Conferință Internațională UNESCO la Sighișoara

 

Conferință Internațională UNESCO la Sighișoara

 

Institutul de Arheologie Iași, în parteneriat cu Municipiul Sighișoara și Institutul Național al Patrimoniului organizează, în perioada 10-14 octombrie 2018, la Sighișoara, Conferința Internațională Past for future and future for the past: preservation and promotion of the World Heritage Sites.

Conferința este organizată în cadrul proiectului Preservation by the development of sustainable strategies for a better protection of the UNESCO World Heritage Sites from Romania și are ca scop discutarea și împărtășirea bunelor practici privind gestionarea siturilor patrimoniului mondial.

Vor fi prezenți la Sighișoara peste 40 de experți în domeniul managementului siturilor culturale înscrise în Lista Monumentelor Mondiale din diverse state ale lumii.

Deschiderea oficială a conferinței va avea loc în data de 11 octombrie 2018, ora 09.00, în Sala Festivă a Municipiului Sighișoara.

Tot în această perioadă și în dialog cu conferința, se va desfășura și Expoziția Patrimoniu/Artă/ Acțiune Contemporană ce ilustrează elocvent actualul trend european de animare a unor situri valoroase de patrimoniu prin intervenții de artă contemporană.

Amprentată total de patrimoniul de mare anvergură care o definește - Sighișoara are nevoie de respirație creativă, un suflu artistic stimulant, revigorant, îndemnând la reflecție din perspective noi asupra orașului și edificiilor sale istorice.  

Artiști cunoscuți pe scena artelor vizuale românești, cu sprijinul agenților economici sighișoreni, propun lucrări și soluții conceptuale inedite pentru sit – în rezonanță semantică și formală de impact. Patrimoniul ca limbaj cultural încărcat spiritual devine și background pentru experiment și cercetare artistică.

Toate lucrările conțin o referință mai mult sau mai puțin explicită la artefacte cultural-istorice, dialogând, mai mult sau mai puțin încifrat, cu motive de patrimoniu pe care le înglobează într-un discurs metaforic. În același timp, lucrările de artă devin un “ornament” efemer printre și în interiorul edificiilor medievale creând o nouă atmosferă și noi energii.