Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie din Sighisoara se afla in Turnul cu Ceas, turn care constituie un adevarat simbol al orasului Sighisoara.
Turnul cu Ceas masoara 64 m inaltime si numara 6 nivele (110 trepte). Acoperisul realizat in anul 1677 in stil baroc, dupa marele incendiu din 30 aprilie 1676 care a distrus o parte din cetate, are 4 turnulete pe colturi. In trecut, acestea reflectau autonomia juridica a orasului. Pana in anul 1556 in turn a functionat primaria orasului Sighisoara, iar mai apoi a avut alte destinatii. La sfarsitul secolului al XIX-lea a fost ales drept sediul muzeului sighisorean.


Muzeul si-a deschis portile la 24 iunie 1899. Un colectionar pasionat, medicul sighisorean Josef Bacon (1857-1941) a fost initiatorul si primul custode al muzeului care purta numele de Alt Schässburg (Sighisoara veche). Din anul 1904, institutia muzeala a fost sprijinita material si financiar de catre Asociatia Sebastian Hann din Sighisoara (o asociatie culturala a sasilor transilvaneni). Colectiile muzeului s-au imbogatit de la an la an cu : piese de arheologie, de bresle, textile si o valoroasa colectie de icoane pe lemn si sticla din judetul Tarnava Mare, apartinand colectiei Gheorghe Cernea (1898-1965), etnograf originar din Palos Ardeal.


Printre colaboratorii lui Josef Bacon s-au aflat Karl Seraphin, Betty Schuller, Friederich Meltzer, Julius Hollitzer, Julius Misselbacher (1903-1963), care a avut o importanta contributie la cunoasterea si sistematizarea stiintifica a primelor colectii ale muzeului. Lui Julius Misselbacher i se datoreaza si realizarea machetei cetatii Sighisoara. Aceasta prezinta cetatea la anul 1735. 
 

Contact:

Director Nicolae Teșculă

Sighişoara, Piaţa Muzeului nr.1
Telefon/Fax: 004 0265 77 11 08
E-mail: info@muzeusighisoara.com

vwAllChildrenMenuAsc
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud