Dezvelirea placii comemorative de pe Sala de sport „Aurel Bulgaru”

 

 
Miercuri, 7 noiembrie 2012, la ora 12.00 va avea loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative de pe Sala de sport "Aurel Bulgaru" în prezenţa iniţiatorilor, a soţiei lui Aurel Bulgaru, precum şi a reprezentanţilor Federaţiei de Handbal. Placa va fi sfinţită printr-o slujbă oficiată de preotul paroh al cartierului Corneşti. Va fi o sărbătoare a Şcolii gimnaziale „Victor Jinga” aşteptată cu emoţie de elevii şi dascălii acestei instituţii de învăţământ.
 
 
Handbalul sighişorean a fost la jumătatea secolului trecut un fenomen social, cu răsunet în conştiinţa şi personalitatea tuturor.
În perioada de glorie a handbalului românesc, încununată cu patru titluri mondiale, titluri mondiale universitare, medalii olimpice şi europene, şcoala de handbal sighişoreană a furnizat stele de primă mărime, între care se numără la loc de cinste Aurel Bulgaru, Mircea Grabovschi şi Radu Voina,
Aurel Bulgaru s-a născut la Sighişoara la data de 26 septembrie 1934 şi a decedat la data de 16 aprilie 1995.
În întreaga activitate sportivă cu echipa de club şi naţională a câştigat cinci ediţii ale Cupei Campionilor Europeni şi numeroase turnee desfăşurate pe toate continentele.
Vă prezentăm succint câteva date din palmaresul sportiv al marelui handbalist sighişorean Aurel Bulgaru:
- în perioada 1951-1954 a fost component al echipelor Flamura Roşie şi Locomotiva Sighişoara, una din fruntaşele Campionatului Naţional Divizia A – handbal în 11;
- în 1954 devine component al Echipei „C.C.A.-Steaua” Bucureşti şi al reprezentativei României până în anul 1968;
- a fost căpitanul Echipei Naţionale de Handbal cu care a câştigat Campionatul Mondial de la Viena în anul 1958 şi Campionatul Mondial de la Praga 1964.
După retragerea din viaţa competiţională a activat ca antrenor al echipelor naţionale ale Egiptului, Tunisiei şi Marocului.
Pentru întreaga activitate sportivă cu echipa de club şi echipa naţională, handbalistului Aurel Bulgaru i-a fost acordat post-mortem, titlul de Cetăţean de onoare a municipiului Sighişoara prin H.C.L. nr. 54/17 iulie 1997.
Un alt handbalist sighişorean, Mircea Grabovschi, maestru emerit al sportului românesc şi cetăţean de onoare al municipiului Sighişoara a adresat Primarul municipiului la sfârşitul anului 2010 propunerea de  atribuire a denumirii de „Aurel Bulgaru” sălii de sport a unităţii de învăţământ aflată în cartierul în care a locuit marele handbalist.
Domnul Ioan Dorin Dăneşan a considerat oportun acest gest de recunoştinţă faţă de memoria regretatului înaintaş, astfel încât a propus Consiliului Local un proiect de hotărâre privind acordarea denumirii „Aurel Bulgaru” acestei săli, drept pentru care a fosta adoptată HCL nr. 7/27.01.2011. Ulterior, prin grija arhitectului şef al municipiului, a fost confecţionată o placă comemorativă din marmură pentru a fi montată pe frontispiciul sălii.
 
 
                                                           
Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud