Spectacole de primăvară la Sala Mihai Eminescu

Spectacole de primăvară la Sala Mihai Eminescu


               Municipiul Sighişoara vă invită în 11 şi 12 martie 2015, la două spectacole care  o au în distribuţie pe renumita actriţă română de teatru şi film Maia Morgerstern.
-11 martie 2015, ora 18.00, sala Mihai Eminescu, spectacolul  „Janka”, de Oscar K. Speace, în regia lui Toma Enache.
 -12 martie 2015, ora 18.00, sala Mihai Eminescu, spectacolul Mic și al dracu, în regia lui Maia Morgerstern

Spectacolul Janka:
Scenariul scris de Oscar K. Speace – important producător de televiziune, scriitor şi regizor american – este bazat pe tulburătoarea poveste a mamei sale, Janka Festinger - supravieţuitoare a Holocaustului, martoră a crimelor şi ororilor de la Auschwitz. Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. În martie 1944, nemţii ocupau Sighetul şi procesul de exterminare a evreilor avea să înceapă. În luna mai, zece mii de evrei, cu bagajele în spate, soţi şi soţii separaţi de loviturile care veneau din toate părţile, copii care-şi pierdeau mamele, plângând,  tineri şi bătrâni, înghesuiţi în vagoane de marfă, fără mâncare şi apă, fără aer, aveau să ajungă, după opt zile îngrozitoare de mers cu trenul, la Auschwitz.
Calvarul Jankăi Festinger şi al familiei sale începea şi avea să dezvăluie miracolul prin care aceasta a reuşit să supravieţuiască, cu mintea întreagă, umilinţelor şi suferiţelor inimaginabile trăite.
La 7 octombrie 1945, după eliberare, Janka Festinger scria o scrisoare de 60 de pagini, unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate. În 1950, după moartea unchiului, scrisoarea ajunge la sora Jankăi şi aceasta o păstrează în siguranţă, zeci de ani. În 1998, Oscar K. Speace, unul dintre cei doi fii ai Jankăi, hotărăşte să scrie o piesă despre Holocaust, prilej cu care află de existenţa scrisorii. Atât Oscar, cât şi David Speace, fratele său geamăn, înţeleg că e de datoria lor să aducă în atenţia lumii, adevărul crud despre ceea ce s-a întâmplat cu mama lor şi cu atâţia alţii şi realizează un scurt documentar. Cele 60 de pagini ale scrisorii, vor fi publicate integral  într-o carte semnată de David Speace.
Scenariul după care a fost realizat spectacolul radiofonic „Janka”, bazat pe această scrisoare, prezintă, pe lângă aspectele legate de viaţa în lagărele de exterminare, momente emoţionante din viaţa Jankăi: întâlnirea şi căsătoria cu Robert (Bob) Speace, naşterea şi evoluţia celor doi băieţi, David şi Oscar, traiul în America, boala care a pus stăpânire pe ea... Altfel spus - viaţa Jankăi Festinger trăită şi mărturisită, în patru ipostaze, aşa cum aceasta o apreciază în paginile scrisorii pe care a lăsat-o: „Am trăit patru vieţi... Viaţa mea în România de dinainte de Hitler...Viaţa mea datorită lui Hitler...Viaţa mea cu Bob, soţul meu...Viaţa mea după ce a murit Bob...”

 În acest spectacol rolul principal este interpretat de actriţa Maia Morgenstern, piesa prezentând povestea unei evreice care a supravieţuit Holocaustului.
Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă.
Și în 12 martie, tot de la ora 18.00 Maia Morgestern îi asteaptă pe sighisoreni la un alt spectacol, Mic și al dracu, o comedie de data aceasta. Spectacolele cu Maia Morgestern în rolul principal sunt organizate de Municipiul Sighișoara iar biletele se găsesc la sala Mihai Eminescu.

  Spectacolul Mic și al dracu:
Scenariul și regia îi aparțin Maiei Morgenstern, pornind de la poezii și anecdote, poante, clambururi, rime vesele  scrise de Ion Pribeagu, pseudonimul artistic al lui Isac Lazarovici, poet și umorist evreu originar din Romania."Nu este un spectacol de amploare, ci unul "mic și-al dracu". Pe lângă zâmbetele pe care le va stârni, va provoca și momente de nostalgie pentru umorul de altădată, pentru muzica de atunci. Spectacolul cuprinde și multe cuplete de odinioara", a spus Maia Morgenstern.Ion Pribeagu, un mare cunoscător al umorului românesc de calitate a adus în lumea noastră cotidiana, standardizată, plină de banalitate și ipocrizie, bucuriile zâmbetului.


     Serviciul Relații Publice
     Municipiul Sighișoara

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud