Premiul Europei 2012 pentru Sighişoara

Premiul Europei 2012 pentru Sighişoara

 
           
            Din 1990, când ţările din Europa Centrală şi de Est au aderat la CE, succesul ceremoniilor de decernare ilustrează importanţa pe care o are Premiul Europei în acele ţări. La 45 de ani de la înfiinţarea lui, Premiul Europei, cu cele patru distincţii (în ordine ascendentă a importanţei: Diploma Europeană, Drapelul de Onoare, Placheta de Onoare şi Premiul Europei) nu şi-a pierdut din relevanţă, reprezentând o modalitate importantă de îmbunătăţire a relaţiilor dintre toţi cetăţenii Europei şi de promovare a idealurilor europene.           
            Premiul Europei este cea mai importantă dintre cele patru distincţii, creată în 1955 pentru a recompensa eforturile remarcabile de promovare a unităţii europene.
Premiul constă dintr-un trofeu itinerant, o placă de bronz cu figuri alegorice şi o inscripţie în limba latină. Acest trofeu rămâne la municipalitatea câştigătoare până la următoarea atribuire, când este transmisă municipalităţii care a primit premiul. Pe trofeu sunt gravate numele fiecărui câştigător al premiului; este însoţit de o medalie de bronz, o diplomă şi o bursă un cec de 5.000 de euro care vor permite câtorva tineri din Sighişoara să viziteze instituţiile  europene.
            Sighişoara a fost selectată în faza finală a acestei competiţii în 2011, iar 2012 a fost desemnată câştigătoare a premiului împreună cu oraşul Corciano din Italia.
Conform regulamentului competiţei, trofeul este prezentat oficial municipalităţii câştigătoare de către un înalt reprezentant al Adunării Parlamentare, asistat de membrii Subcomiseia Premiului Europei, în timpul unei „Zile a Europei” organizate de municipalitatea respectivă. Manifestările acelei zile includ o şedinţă festivă a Consiliului Local, în prezenţa membrilor Subcomisiei Premiului Europei, şi o adunare a cetăţenilor municipiului laureat. Oraşul Corciano va organiza ceremonia de prezentare a trofeului pe 12 august.
Ziua de 21 iulie a fost zi de mare sărbătoare în Sighişoara ... A fost ziua în care Consiliul Europei şi-a trimis distinşii săi reprezentanţi pentru a aduce la Sighişoara Premiul Europei: Sir Alan Meale, preşedintele Subcomisiei Premiul Europei, domnii deputaţi  Jim DOBBIN  din Camera Comunelor, Erich Fritz, din Bundestag-ul german, Jean-Claude Frécon din Senatul francez, preşedinte al Camerei Congresului Autorităţilor Locale José Mendes Bota din Parlamentul portughez, peşedinte al Comisiei pentru egalitate de şanse precum şi Florin IORDACHE, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, d-na Tanja Kleinsorge, Director al Secretariatului Comisiei pentr probleme sociale, de sănătate şi dezvoltare durabilă, d-na Anne Marie Menger, director al Secţiunii Premiul Europei. Din partea Delegaţiei României la Strasbourg a participat şi d-na Nadia Valentina Ionescu, Director de Relaţii Internaţionale a Camerei Deputaţilor.
 Preşedintele Subcomisiei Premiul Europei, Sir Alan Meale, a venit la Sighişoara impresionat „de modul exemplar în care a fost întocmită documentaţia transmisă la Strasbourg” pe care a apreciat-o ca fiind „una dintre cele mai valoroase” pe care le-a analizat de când este membru al comisiei. Această apreciere a fost exprimată în discursurile pe care Domnia sa le-a rostit atât în cadrul şedinţei solemne a Consiliului municipal cât şi în Piaţa Cetăţii, pe scena ediţiei a douăzecea a Festivalului Sighişoara Medievală. De asemenea, Domnia sa s-a arătat încântat de farmecul Sighişoarei în festival ca şi de căldura şi ospitalitatea cu care au fost primiţi.
Redăm în continuare fragmente din discursurile rostite la manifestările din timpul zilei:
„Aşadar, în numele celor 47 de ţări membre ale Consiliului Europei, care au împreună 800 de milioane de locuitori, vă adresez felicitările mele cele mai sincere şi mai cordiale.
Sunt cu atât mai bucuros, cu cât această recompensă este, de fapt, confirmarea numeroşilor ani de străduinţă pentru crearea unei Europe unite, paşnice şi prospere.
De mai bine de 15 ani Consiliul Europei apreciază implicarea europeană a autorităţilor oraşului dumneavoastră şi ale oraşelor înfrăţite, şi a răsplătit-o de câteva ori, prin decernarea celor trei distincţii care precedă atribuirea Premiului Europei, şi anume Diploma europeană în 1998, Drapelul de onoare în 1999 şi Placheta de onoare în 2003.
Curajul, dăruirea şi clarviziunea lor merită toată admiraţia noastră, şi dorim să-i asigurăm de recunoştinţa noastră şi să le adresăm toate felicitările.”
 
„Pentru  contribuţia Sighişoarei la unitatea europeană, membrii comisiei, care are în fiecare an sarcina grea de a selecţiona unul sau doi laureaţi ai Premiului Europei, au considerat că oraşul dumneavoastră merită să fie înscris pe lista de onoare a celor care au primit Premiul Europei, unde figurează oraşe ca Viena, Haga, Lausanne, Saint-Jacques de Compostelle, Berlin, Bologna, Ankara, Harkov şi, de curând, Landerneau şi Hünfeld, menţionând doar câteva dintre cele 68 de oraşe laureate de la crearea Premiului Europei, în 1955.”
 
Fiecare decernare a Premiului Europei să reprezinte atât răsplata meritată pentru lucrurile îndeplinite, cât şi un imbold la continuarea acestei strădanii măreţe pentru binele Sighişoarei şi al întregii Europe!”
 
 
            Primarul oraşului Hünfeld din Germania, laureatul ediţiei 2011 a competiţiei a transmis trofeul primarului Sighişoarei, ocazie cu care a rostit un decurs emoţionant din care redăm fragmentele de mai jos.
 
            „Soţia mea şi cu mine suntem cu atât mai bucuroşi să venim în frumoasa dumneavoastră Sighişoară, cu cât acum 39 de ani am făcut clătoria de logodnă prin superbele oraşe din Transilvania, unde mai demult o mare parte din populaţie era germană. Doresc, de asemenea, să salut faptul că fostul Schässburg, cu magnificul său stil german, a fost păstrat şi a fost înscris în lista Patrimoniului Mondial alcătuită de UNESCO.
            Doresc mai întâi ca întâlnirea noastră să fie o sărbătoare minunată. În plus, vă urez dumneavoastră, celor care trăiţi în Sighişoara, multă bucurie şi motivare în activităţile de înfrăţire pe care le desfăşuraţi, contribuind astfel la prietenia dintre popoare. Permiteţi-mi, de asemenea, să vă adresez toate felicitările şi să vă urez bun venit în clubul oraşelor care au primit Premiul Europei.”
 
 
Primarul Sighişoarei, dl. Ioan Dorin Dăneşan, a exprimat, atât în cadrul şedinţei solemne a Consiliului Local cât şi la ceremonia din Piaţa Cetăţii, recunoştinţa Sighişoarei pentru înalta apreciere a Consiliului Europei, cât şi mândria pentru că, după o muncă de 15 ani Sighişoara devine primul oraş din România care deţine toate cele patru distincţii europene, intrând ca membru în Asociaţia Oraşelor Laureate ale Premiului Europei:
 
„Sighişorenii, locuitorii acestui oraş - cetate, supranumit ”Nuerenbergul transilvan”, „Perla Transilvaniei”, ”Bijuteria medievală a României” - s-au regăsit, în această mare patrie care este Europa. O Europă în care semnificaţia graniţelor s-a schimbat. O Europă în care legăturile de sânge şi afinităţile culturale şi istorice au căpătat o importanţă fără precedent...
Mulţumim Consiliului Europei pentru înalta apreciere care ne onorează şi ne obligă în acelaşi timp. Câştigarea Premiului Europei 2012, împreună cu oraşul italian Corciano este o încununare a unei munci de 15 ani cu şi pentru comunitate. Suntem mândri de a fi singurul oraş din România care deţine toate cele patru distincţii europene acordate de Consiliul Europei comunităţilor locale.
Mulţumim sighişorenilor pentru încredere şi sprijin. Sperăm ca în calitate de membri ai Asociaţiei Laureate ale Premiului Europei să continuăm proiectele prin care atragem atenţia asupra valorii patrimoniului Sighişoarei, ca centru cultural şi turistic de interes major, cu consecinţe pozitive în dezvoltarea economică a comunităţii.”
 
 
            Dat fiind faptul că, Sighişoara a reprezentat, pentru cea de-a doua oară, România la această competiţie europeană, la festivităţi au participat şi prefectul judeţului dl. Alexandru Petru Frătean, precum şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, dl. Florin Iordache. Domniile lor au adus, pe de o parte mesajul de felicitare din partea Guvernului respectiv a Parlamentului, pe de altă parte exprimând aprecierea şi mândria personală pentru această realizare remarcabilă a Sighişoarei, a judeţului Mureş, şi până la urmă, a României.
 
Delegaţia europeană a apreciat nu numai frumuseţea Cetăţii ci şi festivalul medieval aflat în desfăşurare, cu atât mai mult cu cât ziua a fost încheiată apoteotic cu proiecţia filmului „Sighişoara, o inimă care bate pentru Europa”, prezentat în 29 martie la finala de la Berlin, după spectacolul Filarmonicii din Arad – Timişoara „Lupus Rex şi Lupus Dacus” şi înainte de frumosul joc de artificii, o exprimare luminoasă a bucuriei Sighişoarei.
 
                                                                                      Anca Silvia Raţiu
 
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud