoase au marcat, încă o dată bucuria sighișorenilor dar și a prietenilor festivalului din alte părți.
          Una peste alta, numărul celor care s-au bucurat de festival în acest weekend a fost de cca. 25.000, ceea ce e mai puțin decât la edițiile anterioare dar, sufficient ca să arate faptul că festivalul de la Sighișoara are prieteni adevărați, care îi sunt alături atât la bine cât, mai ales la greu.
          Mulţumim pentru efort celor care au contribuit la realizarea acestui festival: partenerii noştri de la Asociaţia Turistică Sighişoara, Asociaţia Centrul Cultural Interetnic, artiştilor din program, coordonați de actorul și regizorul Liviu Pancu, extrem de atașat de Sighișoara Medievală. Mulţumim partenerilor media şi sponsorilor. Mulţumim sighişorenilor pentru înţelegere şi turiştilor pentru dragostea cu care re-vin la Sighişoara.
          În concluzie: din 20 până în 23 iulie 2012, turişti, localnici şi organizatori, am fost, deopotrivă spectatori şi actori ai acestei poveşti care se va depăna, suntem convinşi, ani mulţi de acum înainte.
 
                                      Anca Silvia Rațiu
                                      Purtător de cuvânt al municipiului Sighișoara
 
 
 
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud