Workshop pe tema managementului zidurilor istorice și a fotificațiilor aflate în patrimoniul urban mondial din Europa

Workshop pe tema managementului zidurilor istorice și a fotificațiilor aflate în patrimoniul urban mondial din Europa

În perioada 5-6 martie 2018, la Sibenik, Croația, s-a desfășurat un workshop cu tema “Managementul zidurilor istorice și a fotificațiilor aflate în patrimoniul urban mondial din Europa” la care au participat reprezentanți ai orașelor din patrimoniul UNESCO.

 La acest workshop, la care Municipiul Sighișoara a fost reprezentat de arhitectul șef, doamna Adina Popescu, tema principală a dezbaterilor a fost importanța culturii și dezvoltării turismului cultural în orașele cu ziduri și fortificații istorice, aspect care în multe astfel de orașe este marginalizat.

O altă temă abordată a fost cea a patrimoniului intangibil, în scopul redobândirii autenticității orașului - amintiri, documente scrise, povești, cultură traditională, aura locului, practici și mesteșuguri, etc. 

În cadrul workshop-lui s-a facut și un studiu de caz pentru orașul Sibenik care, prin atragerea unor forțe creative în regiune, a reușit transformarea unor ziduri istorice și a unor incinte fortificate în centre culturale și recreative, atât pentru turiști cât și pentru locuitorii orașului.