Îndrumar de bune practici

">După cum se stie, cu o vechime de peste 800 de ani și o substanță construită dezvoltată organic, orasul Sighisoara este singurul din România care are o zonă istorică inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De aceea transmiterea acestui patrimoniu generațiilor viitoare este o datorie deosebită atât a locuitorilor de astăzi cât și a autorităților responsabile.Read More


După cum se stie, cu o vechime de peste 800 de ani si o substantă construită dezvoltată organic, orasul Sighisoara este singurul din România care are o zonă istorică inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De aceea transmiterea acestui patrimoniu generatiilor viitoare este o datorie deosebită atât a locuitorilor de astăzi cât și a autoritătilor responsabile.

De asemenea este cunoscut că problemele referitoare la păstrarea si îngrijirea orasului istoric necesită o abordare complexă. În acest context ar fi bine ca interventiile pe care le planificati să fie bine pregătite si reversibile. În principiu în domeniul interventiilor la monumente istorice de foarte multe ori este valabilă zicala "mai putin înseamnă mai mult", deoarece prin interventii masive asupra substantei originale pot fi cauzate pierderi de neînlocuit.

Dragi sighisoreni, prin acest îndrumar Municipiul Sighisoara doreste să vă informeze asupra posibilitătilor privind conservarea si reabilitarea ferestrelor istorice, instalarea de ferestre noi, conservarea, reabilitarea si modernizarea usilor si a portilor istorice, refacerea si reabilitarea pardoselilor istorice din lemn.

Ferestre istorice
-conservare si reabilitare-
Unele dintre cele mai importante elemente de compozitie ale unei fatade sunt ferestrele. Prin pozitionare si proportii, rame si profiluri de tâmplărie ferestrele istorice oferă fațadelor un aspect decorativ specific, reprezentând o parte componentă a ambientului cotidian.

În cele mai multe cazuri starea de conservare a ferestrelor istorice este bună, sau permite reabilitarea fără a fi necesară înlocuirea lor completă cu ferestre noi.

Recomandările noastre nu sunt costisitoare si contribuie la prezervarea autentică a imaginii istorice, cu valoare de unicat, a orasului în care trăim.

Probleme si solutii
Etansati ferestrele

Problema: Neetanteitatea ferestrelor cauzează o pierdere importantă de căldură, curenți de aer si o poluare fonică mai accentuată.

Solutia: La interiorul ferestrelor un tâmplar poate monta garnituri de cauciuc în falturi create cu freze. Efortul este minim dar confortul termic și fonic se va îmbunătătii considerabil.
Umpleți golurile dintre toc si zidărie

Problema: Se întâmplă ca între tocul ferestrelor vechi si zidărie să rămână un spatiu neetantat, care pe lângă faptul că permite pierderi de căldură este si foarte vulnerabil la formarea condensului și a mucegaiului.

Solutia: Eliminarea acestor punti termice se poate face foarte usor prin umplerea cu vată minerală ori spumă poliuretanică a golurilor existente.
Dublati ferestrele simple

Problema: Nu doar în baie sau bucătărie ci chiar și în dormitoare pe sticla ferestrelor se formează apă de condens, care la temperaturi scăzute îngheată.

Soluția:  Completați fereastra simplă cu încă un rând de canate sau dublati cerceveaua existentă. Astfel evitati înlocuirea ferestrei simple, economisiti bani si îmbunătătiti confortul termic.
Montati sticlă mai groasă

Problema: Izolatia fonică poate fi deficitară chiar si în cazul ferestrelor duble, de calitate.

Soluția: Geamurile vibrează diferit functie de grosime lor. Astfel, prin montarea unui geam cu o grosime mai mare de 1-2 mm decât cel vechi se obtine o îmbunătătire remarcabilă a izolării fonice. Acest lucru trebuie avut în vedere si în cazul dublării ferestrelor simple!
Folosiți geamuri izolante

Problema: Prin ferestrele simple din locuinte se pierde o cantitate considerabilă de energie termică.

Solutia: Dacă fereastra simplă este recondiționabilă, suficient de robustă si nu este deformată, puteti monta un geam izolant, eventual din sticlă termoizolantă, în canaturile existente.

Sfaturi
1. Dacă este întretinută corespunzător o fereastră din lemn poate rezista timp îndelungat. Fiti atenti la integritatea vopsitoriei. Revopsiti periodic tâmplăria, dar după ce îndepărtati resturile de vopsea veche. Nu acoperiti cu vopsea închizătorile.
2. Acordați o deosebită atenție lăcrimarelor. Având funcția de a îndepărta apa meteorică de fereastră, acestea sunt extrem de solicitate de umezeală. Îndepărtati vopseaua scorojită, revopsiti si înlocuiti neîntârziat lăcrimarele deteriorate.
3.Din cauza prea multelor straturi de vopsea, a balamalelor slăbite ori a feroneriei deteriorate se întâmplă ca ferestrele să se închidă greu sau deloc. Apelați la un specialist și fără un efort financiar prea mare funcționalitate ferestrelor originale va fi refăcută.

Ferestre noi în Zona istorică protejată si în cea de protectie a acesteia


Dacă ferestrele istorice nu mai pot fi reabilitate înlocuirea acestora cu altele noi este inevitabilă. Dar înainte să procedați la înlocuirea ferestrelor gânditi-vă bine la materialului pentru toc si canaturi, subîmpărtirea cu baghete si culoare, tipul de geam si modalitatea de deschidere. Nu uitati că în aceste zone tâmplăriile din material plastic sau aluminiu sunt interzise. În schimb, geamurile izolante, așa numitele "termopane" se pot monta fără probleme în tâmplărie din lemn.

Probleme si solutii
Alegeți tâmplăria din lemn

Problema: Ferestrele vechi nu mai pot fi reparate si trebuie obligatoriu înlocuite.

Soluția: Alegeti întotdeauna tâmplăriile din lemn. Aceasta trebuie să fie o copie fidelă a celei originale. Ferestrele din material plastic sau din aluminiu nu reprezintă o alternativă.
Păstrați subîmpărțirea si cromatica ferestrelor

Problema: Ferestrele noi, fără subîmpărtiri si în culori necorespunzătoare, afectează grav aspectul de ansamblu al casei în care locuiti si o devalorizează considerabil. Tâmplăria fixă nu reprezintă o alternativă!

Soluția: Respectati subîmpărtirea originală, verticală si orizontală la confectionarea noii ferestre. Respectati aspectul bicolor al tâmplăriei. Lemnul aparent doar lăcuit nu este întotdeauna cea mai bună solutie!
Respectați profilele și elementele decorative

Problema: Caracterul specific al casei dumneavoastră nu se mentine doar prin alegerea adecvată a materialului, adică a lemnului. Refacerea si aplicarea corectă a profilelor ornamentale și a altor elemente decorative este la fel de hotărâtoare.

Soluția: Confectionarea profilelor istorice pentru ferestre din lemn, conform elementelor originale, nu este o problemă. Aplicarea lor pe elemente de subîmpărtire orizontale sau verticale nu e costisitoare, dar e decisivă pentru înfătisare. Numai așa fereastra nouă devine o "bijuterie" a clădirii.
Nu renuntati la obloanele

Problema: Chiar si o fereastră de calitate nu poate oferi protectie împotriva actiunii directe a razelor de soare, respectiv suficientă umbră, iar la parter se mai adaugă necesitatea asigurării intimitătii si a protectiei antifurt.

Soluția: Aceste deziderate sunt îndeplinite în cel mai optim mod de către obloanele din lemn cu lamele mobile. Rulourile din material plastic nu sunt permise, strică aspectul fațadei si împiedică accesul luminii naturale.

Sfaturi
1. De cele mai multe ori, vi se oferă ferestre noi cu deschidere obitnuită si rabatabilă. Dacă renuntati la funcția de rabatare pretul ferestrei se va reduce cu 20%
2. Înlocuirea ferestrelor vechi cu altele noi în Zona istorică protejată si Zona istorică de protectie necesită autorizarea primăriei. Evitati să încălcati legea. Faceti alegerea corectă si veti sporii valoarea locuintei dumneavoastră!
3.Montarea corectă, profesională a tâmplăriei este esențială. Dacă execuția tâmplăriei și etanșarea între toc și zidărie sunt corespunzătoare, puteți economisi până la 25% energie termică!

Usi si porti istorice
-conservare si reabilitare-


Portile si usile istorice, cu feroneria si grilajele lor constituie un alt element caracteristic al. Sub straturile de vopsea scorojită de obicei se scunde substanta originală, încă în stare bună, ceea ce permite repararea si modernizarea de către un meserias folosind tehnici mestesugăresti traditionale

Martori istorici importanți, usile de intrare si portile originale trebuie neapărat păstrate, conservate si reabilitate.


Probleme si solutii
Folositi geamuri izolante si securizate

Problema: În numeroase cazuri ușile exterioare sunt vitrate, dar de multe ori ochiurile de sticlă au fost sparte si înlocuite ori cu sticlă de alt tip decât cel original, ori pur si simplu cu placaj, în totală discordantă cu imaginea de ansamblu.

Soluția: Când înlocuiti geamurile improprii sau tăbliile improvizate, pentru îmbunătătirea izolării termice puteti monta geamuri izolante, în care se poate integra, suplimentar, sticlă securizată, pentru optimizarea protectiei antifurt.
Folositi sisteme pentru deschidere si închidere automată

Problema: Portile mari sunt greu de manevrat si de aceea pe timpul zilei rămân de obicei deschise. La închidere poarta se trânteste, nefiind posibilă frânarea miscării. Prin această solicitare mecanică permanentă, portile si usile se deteriorează.

Solutia: Dispozitivele de închidere hidraulică asigură o închidere sigură, usoară si silentioasă, protejând inclusiv broasca. Montarea sistemelor automate, chiar si pentru porti mai mari, nu este costisitoare.
Înlocuiti si completati încuietorile

Problema: Multe porti sau usi sunt securizate insuficient, doar cu lacăte simple sau zăvoare cu suruburi usor accesibile, care nu reprezintă o piedică serioasă pentru un eventual spărgător.

Soluția: Puteți monta sisteme de închidere moderne la portile si usile dumneavoastră, păstrând însă feroneria istorică existentă. Nu dati spărgătorilor nici o sansă. Protejati-vă bunurile si propria persoană.

Sfaturi

1. Dacă este necesar ca poarta să se mentină deschisă, de exemplu dacă există spatii de parcare în curte si un acces frecvent al autoturismelor, canaturile trebuie fixate corespunzător pentru a nu fi deteriorate.
2. Feroneria istorică poate fi adaptată destul de ușor tehnicilor moderne de securizare, cum ar fi montarea broastelor cu cilindru.
3.Montând un dispozitiv cu acționare automată de la distanță , puteti asigura accesul selectiv de persoane, deblocând poarta sau usa din interiorul locuintei dumneavoastră.

Pardoseli istorice din lemn
-Reabilitare si refacere-

În locuintele din Cetate si Orasul de Jos se găsesc de obicei pardoseli din lemn, chiar dacă acestea sunt acoperite cu linoleum, covoare sau straturi multiple de vopsea. Desi aceste pardoseli tip dusumea sau parchet, fiind uzate sau deformate, sunt mai putin aspectuoase, în multe cazuri se pot reconditiona, costurile fiind mai reduse decât refacerea lor totală. Dacă înlocuirea pardoselilor deteriorate este inevitabilă, avem la dispozitie o mare varietate de soluții tehnice si estetice.

Probleme si solutii
Protejasi pardoselil din lemn împotriva umezelii

Problema: În multe cazuri dusumeaua din băi sau bucătării a fost acoperită cu linoleum, mai usor de întretinut, dar total nerecomandat. Sub linoleum este posibil ca în decursul anilor lemnul să se fi distrus complet. Atacul unor agenti biologici, ca putregaiul sau diferite specii de ciuperci, poate slăbi considerabil capacitatea portantă a planșeului.

Soluția: Nu ezitati să înlăturati astfel de straturi acoperitoare. Apelati la un specialist pentru evaluarea eventualelor deteriorări, înlocuiti si rigidizati segmentele din lemn deteriorate.
Șlefuiți dușumeaua și parchetul

Problema: Din păcate, adeseori  un strat gros de vopsea sau de ceară acoperă structura naturală specifică a dușumelei, astfel  încât întretinerea este dificilă si aspectul pardoselii inestetic. În plus, aceste dușumele pot emite un scârtâit deranjant.

Soluția: Înainte ca dușumeaua să fie slefuită ("raschetată") se recomandă fixarea tuturor scândurilor, bătând cuiele suficient de adânc, pentru a nu fi distruse capetele acestora sau materialul abraziv al mașinii de șlefuit.
Înlocuiți segmentele degradate din lemn

Problema: De obicei pardoseala prezintă în zonele cu trafic intens o uzură mai pronuntată, sau există segmente lipsă în urma înlăturării unor sobe de teracotă vechi. De asemenea, rosturile largi dintre scânduri dau un aspect inestetic iar curătirea lor e foarte dificilă.

Solutia: Segmentele distruse sau uzate  ale pardoselii din lemn pot fi înlocuite, fără a fi necesară refacerea  completă a întregii suprafete.
Refacerea completă a pardoselii din lemn

Problema: Uneori, în special în cazul parterelor fără subsol, Datorită umezelii sau a altor agenti, înlocuirea integrală a pardoselii este inevitabilă.

Solutia: Puteti monta dusumeaua, parchetul din lemn masiv sau laminat prin interventie proprie, fără prea mult efort. Dacă însă sunt necesare măsuri de protectie împotriva umezelii, pentru protectia biologică, sau de izolare termică, angajati o firmă de specialitate.

Sfaturi
1. Tratasi parchetul sau dusumeaua din scândură cu ulei de in, cu ceară, sau cu lacuri sintetice sau acrilice.
2. În unele cazuri, pentru locuintele situate la parter se pot realiza izolări termice suplimentare cu vată minerală (grosime 8cm) asezată sub pardoseala nouă. Astfel cheltuielile aferente consumului de energie pot fi reduse considerabil.
3.Pardoselile din lemn sunt preferabile celor din gresie. Lemnul este mai plăcut ca aspect iar la o tratare corespunzătoare a suprafetei este la fel de usor de întretinut si armonizează mai bine cu atmosfera clădirii. Pardoselile din gresie, chiar si cu izolare termică, creează senzatia de "frig".

Catalogul străzilor cu monumente istorice din Sighișoara
1. Strada 1 DECEMBRIE 1918 (Nr. 7-8, 13-16, 18, 27, 31-33, 36, 38, 40, 47-48, 50-51).
2. Strada 1 MAI (Nr. 2, 7, 10).
3. Strada A. IANCU  (Nr. 2)
4. Strada BASTIONULUI (Nr. 1-5, 7, 9, 11).
5. Strada BALCESCU NICOLAE (Nr. 4, 6)
6. Strada BOIU ZAHARIA (Nr. 9, 22, 29, 33)
7. Piața CETAȚII (Nr. 1, 3, 6-11, 13)
8. Strada CHENDI ILARIE (Nr. 1-3, 6, 8, 10, 22, 24, 26, 28, 30, 33, 41-42, 44, 46, 50, 52, 54, 58, 60, 62, 64, 92).
9. Strada CLOȘCA Nr. 37
10. Strada COJOCARILOR (Nr. 1-5, 8-9, 11-13).
11. Strada COSITORARILOR (Nr. 1-7, 9-12).
12. Strada GARII Nr. 1

1. Piata GOGA OCTAVIAN (Nr. 1, 7-8)
2. Strada GRIGORESCU EREMIA, general (Nr. 1-3)
3. Strada HOREA Nr. 63

13. Strada IORGA NICOLAE Nr. 7, 10
14. Strada LAZAR GHEORGHE Nr. 2
15. Strada MANASTIRII (Nr. 1-4, 6, 8, 10).
16. Strada MORII (Nr. 1, 5, 7, 11, 15, 17, 19, 23, 25, 27, 29)
17. Strada MOTILOR (Nr. 8, 19)
18. Piața MUZEULUI (Nr. 3-8)
19. Piața OBERTH HERMAN (Nr. 2-6, 9, 13, 15-16, 20-25, 27, 29-32, 34-37, 39-49)
20. Strada SCARII (Nr. 6, 10)
21. Strada SEVER AXENTE (Nr. 57)

4. Strada SAGUNA ANDREI, mitropolit (Nr. 8)
5. Strada SCOLII (f.n., Nr. 1-2, 4-11, 13-17)
6. Strada STEFAN CEL MARE (Nr. 21, 23, 25, 27, 34)
7. Strada TAMPLARILOR (Nr. 1-5, 7-9, 14, 18, 24, 26, 28, 30, 34, 38, 40)
8. Strada TECULESCU HORIA (Nr. 1, 3-5, 13, 26, 32-38)
9. Strada TURNULUI (Nr. 4,5,7)
10. Strada VARGA ECATERINA (Nr. 22)
11. Strada ZIDUL CETĂȚII (Nr. 3-5, 9, 11)


Ioan Fedor PASCU

Compartiment Patrimoniu UNESCO


Îndrumar de bune practici pentru proprietarii și locatarii din zona istorică a Sighisoarei
-Acoperisurile istorice-


Una dintre caracteristicile Sighisoarei istorice este reprezentată de peisajul acoperisurilor. De-a lungul celor 800 de ani de istorie urbană acestea au suferit modificări în forme si proportii. Astăzi vizitatorul Sighisoarei rămâne impresionat de vechile acoperisuri din tigle executate manual, de lucarnele si hornurile păstrate.

Supraînăltarea clădirilor sau modificarea acoperisurilor duce adeseori la pierderea aspectului specific al peisajului acoperisurilor. De aceea trebuie păstrat cu orice pret acoperisul originar, ca suprafată închisă, împreună cu sarpantele si lucarnele istorice.


Învelitoarea acoperisului


Învelitorile acoperisurilor din Sighisoara sunt în marea lor majoritate din tiglă solz. Cazurile în care s-au folosit altfel de materiale sun rare

La reabilitarea acoperisurilor trebuiesc mentinute vechile proportii si volume si se recomandă păstrarea cât mai mult posibil a tiglelor traditionale.
După o verificare atentă a învelitorii acoperisului, vechile tigle găsite încă într-o stare foarte bună îsi mai pot îndeplini functiunea si în următoarele decenii.

Dacă refolosirea lor nu mai este posibilă, tiglele noi trebuie să aibă acelasi format si aceiasi nuantă de culoare. Chiar si când se impune înlocuirea în totalitate a învelitorii trebuie să se urmărească folosirea de materiale cât mai apropiate de original.

Sunt interzise următoarele materiale: azbociment, carton asfaltat, materiale plastice sau tablă. Nu înlocuiti tiglele solz cu tigle profilate. Acestea sunt atipice pentru orasul vechi. Tiglele de coamă si tiglele de protectie ale aticurilor din zidărie trebuiesc fixate cu mortar de var.

Sorturile de tablă, pentru protejarea îmbinărilor dintre învelitoare si suprafetele verticale de zidărie ca si toate celelalte elemente componente confectionate din tablă ale acoperisurilor, trebuiesc dimensionate la limite minime, pentru a fi cât mai discrete. Dacă acestea se execută din tablă de zinc trebuiesc lăcuite în culoare închisă. Se recomandă folosirea tablei de cupru sau a celei arămite.

Se interzice: înlocuirea acoperișurilor existente cu acoperișuri tip terasă.

Lucarne

Lucarnele pot avea diferite forme și sunt destinate luminării si ventilării podului. Acestea sunt de regulă semicirculare, sau acoperite în una sau două ape.

Parte integrantă a imaginii specifice a ansamblului  acoperisurilor, lucarnele istorice merită si trebuie păstrate în forma în care există, fără a fi înlocuite cu lucarne nespecifice si netradiționale.

Crearea de noi lucarne trebuie făcută doar cu respectarea formelor, a proportiilor si modelelor istorice existente pe acoperisul clădirii sau pe imobile comparabile. Realizarea de noi lucarne se va supune avizării serviciului de urbanism al primăriei sub rezerva evitării multiplicării excesive si cu conditia unei corecte pozitionări.

Mansarde


Mansardarea trebuie executată cu o deosebită grijă și de o calitate superioară.
Modificarea acoperisului original, ca dimensiuni, proportii sau formă nu este permisă. Învelitoarea trebuie mentinută întreagă ca suprafată si nu este permisă fragmentarea prin intermediul unor întreruperi create de diverse interventii atipice.

Străpungerea învelitorii pentru tubulaturi de aerisire, antene, etc dăunează aspectului general al acoperisurilor și ar trebui evitată.

Cosurile de fum

Cosurile de fum sunt si ele o prezentă a imaginii ansamblului de acoperisuri. Acestea trebuiesc restaurate sau realizate după modelul celor existente. Cosurile originale din cărămidă aparentă se trebuiesc rostuite cu mortar, iar cele tencuite trebuie să reia aspectul fatadelor de acelasi tip. Coronamentele si capacele trebuie să respecte vechile modele.

Se interzic cosurile de fum din beton armat, coronamente metalice sau din beton si diverse forme de ventilatie aparente. Elementele de îmbunătătire a tirajului se vor amplasa discret, nevizibile din domeniul public.


Jgheaburi si burlane

Jgheaburile si burlanele au rolul de a colecta apele meteorice de pe acoperis si de a le dirija cătzre sol, asigurând protectia fatadei.

Pentru mentinerea în bune conditii a acoperisului si a fatadei sistemele de evacuare a apelor meteorice trebuie verificate periodic iar defectiunile remediate imediat.

Trebuie căutată pozitia cea mai adecvată a burlanelor si se recomandă reducerea numărului acestora prin regrupări. Pozitia jgheaburilor si burlanelor trebuie integrată corect în compozitia fatadei. Burlanele trebuie să aibă numai trasee verticale, iar pozitionarea lor să se facă preponderent la colturile sau în intrândurile clădirilor, pentru a fi cât mai discrete.

Sunt interzise: coturi sau coborâri în planul fatadei.

Recomandări

* Păstrati forma acoperisurilor istorice!
* Acoperisi doar cu tigle traditionale!
* Refolositi tiglele în stare bună!
* Construiti lucarne doar după modelulul istoric!
* Păstrati coturile de fum istorice!
* Evitati să amplasati instalatii pe acoperis
* Evitati fragmentarea acoperisului!
* Pozitionati burlanele doar vertical

Ioan Fedor PASCU

Compartiment Patrimoniu UNESCO

 

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud