Finanțare nerambursabilă de peste 600.000 lei, pentru proiecte de aniversare a Centenarului Marii Uniri și a Primului Război Mondial

Finanțare nerambursabilă de peste 600.000 lei, pentru proiecte de aniversare a

Centenarului Marii Uniri și a Primului Război Mondial

 

Având în vedere importanța semnificației anului 2018, Municipiul Sighișoara a propus Ministerului Culturii și Identității Naționale mai multe proiecte pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri și a Primului Război Mondial.

Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat, pentru finanțare, trei dintre proiectele depuse de Municipiul Sighișoara:

 1. Monumentul Eroilor – 50.359,88 lei

  Monumentul Eroilor, ridicat în cinstea eroilor sighișoreni care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial, va fi amplasat lângă Catedrala Ortodoxă ”Sfânta Treime”.

 2. ”Sașii la Centenar – Prima ediție a Festivalului Internațional al Sașilor Transilvăneni” – 450.000 lei

  Festivalul Internațional al Sașilor Transilvăneni, cu tema “SASII LA CENTENAR”,  reprezintă o inițiativă unică, nascută în anul Centenarului, ce vine să celebreze contribuția neprețuită a acestei comunități la dezvoltarea Transilvaniei și implicit a României Mari, rezultată dintr-o conviețuire pașnică și fructuoasă de sute de ani alături de comunitatea românească.

  Festivalul Internațional al Sașilor Transilvăneni ce se va desfășura în perioada 13-14 octombrie 2018, va fi unic prin tematică si va oferi oaspeților săi un minunat melanj de cultură, artă culinară și divertisment specific susținut cu dăruire și pasiune de comunitatea româno-săsească din Transilvania și operatori culturali din România în strânsă colaborare cu organizatori și oameni de cultură din Germania, Austria, Belgia și Luxemburg. Pe parcursul a două zile vom avea parte de un program intercultural și multidisciplinar de muzică, dans, film, networking, expoziții, conferințe și dezbateri.

 3. Aniversarea Centenarului Marii Uniri – 100.000 lei

  În data de 1 decembrie 2018 Municipiul Sighişoara aniversează Centenarul Marii Uniri prin organizarea unor activități cultural-artistice cu caracter științific și evocator care se vor desfășura după următorul program: 

  - Paradă militară

  - Ceremonial militar

  - Colecție permanentă de etnografie 

  - Lansarea Anuarului Muzeului de Istorie Sighișoara ”Alt-Schaessburg”

  nr. 11

  - Simpozion  “Marea Unire”

  - Proiecţie video a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia

  - Spectacol cultural-artistic

  - Foc de artificii.