Dan Puric: „Fii demn!”

Dan Puric: „Fii demn!”

 

La invitaţia municipalităţii, actorul şi regizorul Dan Puric va lansa la Sighişoara pe 9 decembrie 2011 cel mai nou volum al său, „Fii demn!“.

 

După „Omul frumos“ şi „Cine suntem“, Dan Puric parcurge „o noua călătorie“ în perimetrul demnităţii. Cartea lui Dan Puric, structurată în şase capitole, scrisă la persoana întâi, este confesiunea unui om care se bucură de fiecare răsărit de soare şi care, cu sensibilitate dar şi cu luciditate, redescoperă, pentru sine şi pentru oameni, reperele necesare oricărui român: mama, pământul şi martirii neamului. Un om care încearcă să-şi regăsească reperele fundamentale într-o lume care pare ca şi-a pierdut valorile sub straturi de uitare şi confuzie, superficialitate şi necredinţă. Cartea conţine descrise simplu, decupaje din viaţă, portrete, întâmplări din care autorul extrage sensuri profunde.

Cu o scriitură simplă, dublată de umor şi ironie, autorul cărţii „Fii demn!“ reconstruieşte prin prisma unui demers personal o lume ce se caută pe sine, dar care, în esenţa ei, nu şi-a pierdut simţul valorii şi credinţa. Cartea are pe copertă fotografia mamei autorului.

Demnitatea nu înseamnă ţâfnoşenie, mândrie, stupiditate, ci înseamnă ochii aceştia, care seamană cu ochii Reginei Maria, cu ochii mamelor dumneavoastra‘‘, declara Dan Puric la lansarea de la Bucureşti din 15 noiembrie a.c.

Dan Puric, personalitate marcantă a culturii românesti contemporane s-a impus nu doar ca actor şi regizor de excepţie ci şi ca om al cetăţii, ca roman, ca intelectual care se autodefinea într-un interviu astfel:“Priviţi-mă ca pe o troiţă rămasă singură în Bărăgan. Va veni cineva să se închine. Nu e vorba aici de optimism, care nu e o categorie creştină, ci de nădejde.“

    Lansarea de la Sala Mihai Eminescu va fi precedată de o conferinţă susţinută de autor, cu tema “Despre iubire”. Cei prezenţi la eveniment vor avea posibilitatea de a dialoga cu Dan Puric şi vor putea obţine autografe de la acesta pe carte.   Cărţile costă 20 lei şi pot fi procurate şi în prealabil de la Recepţia Hotelului Sighişoara, unde se pot rezerva şi locurile în sală.

“Ce rău îmi făcuse mie pasărea aceea, ca s-o ucid? Nu-mi reproşa nimic. Atârna în mâinile mele mici ca şi cum îmi dădea un sărut de adio. Am îngropat-o încet. Apoi bătrânul din mine a desenat pe moviliţă o cruce. O lacrimă a căzut în mijlocul ei. Murea specia din mine şi se năştea omul. De atunci, sufletului meu îi este hărăzit să cânte şi să zboare, dar să ţi fie lovit de moarte. De atunci îmi îngrop veşnic sufletul ucis. Dar ce ciudat, de data aceasta, cu fiecare înmormântare devin mai tânăr. Da, pasărea mea de vis m-a iertat. Prin moartea ei nevinovată a ucis vânătorul din mine.” (Vrăbiuţa, pag.59)

 

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud