„INFORMEAZĂ-TE! TRĂIEŞTE LIBER!” PROIECT DESTINAT LICEENILOR DIN SIGHIŞOARA

„INFORMEAZĂ-TE! TRĂIEŞTE LIBER!” PROIECT DESTINAT LICEENILOR DIN SIGHIŞOARA

Prevenirea criminalităţii reprezintă o dimensiune fundamentală a muncii de poliţie. Delincvenţa juvenilă este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, luând în considerare caracteristicile vârstei - teribilism şi dorinţa de a gusta noul la orice pas.
La nivelul judeţului Mureş acest tip de criminalitate nu reprezintă un domeniu problematic, cu toate acestea atenţia demersurilor preventive trebuie să fie îndreptată tot timpul spre informarea tinerilor cu privire la răspunderea penală, cauzele şi efectele fenomenului infracţional, precum şi asupra factorilor favorizanţi cu rol determinant în geneza acestui tip de delincvenţă.
Proiectul „INFORMEAZĂ-TE! TRĂIEŞTE LIBER!” are ca scop informarea elevilor de liceu din municipiul Sighişoara cu privire la problematica delincvenţei juvenile.
Iniţiatorul – IPJ Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Poliţia de Proximitate Sighişoara –  este sprijinit de Primăria Sighişoara şi unităţile de învăţământ liceal din oraş: Colegiul Naţional "Mircea Eliade", Liceul Teoretic "Joseph Haltrich", Grupul Şcolar de Industrie Uşoară şi Grupul Şcolar Agricol.

Proiectul are două etape: organizarea de întâlniri cu elevii în cursul lunii mai  pentru dezbaterea mai multor subiecte (răspunderea penală a minorilor; cauze şi efecte ale fenomenului infracţional, factori favorizanţi; substanţe etnobotanice etc.) şi a unui concurs  pe aceeaşi tematică, având trei probe: chestionar, completare rebus şi prezentarea textului pentru un spot audio pe tema criminalităţii în rândul tinerilor.  Concursul va avea loc în Sala Festivă a Municipiului Sighişoara în data de 2 iunie a.c. la ora 11,00.
Primele activităţi au fost susţinute de coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii cu sprijinul poliţiştilor de proximitate din Sighişoara.  Cele mai importante puncte ale dezbaterilor le-au reprezentat cazurile în care minorii au comis infracţiuni, cu evidenţierea factorilor favorizanţi, a consecinţelor faptelor lor.  Influenţa anturajului, cu exemple concrete, a fost unul dintre cele mai dezbătute subiecte.  (Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Mureş)

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud