Comunicat de presă

Comunicat de presă

 

Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații referitoare la situația Culoarului Doamnelor Bătrâne - Sighișoara, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

De la data construirii – mijlocul sec. al XVIII-lea – și până în prezent, Culoarul Doamnelor Bătrâne a avut de suferit, fiind afectată în special zidăria din piatră și structura din lemn, cu pericol de prăbușire în partea inferioară.

Pentru că situația galeriei pietonale reprezintă un potențial pericol pentru circulația pietonală și integritatea vizuală a ansamblului format din barbacană și Turnul cu Ceas, chiar în principalul punct de atracție al sitului UNESCO, în anul 2017 a fost elaborată documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții ”Culoarul Doamnelor Bătrâne - Sighișoara”, recepționată în data de 27.11.2017. Investiția are drept scop restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a galeriei pietonale, iar intervențiile propuse, remedierea degradărilor apărute de-a lungul timpului și siguranța monumentului din punct de vedere funcțional și structural.

În ședința extraordinară din data de 15 februarie 2018, am supus documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții ”Culoarul Doamnelor Bătrâne - Sighișoara”, spre însușire și aprobare Consiliului Local Sighișoara.

Astfel, în urma adoptării Hotărârii Consiliului Local Sighișoara nr. 20/15.02.2018, în luna aprilie 2018, am transmis, spre avizare, Direcției Județene pentru Cultură Mureș documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții ”Culoarul Doamnelor Bătrâne - Sighișoara” și abia în data de 7 ianuarie 2019, am primit Avizul favorabil de la Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcția Patrimoniu Cultural, înregistrat la Municipiul Sighișoara cu nr. 208/07.01.2019.

Urmează ca, în baza avizului, să demarăm lucrările de intervenții pentru obiectivul de investiții ”Culoarul Doamnelor Bătrâne - Sighișoara”, fapt ce până în prezent nu s-a putut realiza întrucât legislația în materie nu permite executarea unor astfel de lucrări.

Soluția de sprijinire a Culoarului Doamnelor Bătrâne reprezintă o măsură de urgență dispusă pentru protecția monumentului și siguranța pietonilor.

            Așadar, vă asigur că, restaurarea monumentelor istorice reprezintă o prioritate pentru mine și că, lucrările de intervenții pentru obiectivul de investiții ”Culoarul Doamnelor Bătrâne - Sighișoara” se fac cu respectarea prevederilor legale în vigoare, cu responsabilitate și seriozitate.

 

 

 

                                                                            Primar,

   Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud