Sighişoara, în continuare fără reţea şcolară aprobată

Sighişoara, în continuare fără reţea şcolară aprobată

 

Pentru cea de-a treia oară, consilierii locali sighişoreni au luat în discuţie, aprobarea structurii reţelei şcolare, care potrivit Legii nr1/2011 şi adresei nr. 1043/6 martie 2012 de la ISJ Mureş, „se face prin hotărîre de consiliu local fără de care MECTS nu poate aviza favorabil includerea în hotărîrea de guvern a structurii reţelei şcolare propusă pentru anul 2012-2013”. Din păcate şi această şedinţă, convocată special pentru tranşarea  problemei care a constituit subiectului unor dezbateri aprinse timp de aproape două luni nu s-a soldat cu adoptarea unei hotărîri de consiliu.

Cei 12 consilieri prezenţi - din 19 consilieri în funcţie – au votat cele două amendamente supuse votului, după cum urmează:

1.Structura şcolară propusă de ISJ Mureş prin Avizul conform emis în data de 26 ianuarie a.c. şi transmis Conisliului Local în 5 februarie a.c.  care conţinea modificări în ceea ce priveşte numărul de unităţi şcolare cu personalitate juridică, în sensul înjumătăţirii acestora respectiv alipirea grădiniţei Viilor la Gimnaziul de Stat „Miron Neagu” şi a Grădiniţei de la Piaţa la Gimnaziul de Stat „Victor Jinga”:

- cinci voturi pentru: Sorin Virgil Savu, Urian Cosmin, Eftimie Adrian, Gavrilă Gheorghe şi Oprea Nicolae

- trei abţineri: Ion Adăscăliţei, Burlacu Adrian şi Prodan Dumitru

- patru voturi împotrivă: Constantin Ştefănescu, Toth Tivadar, Szasz Izolda şi Gall Erno

2. Structura şcolară existentă, care conform opiniei exprimate de executiv  la solicitarea ISJ  „este eficientă” variantă agreată de majoritate reprezentanţilor unităţilor de învăţământ: cu patru unităţi de învăţământ preşcolar cu personalitate juridică,

- patru voturi pentru: Constantin Ştefănescu, Ion Adăscăliţei, Burlacu Adrian şi Prodan Dumitru

- cinci abţineri: Sorin Virgil Savu, Urian Cosmin, Eftimie Adrian, Gavrilă Gheorghe şi Oprea Nicolae

- trei voturi împotrivă:, Toth Tivadar, Szasz Izolda şi Gall Erno

Având în vedere acest mod de abordare şi votare Sighişoara este în situaţia de a nu avea o structură a reţelei şcolare aprobată, conform prevederilor menţionate mai sus, cu toate consecinţele care decurg de aici.

Pe ordinea de zi  a mai figurat Petiţia prin care consilierii UDMR solicită înfiinţarea unei şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară. În urma dezbaterilor aprinse pe marginea acesteia s-a votat după cum urmează:

- trei voturi pentru: Toth Tivadar, Szasz Izolda şi Gall Erno

- trei abţineri: Ion Adăscăliţei, Burlacu Adrian şi Prodan Dumitru

 - şase voturi împotrivă: Constantin Ştefănescu, Sorin Virgil Savu, Urian Cosmin, Eftimie Adrian, Gavrilă Gheorghe şi Oprea Nicolae

Un alt punct aflat pe ordinea de zi dar care nu a suscitat prea multe discuţii a fost desemnarea consilierilor locali care să facă parte din echipa de implementare a proiectului BEAM 21 în care Sighişoara a fost selectată în anul 2010, proiect al cărei scop este consolidarea capacităţilor locale de protecţie a climei şi utilizare inteligentă a energiei. În urma votului exprimat au fost desemnaţi: Adrian Popa, Gavrilă Gheorghe, Dumitru Prodan şi Toth Tivadar.

Suplimentar faţă de ordinea de zi anunţată a fost pus în dezbatere un proiect de hotărîre privind însuşirea documentaţiei cadastrale pentru un imobil aflat în Str. Corneşti nr. 54 – unde  funcţionează Secţia de Sere - zone verzi şi Secţia Construcţii - reparaţii – având în vedere preconizata expropiere determinată de construcţia culoarului 4 de cale ferată de mare viteză. Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

Şedinţa fiind publică, în conformitate cu legislaţia în vigoare,  participarea cetăţenilor interesaţi de subiectele supuse dezbaterii a fost numeroasă. Accesul presei a fost ca de obicei neîngrădit, conform legii iar lucrările şedinţei au fost filmate integral.

 

 

 

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud