Sighisoara multumeste doamnei Dorothy Tarrant Joy

IMPREUNĂ PENTRU COMUNITATE –
Sighişoara mulţumeşte doamnei Dorothy Tarrant Joy

Aceasta poate fi definiţia unei seri încărcată de emoţie  în care Dorothy Tarrant Joy a predat ştafeta noului director executiv al Fundaţiei Veritas, Petronia Popa. Dincolo de aspectul practic al acestui transfer de autoritate, gestul are o semnificaţie simbolică deosebită. Comunitatea Sighişoarei  a primit  responsabilitatea ducerii mai departe a unei  munci susţinute în slujba semenilor vreme de 15 ani....
Doamna Dorothy Tarrant Joy este fondatoarea şi directoarea Fundaţiei Veritas şi a programului „Romanian Studies Program”. Doamna Dorothy Joy Tarrant s-a născut la 15 iunie 1945 în Marea Britanie. De-a lungul timpului a studiat la prestigioase universităţi din Marea Britanie şi SUA, specializându-se în literatură comparată, comunicare, asistenţă socială, terapia cuplului şi a familieii. Ea locuieşte şi lucrează în România de peste 15 ani. Înainte de a se stabili în România, a predat aproape 30 de ani limba germană la Universitatea „Eastern Nazaren College” din Quincz, Massachusetts, SUA, coordonând şi centrul de consiliere al acesteia.
La începutul anului 1995, frumuseţea Sighişoarei îmbrăcată în albul zăpezii a făcut-o pe d-na Dorothy să ia decizia de a muta aici programul Romanian Studies Program. După un an petrecut într-un Bucureşti pe care l-a perceput a fi „trist şi gri” farmecul Sighişoarei a cucerit-o definitiv pe d-na Dorothy venită aici cu un grup de studenţi americani  participanţi în acest program. Impresionaţi fiind de emisiunile TV cu imagini din orfelinate ei şi-au propus să se  implice în a ajuta copiii cu o situaţie materială precară. La început, studenţii americani au lucrat cu copiii abandonaţi din spitalul municipal şi cu cei de etnie rromă care creşteau pe străzi. Alături de ei au lucrat şi absolvenţi de liceu din Sighişoara care au avut şi rol de translatori. Studenţii americani au fost aceia care au propus să le ofere o masă caldă copiilor din familiile nevoiaşe şi din banii lor plăteau câte o masă caldă. Numărul copiilor fiind în creştere, a apărut ideea de a avea şi un mic program educativ. Din donaţiile voluntarilor care vizitau Sighişoara s-a achiziţionat şi amenajat un spaţiu cu cantină, pentru dezvoltarea acestor programe educative.
Următorul program a fost acela pentru persoanele vârstnice, iar mai apoi s-a dezvoltat programul pentru pesoanele adulte cu dizabilităţi.
Acum, după toate schimbările prin care a trecut România, aceste lucruri pot părea ca fiind banale, dar la vremea aceea, în Sighişoara asemenea acţiuni erau de pionierat. D-na Dorothy Tarrant Joy fiind un fin observator al nevoilor comunităţii, a iniţiat şi dezvoltat toate programele sociale ca răspuns la acestea. Iată de ce o putem considera ca fiind iniţiatorul de drept al serviciilor sociale din comunitatea noastră. Pentru derularea programelor implementate s-a îngrijit în permanenţă să facă rost de fondurile necesare, dar şi de resurse umane potrivite misiunii de a veni în ajutorul celor nevoiaşi.
Timp de 15 ani, Fundaţia Veritas a crescut surprinzător, sub conducerea d-nei Dorothy Tarrant Joy. Au fost create locuri de muncă, astfel încât Fundaţia Veritas şi Întreprinderea Socială Proveritas numără astăzi 29 angajaţi cu normă întreagă şi trei cu jumătate de normă.

În prezent fundaţia derulează 4 servicii sociale:
- Serviciul pentru copii, adolescenţi şi familiile acestora, care deserveşte un număr de 125 copii prin activităţi de tip Centru de Zi;
- Serviciul pentru persoane vârstnice, ce deserveşte 90 persoane, organizat sub forma a trei cluburi cu locaţii diferite;
- Serviciul pentru persoane adulte cu nevoi speciale activează de două ori pe săptămână în cadrul Clubului „Împreună”, având 9 beneficiari;
- Grupul de suport pentru părinţi oferă un timp special, în care părinţii copiilor cu disabilităţi îşi împărtăşesc gândurile, experienţele şi nevoile lor;
- Programul împotriva violenţei domestice, „Floare de Colţ” oferă consiliere juridică, psihologică şi psihoterapie pentru victimele violenţei în familie.
Toate programele sociale deservesc anual peste 600 de beneficiari cu vârste cuprinse între 2 şi 93 ani.
Oricât de mult s-ar lucra în domeniul asistenţei sociale, întotdeauna vor exista oameni în suferinţă care au nevoie de sprijinul nostru. Doamna Dorothy Tarrant Joy nu s-a limitat numai la acoperirea unor nevoi sociale, dar şi a adus un element nou în oraşul nostru, şi anume, accesul la un alt tip de educaţie, non-formală, care să permită şi folosirea celorlalte tipuri de inteligenţă decât aceea bazată pe memorare şi pe o programă rigidă.
A oferit, în premieră în Sighişoara, accesul publicului larg la o uriaşă resursă informaţională şi anume Internetul. Primul Internet Cafe din oraş a funcţionat pe Str. Horia Teculescu şi a fost unul din programele Fundaţiei Veritas. Acolo au fost organizate şi cursuri de informatică pentru localnici. Acum, când majoritatea sighişorenilor îşi pot permite abonamente de Internet, această informaţie ar putea fi irelevantă, dar la momentul când web-ul era la început, când abia se vorbea despre e-mail sai mIRC , această facilitate a însemnat enorm pentru mulţi dintre noi. Aşadar, în paralel cu programele sociale, în cadrul Fundaţiei Veritas s-au dezvoltat şi programe educative.
În prezent programele educative se desfăşoară la Casa de pe Stâncă, sediul dministrativ al Fundaţiei Veritas. Programul de servicii educaţionale oferă cursuri de limba engleză, cursuri de limba română pentru străini, cursuri de formare şi calificare pentru angajaţi, o serie de evenimente culturale etc.
Doamna Dorothy Tarrant Joy a avut tot timpul o inimă deschisă pentru Sighişoara, îndrăgind Cetatea Medievală, natura şi oamenii locului. La Casa de pe Stâncă a fost iniţiat primul seviciu de ghizi turistici pentru Cetate. Modul în care a fost conceput programul şi în care au fost instruiţi tinerii sighişoreni să-şi prezinte cu mândrie Cetatea se datorează Doamnei Dorothy Tarrant Joy. Nu o dată  cunoştinţele ei despre arta, istoria şi tradiţiile româneşti s-au dovedit a fi mult mai vaste decât ale sighişorenilor înşişi.
De asemenea, prin sutele de studenţi americani care au vizitat Sighişoara, în cadrul programului Romanian Studies Program, oraşul nostru a fost prezentat şi promovat în lume. Foarte mulţi dintre aceşti studenţi au legat prietenii cu sighişoreni, fapt ce a schimbat viaţa lor în bine. Adesea, aceşti voluntari s-au întors ca voluntari, oferind oraşului şi locuitorilor din timpul, cunoaşterea şi resursele lor. Şi acest lucru se datorează faptului că programele Fundaţiei Veritas au fost administrate cu succes.

Pe parcursul a mai bine de 10 ani, sute de localnici au beneficiat de cursuri şi seminarii profesioniste. Au fost formaţi tineri sighişoreni, care au început ca voluntari şi care au ajuns să-şi aleagă profesia în urma activităţilor de voluntariat desfăşurate în cadrul fundaţiei. Unii dintre aceştia au beneficiat de încurajare şi susţinere, inclusiv financiară, pentru efectuarea sau continuarea studiilor.
Dorothy Tarrant Joy, poate fi considerată, pe bună dreptate, fondatoarea serviciilor sociale pentru comunitatea noastră. Pentru asta a depus, în 15 ani, efort, timp şi dăruire, iar ceea ce este Veritas astăzi i se datorează.

Pentru tot ce Domnia sa a făcut pentru comunitatea Sighişoarei ca iniţiator şi promotor al diverselor programe sociale, educaţionale şi culturale, Doamna Dorothy Tarrant Joy a devenit cetăţean de onoare al Municipiului Sighişoara prin Hotărârea Consiliului Local nr. 149 /2010 adoptată  cu unanimitate de voturi în luna august.
Este un modest omagiu adus de sighişoreni acestui OM dar care însă are o considerabilă încărcătură simbolică. Fiind până la urmă un cetăţean universal – prin erudiţie, cunoaştere aprofundată a mai multor culturi şi limbi – ea a ales ca apogeul ei să fie aici, în oraşul de care s-a îndrăgostit iremediabil în acea iarnă superbă de care-şi aminteşte cu nostalgie. Cei 15 ani de viaţă dedicaţi de doamna Dorothy Sighişoarei au avut menirea de a o schimba, de a o îmbogăţi sufleteşte, după cum ea însăşi mărturiseşte: „Am avut privilegiul de a învăţa eu însămi din munca pe care am desfăşurat-o aici, de la oamenii pe care am avut bucuria să-i cunosc  şi să le împărtăşesc din resusele mele”.
Doamna Dorothy s-a retras – nu de tot cum a mărturist ea cu emoţie în glas – pentru a fi aproape de familia ei din Scoţia, din rândurile căreia a plecat în lume în urmă cu 40 de ani pentru a fi de ajutor celor aflaţi în nevoie. Se întoarce acasă purtând în inima ei mare această bucată de viaţă  petrecută la Sighişoara în care munca şi sacrificiul ei au marcat şi chiar  salvat destine. Nu va pleca însă de tot , ea a rămas în sufletul celor cu care a lucrat, pe care i-a format, pe care i-a ajutat pe care i-a făcut până la urmă să înţeleagă cât de important şi dătător de satisfacţie e să-ţi ajuţi aproapele aflat în nevoie...
Momentul final al sărbătorii omeniei  şi iubirii de semeni dedicată ei  a fost  propus în mod  spontan de Theo Halmen, dirijorul corului „Gospel”, cei prezenţi - oameni de diferite etnii, religii, naţionalităţi şi  poziţii sociale, având în comun respectul şi ataşamentul faţă de oamenia  doamnei Dorothy –  au intonat , în canon,  un imn dedicat iubirii de oameni, sentiment căruia, de fapt,  s-a circumscris întreaga Ei viaţă..
Sighişoara mulţumeşte Doamnei Dorothy!
Anca Silvia RAŢIU

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud