Reparații Spitalul Municipal Sighișoara

Înainte de a părăsi Guvernul Boc I, Ministrul Sănătății, dl.  Ion Bazac a aprobat solicitarea transmisă de Primarul Municipiului Sighișoara, dl. Ioan Dorin Dăneșan, privind finanțarea lucrărilor de reparații capitale la  Spitalul Municipal Sighișoara, în baza Notei de fundamentare întocmită de conducerea Spitalului, respectiv a devizului de lucrări întocmite de specialiști din cadrul aparatului de specialitate al Primarului.

           Conform documentație transmise în luna septembrie, Spitalul Municipal Sighișoara este un spital de tip pavilionar, cu 10 corpuri de clădire, amplasate în 4 locații diferite, cele mai multe dintre ele funcționând în locația Zaharia Boiu nr. 29, celelalte locații fiind str. Zaharia Boiu nr. 40-42, str. Gării nr. 1 și Morii nr. 26 toate situate în Municipiul Sighișoara, spitalul având statut de administrare.
           Clădirile au o vechime de peste 100 de ani (data construcției fiind de 1896 pentru marea majoritate dintre ele), cele mai multe sunt monumente istorice, au un grad de uzură între 60-80% și au fost inundate de două ori (1970 și 1975), reparații capitale efectuându-se în urmă cu aproximatix 50 de ani.
           S-a propus efectuarea de reparații capitale pentru clădirile aflate în locația Zaharia Boiu nr. 29 și Zaharia Boiu nr. 40-42, prioritare fiind următoarele:
- pavilionul I, II - clădirea situată în str. Zaharia Boiu nr. 29, în care funcționează Secția Chirurgie (cu compartimentele ORL și Neurologie), Compartimentele ATI și Neurologie, Laboratorul de imagistică și radiologie medicală, Cabinete medicale de ambulator integrat, construită în anul 1896, cu un grad de uzură de peste 70%.
- pavilion VI-VII - Clădirile în care funcționează Secția de Pediatrie, Compartimentul de Recuperare Pediatrică și Farmacia cu circuit închis, situată în locația Zaharia Boiu nr. 40-42, construită în anul 1898, inundată de două ori, cu un grad de uzură de peste 60%.
- pavilion III - Corpul de clădire în care funcționează Secția de Boli infecțioase, Compartimentul de primiri urgențe, Laboratorul de analize medicale și Cabinete de ambulator integrat este construită în anul 1896, cu un grad de uzură de peste 65% inundată de asemenea de două ori.
- pavilionul IV - Corpul de clădire în care funcționează secțiile de Medicină Internă, Cardiologie și compartimentul de - psihiatrie este construit în anul 1896 și funcționează din acel an fără modificări semnificative. Clădirea are un grad de uzură de peste 60 % și a fost inundată de două ori.
             Suma totală pentru reparația pavilioanelor mai sus menționate şi a gardului spitalului este de 2.694.059 lei, costul total al investiţiei aprobate ridicându-se la 3.218.030 lei, respectiv 746.000 Euro.
               Realizarea aceastei lucrări de amploare, absolut necesare pentru creșterea calității actului medical este una din preocupările majore ale municipalității, care a făcut demersuri susținute pentru aprobarea finanțării,  Primarul Sighișoarei fiind  și promotorul proiectului privind construcția unui nou spital, pentru care a fost atribuit  terenul necesar, care urma să primească finanțare de la Ministrul Nicolaescu.
"Sunt optimist în ceea ce privește această finanţare şi în acelaşi timp mulţumit de rezultatele demersurilor  noastre" a declarat Primarul Sighișoarei la aflarea veștii privind aprobarea finanțării, și a adăugat "speră că, spre binele sighişorenilor, noul guvern va fi consecvent cu decizia Ministrului Bazac".

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud