Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” Slatina

Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” Slatina

 
În perioada 19 – 23 iunie 2012, pe esplanada de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina şi pe scena construită în aer liber de la Casa de Cultură a Tineretului a avut loc cea de-a 14-a ediţie a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” desfăşurat sub motto-ul:
„Când se roagă a răcoare, clopote de ierburi verzi / Şi în forme curge vinul arşiţei dinspre fântâni / Vin pe strigăt de baladă în logodna de amiezi / Voievozi peste vârtejuri de simţire – Căluşarii.”
„Căluşul a devenit sărbătoare, este cea mai înaltă valoare artistică a folclorului românesc. Este simbolul românesc pe scenele altora, iar secătuirea lui ar fi un păcat naţional”, spunea prof. Nicolae Fulga continuând: „Învăţat dintotdeauna să umble, să se adune lângă porţi şi lângă inimi, ca o binecuvântare de frumos, Căluşul – acest joc pentru eternitate, mesager al spiritualităţii naţionale – şi-a învins demult condiţia de spaţiu, afirmându-se în întreaga sa posibilitate de expresie, în vitalitatea neobişnuită a mişcărilor, în iuţeala lor de virtuozitate ieşită din comun.”   
            La acest concurs au participat formaţii de căluşari şi căiuţi ale copiilor din judeţele: Alba, Gorj, Arad, Iaşi, Argeş, Mehedinţi, Braşov, Maramureş, Covasna, Harghita, Dolj, Suceava, Sibiu, Timiş, Satu Mare, Tulcea.
            Fanfara Sighişoara a fost invitata de onoare a evenimentului, deschizând parada participanţilor. „Ne-am străduit să reprezentăm şi cu aceasta ocazie cu cinste Sighişoara astfel că ne-am bucurat de apreciere unanimă şi am primit Premiul special al juriului. A fost o experienţă inedită care ne-a facut să fim mândri de munca noastră şi de oraşul nostru, despre care am constatat, şi cu această ocazie, că se vorbeşte la superlativ.” a spus la întoarcere d-na prof. Stanca Bizuleanu, în dubla sa calitate: membră şi coordonatoarea a fanfarei.
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud