Cetățenii din Sighișoara învață să economisească energie în proiectul „Comunități Eficiente”

Cetățenii din Sighișoara învață să economisească energie în proiectul „Comunități Eficiente”

 

Municipiul Sighișoara, alături de alte patru orașe din România (Alba Iulia, Baia Mare, Aiud și Avrig), s-a înscris în proiectul ”Comunități eficiente” inițiat la noi în țară de către Agenția Locală a Energiei Alba - ALEA.

”Comunități eficiente” este un proiect cu foarte mare vizibilitate la nivel european, fiind de fapt continuarea unui proiect premiat la ”ManagEnergy Award 2010”, derulat de Inteligent Energy Europe. Ideea acestuia este economisirea energiei sub forma unui pariu între administrațiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceștia din urmă trebuie să își reducă consumurile de energie. Totodată, toate comunitățile din Europa înscrise în proiect vor concura între ele pentru cele mai bune rezultate în reducerea consumurilor.

La nivelul oraşului nostru au fost formate trei comunităţi eficiente alcătuite în total din aproximativ 20 de participanți. Aceștia vor trebui să își reducă consumurile de energie în locuință cu cel puțin 9%, pe perioada lunilor de iarnă, prin simpla modificare a unor comportamente de zi cu zi. Participanții înscriși în acest proiect își vor urmări săptămânal contoarele, începând de la 1 decembrie 2011 și până la 31 martie 2012. Aceștia vor primi în cele patru luni sfaturi din partea reprezentanților ALEA despre modalitățile simple de economisire a energiei, prin care facturile se pot micșora fără scăderea gradului de confort. Cei implicați în proiect vor beneficia de asemenea de obiecte promoționale pe durata campaniei.

Participarea Sighișoarei la acest proiect nu presupune niciun efort financiar din partea instituției doar disponibilitate pentru atingerea obiectivelor de reducere a cheltuielilor. După patru luni, una dintre comunitățile participante din cele 16 țări partenere va fi declarată câștigătoare și va fi premiată la Bruxelles.

Membrii comunităților eficiente formate la Sighișoara sunt invitaţi la sediul Primăriei la sfârşitul lunii noiembrie, ocazie cu care vor primi informații despre ceea ce trebuie să facă concret în acest proiect precum și primele sfaturi cu privire la modul de economisire în perioada sărbătorilor de Crăciun când tendințele generale sunt de creștere a consumurilor.

                                                                            

 

 

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud