Ansambluri folclorice

  • Ansamblul folcloric "Plaiuri Ardelene"
Ansamblul folcloric „Plaiuri Ardelene” este un ansamblu de amatori cu o veche si bogata traditie populara care a luat fiinta la initiativa inimosului si marelui iubitor de folclor, domnul Viorel Radut, in prezent conducatorul ansamblului. Ansamblul este format din dansatori, solisti vocali si instrumentisti, tineri iubitori de folclor autentic, media de varsta fiind cuprinsa intre 14 si 25 de ani.
Programul de dans cuprinde o gama variata de dansuri populare din aproape toate zonele folclorice ale tarii: Somes, Oas, Muntenia, Sibiu, Tarnava. Amintim cateva jocuri reprezentative: Invartita, Hategana, Feciorescul, Braul, Calusarii si nu in ultimul rand, dansurile populare germane, specifice zonei Tarnavei Mari. O nota specifica a dansurilor o constituie ritmul care incepe intr-un tempo mai lent, accelerandu-se din ce în ce mai mult, astfel ca spre sfarsitul dansului, ritmul este alert si plin de viata. De asemenea, o nota distincta o dau strigaturile care insotesc dansurile.
Dansurile sunt de trei tipuri: dansuri specific barbatilor, dansuri specifice femeilor si dansuri de perechi. In cazul dansurilor de perechi dansatorii evolueaza in formatii de 6-8 perechi. Toate aceste elemente se pregatesc sub directa indrumare si supraveghere a celor doi instructori care semneaza coregrafia spectacolelor- doamna Mihaela Chelemen si domnul Adrian Micu.
Instrumentele sunt cele specific tarafului popular: viori, contrabass, acordeon, instrumente de suflat – saxofon- specific zonei Tarnavelor. Solistii instrumentisti si ansamblul evolueaza sub conducerea domnului Alexandru Barabas.
Repertoriul solistilor vocali este variat, fiind inspirit de teme legate de viata-moarte, dragoste, natura, diferite moment ale muncii campului. De asemenea, repertoriul solistilor este de o larga varietate cuprinzand intreaga arie a Podisului Transilvaniei – Tarnave, Sibiu, Valea Muresului, Bistrita Nasaud, etc..
Ansamblul folcloric “Plaiuri Ardelene” are o activitate bogata, efectuand turnee atat in tara cat si in strainatate: Germania, Elvetia, Franta, Italia. Printre planurile de viitor ale ansamblului se are in vedere imbogatirea repertoriului de dansuri specific din Banat si Moldova, promovarea tinerilor iubitori de folclor, si, nu in ultimul rand, exigenta si seriozitate in activitate.
  • Ansamblul folcloric "Țara Cantecelor Mele"
Ansamblul Folcloric „Tara cantecelor mele” Danes – Seleus a fost infiintat in anul 1998, de-a lungul timpului modificandu-si forma. A castigat numeroase premii I, II şi III la diferite festivaluri, zonale, judetene si interjudetene.
A fost deseori prezent in emisiuni radio si TV la Radio Romania Actualitati, TVR 1, Favorit TV, TVRM, OTV, Radio Targu Mures etc. In ultimii ani a imprimat în studiouri profesioniste patru albume. Colaboreaza in prezent cu Ansamblul JIDVEI ROMANIA, condus de maestrul Stelian Stoica.
Instructor coregraf – Ironim Pascu
Instructor coordonator – Stefan Costea
Instructor vocal – Viorica Seceta.
  • Ansamblul folcloric "Doina"

Ansamblul  folcloric „Doina” Albesti a fost infiintat in urma cu 40 de ani şi are un numar de aproximativ 22 membri. Este laureat a numeroase festivaluri si concursuri: „Cantarea Romaniei”: locul I – faza nationala – Alba – Iulia – colind; premiul I, II, si mentiuni – faza judeteana ; „Canta struna si rasuna”; „Flori Dalbe, flori de mar”; „Nestemate muresene”
Ansamblul folcloric "Doina" a participat la evenimente cultural-folclorice in tara:
Concursul de colinde „Cantecul tarii” pentru minerii din Valea Jiului-Petrosani, Deva, Aninoasa, cu locul I
Festivalul national de colinde Sangeorgiu de Padure-Mures
Festivalul national de colinde Brasov (doua editii)
Festivalul de obiceiuri folclorice de la Babeni-Valcea
Festivalul „Nunta Zamfirei” – Bistrita-Nasaud
Festivalul de colinde – Sf. Gheorghe, Covasna (doua editii) si „Ciobanasul” – Intorsura Buzaului
Festivalul oieritului – Moieciu – Brasov
Festivalul „Jocul din batrani” – Deda – Mures, etc.
De-a lungul vremii ansamblul folcloric a constituit un liant intre generatii si o nobila modalitate de a tezauriza dar si de a promova valorile de spiritualitate si de cultura materiala din zona folclorica a Tarnavei Mari: cantecul si jocul, portul traditional, infinitele nuante ale gandului – au fost promovate obiceiuri si traditii in „Nunta la Albesti”, „Sanzienele”, „Innalbitul panzei”, „Sezatoarea”, „Colindatul”, „Claca”, etc.
Instructori de formatie: oameni ai Scolii – d-na Cornelia Florea, d-na Matei Irina, d-na Goia Viorica, d-na Doina Muntean (vreme de 32 de ani).